Για «διπλωματική γκάφα ασύλληπτων διαστάσεων» κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» αναφορικά με την επίσημη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Τουρισμού, καθώς ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιήθηκαν οι 29 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται αεροπορικές πτήσεις φέρονται να προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Ιταλίας, αλλά και χωρών όπως της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σημερινό επεισόδιο είναι το δεύτερο που θίγει την αξιοπιστία και τους σχεδιασμούς του υπουργείου Τουρισμού, του υπουργού Θεοχάρη και του υφυπουργού Κόνσολα, καθώς την περασμένη Παρασκευή οι δύο άνδρες προκάλεσαν αλαλούμ με το περιβόητο «σχέδιο ανοίγματος του τουρισμού». Συγκεκριμένα, ενώ ο Χ. Θεοχάρης έχει αναφερθεί σε διαβαθμίσεις επικινδυνότητας των νησιών, ο υφυπουργός του, όχι μόνο τον άδειασε, αλλά του επιτίθεται εμμέσως, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνους και ανεύθυνους» που κάνουν τέτοιες προτάσεις, καθώς και για τον «παραλογισμό» ενός τέτοιου διαχωρισμού.

Άλλα λέει ο υπουργός, άλλα ο υφυπουργός στο υπουργείο Τουρισμού για τις νησιωτικές ζώνες επικινδυνότητας

Το πρόβλημα διαπιστώνεται στο γεγονός πως ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα με τις χώρες από τις οποίες θα γίνονται δεκτοί επισκέπτες, και όχι τα αεροδρόμια από τα οποία η χώρα μας θα δέχεται πτήσεις. Αποτέλεσμα της παρωχημένης αυτής ανακοίνωσης, ήταν οι έντονες αντιδράσεις κυβερνήσεων, που διαμαρτύρονται πως στιγματίζονται ως επικίνδυνες λόγω κορονοϊού.

Η λίστα με τις χώρες στις οποίες το υπουργείο Τουρισμού απένειμε πιστοποιητικό καταλληλότητας για απευθείας πτήσεις είναι οι εξής: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δημοσίευση της παραπάνω λίστας προκάλεσε τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας και προφορικά διαβήματα πρέσβεων και υπουργών Εξωτερικών, τόσο με αποδέκτες το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών. Άπαντες, με προεξέχοντες τους Ιταλούς, φέρονται να εξέλαβαν την ενέργεια αυτή ως «χτύπημα κάτω από το τραπέζι».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήταν ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο που αντέδρασε έντονα, καθώς με ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές κατά του υπουργείου Τουρισμού για το γεγονός πως δεν γίνεται αναφορά στις χώρες από τις οποίες θα πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις, ούτε και στις εθνικότητες, αλλά αντί αυτών, παραπέμπει τους ταξιδιώτες στον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος για την έκδοση λιστών επικινδυνότητας για αεροπορικά ταξίδια.

Η αντίδραση αυτή, όπως σημειώνεται, κρίνεται σοβαρή, διότι την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση Ελλάδας και Ιταλίας για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ, της υπογραφής μιας πολιτικής δήλωσης που θα εγγυάται τη συνέχιση της πάγιας πρακτικής των Ιταλών αλιέων σε ελληνικά ύδατα και τρίτον στην κατάθεση μιας κοινής τροπολογίας της Αθήνας και της Ρώμης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στους κανονισμούς για την αλιεία και θα κάλυπτε τις ιταλικές ανησυχίες σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων, όπως αναμένεται, στα 12 μίλια.