Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική «Die Welt», ο Β. Ντομπρόβσκις θέλησε να προσεγγίσει τις Σουηδία, Δανία, Αυστρία και Ολλανδία που αντιδρούν για τους όρους με τους οποίους θα μπορούν να αντλούν χρηματοδότηση από το «Ταμείο Ανάκαμψης» οι χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Παρά το ότι η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει πως θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία, που παραπέμπει σε μνημονιακές δεσμεύσεις, ο Ντομπρόβσκις θέλησε να κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρη τη θέση της Κομισιόν και έκανε λόγο για αυστηρού τύπου μεταρρυθμιστικά πλάνα, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση.
«Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να λάβουν κεφάλαια από αυτό το Ταμείο πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια που θα εκθέτουν ποιες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θέλουν να κάνουν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να καταστήσουν τις οικονομίες τους πιο ανθεκτικές στις κρίσεις. Εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, δεν θα δοθούν χρήματα. Αυτή είναι μια λογική συνέπεια και έτσι εκτελούνται ήδη πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εάν οι χώρες δεν προωθήσουν τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια ή δεν επενδύσουν, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα έργα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τόσο απλό είναι. Στην πράξη, τα κεφάλαια διανέμονται σε δόσεις και θα εισρέουν μόνο όταν έχουν επιτευχθεί ορισμένοι μεταρρυθμιστικοί στόχοι ή έχουν ολοκληρωθεί οι επενδυτικές φάσεις. Κατά βάσιν, τα γραφειοκρατικά εμπόδια για το Ταμείο δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλα, αλλά πρέπει μολαταύτα να διασφαλίσουμε ότι τα σχέδια των κυβερνήσεων ξεκινούν πραγματικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Σε «μνημονιακό μικροσκόπιο» η πρόσβαση της Ελλάδας στο «Ταμείο Ανάκαμψης» της Κομισιόν
Κάνοντας άνοιγμα στις τέσσερις χώρες που διαφωνούν με τους όρους χρηματοδότησης από το «Ταμείο Ανάκαμψης», ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι ως αντάλλαγμα για την έγκρισή τους, θα μπορούσε κανείς να συζητήσει για τη διατήρηση των εκπτώσεων αυτών που έχουν καθαρή συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία η Κομισιόν ήθελε να καταργήσει. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανάκαμψης. Επίσης, όσον αφορά τις εκπτώσεις, βασικά ισχύει ότι θέλουμε να λήξουν, αλλά θα μπορούσαμε να δεχτούμε τη συνέχιση των εκπτώσεων, εάν αυτό διευκολύνει τη συμφωνία».