X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως τα χρήματα του «Ταμείου Ανάκαμψης» συνοδεύονται από «μεταρρυθμιστικούς» όρους

Μία ημέρα αφού η Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιο της για το «Ταμείο Ανάκαμψης» για τις χώρες αντεπεξέλθουν στην ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, ο αντιπρόεδρος της, Βάλντις Ντομπρόφσκις, και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, έθεσαν τους όρους, υπό τους οποίους οι 17 χώρες-μέλη θα μπορούν να κάνουν χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι χώρες-μέλη της ΕΕ που θα αντλήσουν χρήματα από το Ταμείο, «θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες την πορεία προς την ανάπτυξη και ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, κατ' αναλογία με τις προτεραιότητές μας, πρωτίστως την ψηφιακή μετάβαση και "πράσινη" ανάπτυξη».
Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως τα χρήματα του «Ταμείου Ανάκαμψης» συνοδεύονται από «μεταρρυθμιστικούς» όρους
SOOC
|

Μια μέρα αφού η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το σχέδιο για το «Ταμείο Ανάκαμψης», ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να εξειδικεύονται οι τομείς και οι δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, έθεσαν τους όρους, υπό τους οποίους οι 17 χώρες-μέλη θα μπορούν να κάνουν χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων.

Μιλώντας στο CNBC, o Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως «η χρηματική ενίσχυση θα πρέπει να δοθεί άμεσα», επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε να χορηγήσουμε κάποιου είδους “λευκή επιταγή” στις χώρες που πρόκειται να αντλήσουν χρήματα από αυτό το εργαλείο χρηματοδότησης. Θα βοηθήσει, αυτό είναι σίγουρο, αλλά τα χρήματα δεν μπορούν να αντλούνται χωρίς να υπάρχει κάποιου είδους έλεγχος. Φυσικά και θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια, αλλά μαζί με τη βοήθεια έρχονται και συγκεκριμένες ευθύνες. Ευθύνες και υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει το κάθε κράτος – μέλος, στο πλαίσιο συνεργασίας που έχουμε».

Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία δεν συνεπάγεται τους αυστηρούς όρους που συνόδευαν τα πακέτα διάσωσης κατά την εποχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας, όπως τα μνημόνια που υπέγραψε η Ελλάδα.

Με παγίδες νέων όρων λιτότητας το «Ταμείο Ανάκαμψης» ύψους 750 δισ. της Κομισιόν

«Θέλω να είμαι σαφής, δεν πρόκειται για υπό όρους βοήθεια και παρέμβαση από τις Βρυξέλλες. Περισσότερο αφορά οι χώρες-μέλη να αναλάβουν οι ίδιες την πορεία προς την ανάπτυξη και ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, κατ’ αναλογία με τις προτεραιότητές μας, πρωτίστως την ψηφιακή μετάβαση και “πράσινη” ανάπτυξη», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «σχέδιο ανάκαμψης» που παρουσίασε η Κομισιόν χρειάζεται την έγκριση όλων των χωρών-μελών της ΕΕ. Το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις και δάνεια συνοδεύονται από συγκεκριμένες «δικλείδες ασφαλείας» που παραπέμπουν σε μνημονιακούς όρους, σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις τους.

Ο ESM προειδοποιεί για τις μνημονιακές δεσμεύσεις λόγω δανεισμού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις