X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ελλάδα και ΕΕ «παρακολουθούν» από κοινού τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην αν. Μεσόγειο

Με την Τουρκία να συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας το διάβημα της Ελλάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι «παρακολουθούμε με προσοχή αυτές τις ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τέτοιο είναι το δικαίωμα των νησιών μας στην υφαλοκρηπίδα», αφήνοντας και αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, υποστήριξε πως «το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία», χωρίς όμως να αναφέρεται σε συγκεκριμένες δράσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση μάλλον βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, την ένταση την οποία προκαλεί η τουρκική πλευρά».
Alexandros Michailidis / SOOC


Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», ο Σ. Πέτσας ρωτήθηκε για τη δημοσίευση στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης των 24 θαλασσίων οικοπέδων που προκύπτουν από το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο και υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο που έχει με το μέρος της, αλλά και τις συμμαχίες της, προκειμένου να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Είναι παρακολούθημα του άκυρου τουρκικολιβυκού συμφώνου το οποίο έχει να κάνει με την κυβέρνηση Σάρατζ και την κυβέρνηση της Άγκυρας. Εμείς έχουμε καταδικάσει αυτό το παράνομο σύμφωνο, αυτό το μνημόνιο, το έχουμε καταγγείλει σε όλη τη διεθνή κοινότητα, στα Ηνωμένα Έθνη, παντού, άρα δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Στο πολιτικό, εμείς κινούμαστε πάντα σε ένα τρίπτυχο. Το τρίπτυχο είναι ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ότι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα, άρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπιζόμαστε».

Παράλληλα, έκανε λόγο για συνεννόηση σε εθνικό επίπεδο κατά των τουρκικών προκλήσεων, αφήνοντας όμως αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα έχει δείξει, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, ότι όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις είναι πάντα ενωμένη και όλοι οι Έλληνες ενωμένοι σαν μία γροθιά. Το εάν είναι ένα ζήτημα το οποίο απαιτεί μία συνεννόηση και μία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων και πολιτικών δυνάμεων επίσης είναι αυταπόδεικτο. Φυσικά χρειάζεται τέτοιου είδους συνεννόηση. Αν όμως ήταν ένα ζήτημα τόσο μεγάλης σπουδαιότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα από τα κοινοβουλευτικά εργαλεία τα οποία είχε στη διάθεσή του. Δεν έκανε ούτε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ούτε κάποια συγκεκριμένη ερώτηση για τα εθνικά θέματα. Ακόμα και η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο κ. Τσίπρας αφορά τα θέματα της πανδημίας και της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας στη χώρα μας».

«Η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, καθώς έχει απολέσει την αναγκαία ψυχραιμία που χρειάζεται για τη διαχείριση αυτών των ιδιαίτερα λεπτών πολιτικών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής. Παράλληλα, δήλωσε πως στην κυβέρνηση υπάρχει μια ακατανόητη αίσθηση αυτάρκειας στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, η οποία νομίζω ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα.

«Ήταν μόλις πριν λίγες μέρες που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Πέτσας, δήλωνε ότι μετά τα περιστατικά στον Έβρο πριν από δύο περίπου μήνες οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερη ένταση και νομίζω ότι ακριβώς αυτό υποδηλώνει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση μάλλον βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, την ένταση την οποία προκαλεί η τουρκική πλευρά. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, έχει απωλέσει την αναγκαία ψυχραιμία που χρειάζεται για τη διαχείριση αυτών των ιδιαίτερα λεπτών πολιτικών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής. Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε.

Αρχίζει να δημιουργείται μία χαοτική κατάσταση στην εξωτερική πολιτική. Μακριά από εμάς και από τον ΣΥΡΙΖΑ η γραμμή της εθνικής πλειοδοσίας σε τόσο ευαίσθητα και κρίσιμα ζητήματα. Από την άλλη μεριά όμως, πρέπει να επισημαίνουμε ότι εδώ δεν φαίνεται από τη μεριά της κυβέρνησης να παρουσιάζεται ένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και φυσικά με στόχο αυτό το σχέδιο να καταλήξει τελικά στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων έτσι ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις στο μέλλον.

Νομίζω ότι στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής πάντοτε θα πρέπει να αναζητούνται συναινέσεις. Αυτό όμως προϋποθέτει την κατάθεση συγκεκριμένου σχεδίου, με συγκεκριμένα βήματα και συγκεκριμένες προτάσεις από τη μεριά της κυβέρνησης. Στην κυβέρνηση είναι αυτή τη στιγμή η ευθύνη να μπορέσει να συγκροτήσει ένα δόγμα για την εξωτερική πολιτική, να προτείνει στρατηγικό σχέδιο, να προτείνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να μπορέσουν να βελτιωθούν οι σχέσεις με τους γείτονές μας. Φαίνεται ότι από τη μεριά της κυβέρνησης όχι μόνο σχέδιο δεν κατατίθεται αλλά υπάρχει και μία ακατανόητη αίσθηση αυτάρκειας στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, η οποία νομίζω ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα».

Η Τουρκία αδιαφορεί για το ελληνικό διάβημα και συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητες στην αν. Μεσόγειο

Σε ρόλο παρατηρητή και η ΕΕ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, αποδοκίμασε στα λόγια τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, αναφέροντας ότι παρακολουθούν τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας πως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης την Κύπρο, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας. Σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία.

Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις