συνέντευξη στην Ηλιάννα Ζερβού

«Πρόκειται για μία συζήτηση που γίνεται μόνο στην Ελλάδα, στην Γαλλία δεν υπάρχει καθόλου, ούτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε αρχικά και πρόσθεσε:

«Ανακοινώθηκε η απόφαση της Astrazeneca να διακόψει την παραγωγή, καθαρά για λόγους βιομηχανικού σχεδιασμού. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα εμβόλια mRNA, όπως λεγόταν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν την μεγάλη τεχνολογική δυνατότητα να επανασχεδιάζονται και να παράγονται πολύ πιο εύκολα από τα εμβόλια τα κλασικά, όπως είναι αυτό της Astrazeneca και τα περισσότερα εμβόλια που έχουμε μέχρι σήμερα». Επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις της εταιρείας, αναφέρει ότι «με την πανδημία έχουμε μία μεγάλη τεχνολογική τομή σε πολλά επίπεδα, μεταξύ των οποίων και η εισαγωγή των εμβολίων mRNA και η απόδειξη τους ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και οι εφαρμογές τους θα υπάρχουν και σε άλλες περιπτώσεις, όχι μόνο στην υπόθεση του κορωναΪού, αλλά και κάποια εμβόλια για την θεραπεία του καρκίνου θα βασίζονται σε αυτήν την καινούρια τεχνολογία. Δημιουργεί τη δυνατότητα να παράγεται προϊόν πολύ ευκολότερα, γρηγορότερα και να προσαρμόζεται στις νέες μορφές των ιών και άρα, σιγά σιγά η βιομηχανία θα στραφεί σε διαφορετικού τύπου παραγωγή, η Astrazeneca δεν είχε λόγο να μπει σε μία τέτοια διαμάχη, έτσι το αιτιολόγησε η εταιρεία».

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, λέει ότι «στην Ελλάδα δεν ξέρω γιατί έχει ξεκινήσει η σύνδεση του εμβολίου και των θρομβώσεων, αυτό είναι ένα θέμα που έχει αντιμετωπιστεί την άνοιξη του 2021 όταν βγήκαν τα εμβόλια αυτά, όταν παρατηρήθηκε αυτό το σύνδρομο VITT (Vaccine-Induced Immune Thrombotic Thrombocytopenia), το οποίο κυριολεκτικά μέσα σε δύο μήνες, τα ερευνητικά group στα πανεπιστήμια που ασχολήθηκαν κατάλαβαν ποιος είναι ο μηχανισμός που δημιουργούσε αυτό το σύνδρομο και μέσα σε τρεις μήνες είχαν βρει τη θεραπεία. Αφενός η άνθρωποι που εμφάνισαν VITT είναι ελάχιστοι, μία περίπτωση στους 100.000 και οι άνθρωποι που πέθαναν, δυστυχώς, ήταν στην αρχή, όταν δεν γνωρίζαμε το σύνδρομο. Με το που αναγνωρίσαμε τα κλινικά του χαρακτηριστικά και τη θεραπεία σταμάτησαν να πεθαίνουν άτομα από VITT.»

Μάλιστα ο ειδικός αιματολόγος ενημερώνει:

«Βγήκαν από την International Society of thrombosis and Haemostasis, το καλοκαίρι του 2021, οι κατευθυντήριες γραμμές για την γρήγορη διάγνωση και αντιμετώπιση του VITT και τελείωσε η συζήτηση. Δεν υπήρξε πρόβλημα για το εμβόλιο της Astrazeneca. Οι θρομβώσεις, επίσης, προκαλούνται από τον κορωναΪό, οι άνθρωποι που κολλάνε τον ιό έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν πνευμονική εμβολή και να πεθάνουν σε σχέση με άλλους ιούς η με άλλες βακτηριακές λοιμώξεις»

Υποστηρίζει εμφατικά πως «το ζήτημα έχει λυθεί επιστημονικά, το βασικό μήνυμα είναι ότι, πρώτον, ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται, δεύτερον, ότι πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στις διεθνείς επιστημονικές αρχές, στους επιστήμονες και στους επιστημονικούς θεσμούς της χώρας. Κανένας επιστήμονας στην Ελλάδα δεν βγήκε να πει πράγματα επιστημονικά αστήριχτα. Κατά την διάρκεια της πανδημίας,για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του Covid-19, υπενθυμίζω ότι ήταν ένα εντελώς νέο νόσημα, με τις πρώτες κινέζικες αναφορές το φθινόπωρο του 2019, που δεν γνωρίζαμε και συν το χρόνο μαθαίναμε. Η διαρκής γνώση αλλάζει και τις πολιτικές υγείας». Εξηγεί επίσης ότι «το εμβόλιο μιμείται έναν ιό η ένα βακτήριο για να προκαλέσει την ανοσολογική απάντηση του ιού και να προετοιμάσει τον οργανισμό να τον αντιμετωπίσει έγκαιρα όταν έρθει. Η μίμηση αυτή προκαλεί μία κατάσταση φλεγμονής, αυτός είναι ο στόχος του εμβολίου, αλλιώς δεν δουλεύει ένα εμβόλιο αλλά δεν προκαλεί τίποτα παραπάνω. Οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και σπανιότατες όπως είναι για όλα τα φάρμακα, ακόμα και η παρακεταμόλη η το Depon που καταναλώνουμε. Αν μπαίναμε στη συζήτηση του «δε χρησιμοποιούμε φάρμακα γιατί έχουν παρενέργειες» τότε έχει διαλυθεί το σύμπαν, να γυρίσουμε σε καταστάσεις του 19ου αιώνα»

Σε σχετική ερώτηση του TPP για τους λόγους της έντασης του θέματος αυτού στον ελληνικό δημόσιο διάλογο, ο καθηγητής απαντάει ότι «προφανώς υπάρχει κάποιο πολιτικό περιτύλιγμα γύρω από την συγκεκριμένη κουβέντα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει άλλος λόγος. Το κίνημα των «αντιεμβολιαστών» στις άλλες χώρες δεν υφίσταται, στην Γαλλία που έχει συνήθως 30% ακροδεξιά με βάση τα τωρινά γκάλοπ, δεν βγαίνει η γαλλική ακροδεξιά να κάνει σημαία της τον αντιεμβολιασμό, έχει άλλα θέματα που παίζει. Το γιατί το κάνουν στην Ελλάδα είναι ένα ερώτημα.»

Σχετικά με τη δίκη των 51 εναγόντων στην Μεγάλη Βρετανία, που αναφέρεται σε ορισμένα μέσα, διατυπώνει πως «υπάρχουν χιλιάδες δίκες και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για επιπλοκές ιατρογενείς για διάφορα φάρμακα και καταστάσεις. Το ότι λέει κάποιος/ κάποια ότι παθαίνει κάτι 5 μήνες μετά το εμβόλιο, δεν σημαίνει ότι έχει κάτι εξ αιτίας του εμβολίου. Έχουμε ένα κανόνα στην ιατρική, “αιτία, συνέπεια η σύμπτωση”. Αυτό που γνωρίζουμε εμείς από τα στατιστικά στοιχεία όταν παίρνουμε τις θρομβώσεις που εμφανίστηκαν μετά τον καθολικό, μαζικό και παγκόσμιο εμβολιασμό και τις συγκρίνουμε με τις θρομβώσεις που εμφανίστηκαν πριν την πανδημία του κόβιντ, δεν υπάρχει αλλαγή. Όταν συγκρίνουμε τις θρομβώσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου κύματος που δεν είχαμε εμβόλια και με αυτές μετά το εμβόλιο, βλέπουμε ότι οι θρομβώσεις έχουνε πέσει». Καταλήγει έτσι στο συμπέρασμα ότι «οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν διατρέχουν τεράστια διαφορά μικρότερου κινδύνου να πάθουν θρόμβωση όταν μολύνονται από τον κόβιντ. Με άλλα λόγια, το καλύτερο αντιθρομβωτικό φάρμακο που προφυλάσσει είναι το εμβόλιο. Έχουν σωθεί 7.000.000 ζωές με βάση την ανάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας .Όχι δεν έπαθαν κόβιντ, σώθηκαν».

Για τον θόρυβο και την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί ξανά γύρω από το ζήτημα, ο κ. Γεροτζιάφας καθησυχάζει:

«Πρώτον, δεν υπάρχει κανένας λόγος ο κόσμος να προβληματίζεται και δεύτερον, να συνεχίσει να κάνει τα εμβόλια, καθώς, όπως είχαμε πει, ξεμπλέξαμε με την πανδημία αλλά ο κόβιντ ήρθε για να μείνει. Τρίτον, η παγκόσμια γνώση που έχει παραχθεί από την παγκόσμια κοινότητα μας βοηθάει να θεραπεύουμε και να προλαμβάνουμε και τα εμβόλια είναι εργαλεία πρόληψης και της μετάδοσης και της σοβαρής νόσου, άρα, οι πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στους επιστήμονες της χώρας τους. Δεν θα τα διαλύσουμε όλα γιατί παίζονται πολιτικά παιχνίδια. Οι επιστήμονες στην Ελλάδα είναι σοβαροί άνθρωποι, έχουν δεσμευτεί στον όρκο τους και ξέρουν καλά τη δουλειά τους».

Για την συζήτηση που ταλάνισε πολύ την Ελλάδα σε σχέση με το αν ο εμβολιασμός έπρεπε να είναι μαζικός και καθολικός, ο κύριος Γεροτζιάφας υπενθυμίζει ότι «είχε διατυπωθεί ένα τρίπτυχο για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η πανδημία: οργάνωση της πρόληψης, γρήγορη ανίχνευση και ιατρική φροντίδα στους ανθρώπους με κοροναϊό. Όταν έχεις πρόβλημα στην χώρα που προϋπήρχε της πανδημίας, όπου δεν έχεις πρωτοβάθμια περίθαλψη,,δεν έχεις μονάδες εντατικής θεραπείας, τότε χρειάζεται να πάρεις μέτρα έκτακτης ανάγκης για να προστατευτεί ο πληθυσμός. Τό πρώτο τέτοιο μέτρο ήταν το lockdown και το δεύτερο ο καθολικός εμβολιασμός για να σταματήσει το πανδημικό κύμα. Αυτό αρχίζει και τελειώνει στην περίοδο της κρίσης. Το να θέτεις τώρα τη συζήτηση του «είναι δεν είναι καλός ο καθολικός,υποχρεωτικός εμβολιασμός» είναι λάθος, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Είναι ειδικές καταστάσεις που απαιτούν επείγουσες παρεμβάσεις.»

Σχολιάζοντας, τέλος, και την κατάσταση της δημόσιας Υγείας, σημειώνει: «Αν η Ελλάδα είχε ένα εξοπλισμένο, δημόσιο σύστημα υγείας, με καλές δομές και μονάδες εντατικής θεραπείας, ίσως να μην καταφεύγαμε στον καθολικό εμβολιασμό. Σαφέστατα, όταν είσαι στην Ελλάδα με μονάδες εντατικής θεραπείας που έχουν 100% θνητότητα, σημαίνει ότι έχεις ένα σύστημα μονάδων εντατικής θεραπείας που δεν είναι σωστά δομημένο και αυτό δεν έγινε το 2019 η το 2020, αλλά πολλά χρόνια πιο πριν κι ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν φτιάχνεται μέσα σε τρεις η έξι μήνες. Αυτό είναι πρόβλημα γενικής πολιτικής της χώρας. Στην Ελλάδα πέθαναν 36.000 άνθρωποι, φανταστείτε τι θα γινόταν αν δεν εφαρμοζόταν ο καθολικός εμβολιασμός, που δεν έγινε και με τον καλύτερο τρόπο. Θα ήταν πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό αν δεν εφαρμοζόταν με τον τρόπο που έγινε. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα, για να το δούμε και αλλιώς, είναι πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Στα πλαίσια αυτά, διατυπώνει και προβληματισμούς για την περίθαλψη νέων ανεμβολίαστων ανθρώπων που έχουν νοσήσει από Covid:

«Κι εκτός από τους θανάτους, υπάρχουν και νέοι άνθρωποι ανεμβολίαστοι που έχουν πάθει πνευμονικές εμβολές και χρειάζονται έξι μήνες θεραπείας με αντιπηκτικά που υποφέρουν στη ζωή τους. Στην Γαλλία οι άνθρωποι αυτοί παρακολουθούνται, για την Ελλάδα δεν γνωρίζω αν υπάρχει μέριμνα γι’ αυτούς τους ανθρώπους».

Την εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό και την ψυχραιμία απέναντι στην παραπληροφόρηση συνιστούν κι άλλο ειδικοί, όπως ο επιδημιολόγος, Θεόδωρος Λύτρας, o oποίος, σε σειρά αναρτήσεών του στο X, εξηγεί τι έχει συμβεί: