Μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης των 24 θαλασσίων οικοπέδων που προκύπτουν από το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Ελλάδα προχώρησε τη Δευτέρα σε διάβημα, το οποίο επιδόθηκε στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αποδοκίμασε τις ενέργειες της Άγκυρας, τονίζοντας ότι «η δημοσίευση σε τουρκικό ΦΕΚ σειράς αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας-εκμετάλλευσης στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρία ΤΡΑΟ σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα-βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης του Σάρατζ στη Λιβύη, θέτει ζητήματα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην υφαλοκρηπίδα, καθώς βασίζεται στην πάγια τουρκική θέση ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, αλλά μόλις 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων.

Παρά το διάβημα και τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας, η Τουρκία ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Anadolu, o εκπρόσωπος του του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα «κυριαρχικά της δικαιώματα» στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι νέες περιοχές που έχουν αιτηθεί τα “Τουρκικά Πετρέλαια” για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η Τουρκία θα συνεχίσει να εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα. Παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στην υποστήριξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων, στην ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια αυτά, οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται, σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα».

Διάβημα στην Τουρκία μετά το αυθαίρετο μοίρασμα θαλασσίων οικοπέδων