Το κατώφλι της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής πέρασαν το απόγευμα της Πέμπτης ως «ύποπτοι» οι εκδότες Ιωάννης Φιλιππάκης και Αλέξανδρος Τάρκας, και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, καθώς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος την είχε καλέσει ως βασική μάρτυρα στην υπόθεση “σκευωρίας”, αλλά η πλειοψηφία της Επιτροπής την απέκλεισε. Είναι προφανής η μεθόδευση. Όταν κάποιοι θέλουν να αποκλείσουν έναν ουσιαστικό μάρτυρα, τον καθιστούν ύποπτο» σχολίασε για την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου ο συνήγορός της, Δημήτρης Τσοβόλας, κάνοντας μάλιστα λόγο για «βαριές παρανομίες για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες», ενώ η ίδια, πριν ζητήσει διορία για να εξετάσει τα στοιχεία, κατέθεσε στην Επιτροπή.

«Δεν αποδέχομαι την ιδιότητα της ύποπτης. Εκφράζω την δυσάρεστη έκπληξη μου, όπως το έκανε χθες με ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ. Από εδώ παρέλασαν εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα, κατηγορούμενοι για μίζες, για ξέπλυμα χρήματος. Εγώ, θέλω να έρθω στην Επιτροπή για την αλήθεια και μόνον για αυτή. Το οφείλω στον εαυτό μου για να τον υπερασπιστώ απέναντι σε μια εισαγγελέα που με έχει συκοφαντήσει και την έχω μηνύσει. Απέναντι στον κ. Μιωνη που έχει καταδίκες, απάτη επί δικαστηρίω, και τον οποίο επίσης έχω μηνύσει» ανέφερε και συμπλήρωσε απευθυνόμενη στους βουλευτές της ΝΔ: «Έχω μια μεγάλη απορία. Πως καταφέρατε να βρείτε τόσο εύκολα τον κ. Μιωνη. Κάθε φορά που ήθελα να του επιδώσω μια μήνυση, δεν τον έβρισκα…» φέρεται να δήλωσε, μεταξύ άλλων, η δημοσιογράφος.

Χαρακτηριστική η αναφορά της δημοσιογράφου που μεταφέρεται από δημοσιεύματα, αναφορικά με τον όγκο των πρακτικών επί των οποίων θα κληθεί να τοποθετηθεί, καθώς φέρεται να ρώτησε τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γ. Μπουγά με τον ίδιο να κάνει λόγο για «δεκάδες σελίδες», και την Γ. Παπαδάκου να ζητά έναν μήνα προθεσμία, σημειώνοντας πως «εγώ δεν είμαι διάνοια όπως η Τσατσανη, ζητώ το λιγότερο ένα μήνα», ειρωνευόμενη την πρώην εισαγγελέα Εφετών που αρχειοθέτησε τη δικογραφία χιλιάδων σελίδων του Ανδρέα Βγενόπουλου σε μόλις τρία 24ωρα.

«Η αλήθεια ό,τι και να γίνει, θα βγει ακόμη και σε εφημερίδα τοίχου» ανέφερε ακόμα, ενώ ζήτησε την κλήση ως μάρτυρες των Ζαγοραίου, Τζούρα, Φαλτσιανί και Λαγκάρντ. Οι δύο εκδότες, Φιλιππάκης και Τάρκας, ζήτησαν επίσης προθεσμία για να προετοιμαστούν για να καταθέσουν, με τον πρώτο να ζητά την κλήση 29 μαρτύρων, μεταξύ των οποίων ενδιαφέροντα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, ο εκδότης της «Δημοκρατίας» ζήτησε, μεταξύ άλλων, την κλήση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για την περιβόητη συνάντηση Σαμαρά – Τάρκα – Φιλιππάκη με τον Σαμπί Μιωνή. Ένα ακόμα αίτημα που κατατέθηκε, αφορά την κλήση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιου Λιβανού, για τον οποίο αποκαλύφθηκε πως είναι ταυτόχρονα κουμπάρος του Αλ. Τάρκα και του στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά και του Σ. Μιωνή, Σταύρου Παπασταύρου.

«Ο κ. Λιβανός είναι κουμπάρος του Αλέξανδρου Τάρκα και του Σταύρου Παπασταύρου. Γνωρίζει συνεπώς την υπόθεση. Σύμφωνα με το μύθευμα, εμείς εκβιάζαμε Παπασταύρου, Μιωνή και Μεταξά. Ο κ. Σπήλιος Λιβανός ήταν συνεπώς κουμπάρος του “εκβιαστή” και κουμπάρος του “εκβιαζόμενου”. Δεν πήρε χαμπάρι για τον εκβιασμό;» φέρεται να διερωτήθηκε ο Γ. Φιλιππάκης σύμφωνα με το documentonews.gr. Μέσω του κοινού τους δικηγόρου, οι δύο άνδρες κατηγόρησαν την κυβερνητική πλειοψηφία πως παραβιάζει το άρθρο 86 του Συντάγματος, τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τον Κανονισμό της Βουλής, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί η Επιτροπή να καλεί μη πολιτικά πρόσωπα για ανωμοτί καταθέσεις».

Την κλήση Σαμαρά ζήτησε, μεταξύ άλλων, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, ο οποίος σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, φέρεται να τόνισε πως «σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να εξεταστούν μη πολιτικά πρόσωπα. Δεν καλούνται εγκύρως. Η Βουλή σε αυτή την φάση της Προανακριτικής, ερευνά ευθύνες πολιτικών προσώπων, όχι συμμέτοχων, μη πολιτικών προσώπων. Οι υποθέσεις σε αυτή την φάση δεν συνενώνονται. Υποτάσσετε τη νομική επιστήμη, στην πολιτική σκοπιμότητα. Είστε πολλαπλώς εκτεθειμένοι, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Εκτός και αν δεν σας ενδιαφέρει… Αν σας ενδιαφέρει στοιχειωδώς η αλήθεια, εκτός από τους μάρτυρες που έχουμε προτείνει (δικαστικούς) επαναλαμβάνουμε το αίτημα για κλήση του Αντ. Σαμαρά».

Τελικά, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, ο Δ. Παπαγγελόπουλος πρόκειται να καταθέσει στις 15 Ιουνίου, ο Γ. Φιλιππάκης στις 18 Ιουνίου, ο Α. Τάρκας στις 23 του ίδιου μήνα, ενώ την επόμενη ημέρα η Γ. Παπαδάκου.

«Δεν θα βάλω εδώ, τώρα θέμα ακυροτήτων. Μετά την παροχή προθεσμίας θα γίνουν αυτά. Επειδή είναι πολλές χιλιάδες οι σελίδες, θα θέλαμε μια σημαντική προθεσμία. Εμείς δεν πρόκειται να παραβιάσουμε τη μυστικότητα, ενώ αυτή παραβιάστηκε από άλλες πλευρές. Θέλουμε ένα μήνα προθεσμία, αν θέλουμε να σεβαστούμε τη διαδικασία. Αν δεν δοθεί αυτός ο χρόνος, τότε θα φανεί ότι η διαδικασία δεν εξυπηρετεί την αλήθεια. Θέλω να πιστεύω ότι θα σεβαστείτε τα δικαιώματα του κατηγορουμένου» φέρεται να δήλωσε ο κοινός συνήγορος Παπαγγελόπουλου – Παπαδάκου, ενώ άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες μεταφέρουν αναφορά του προέδρου της Επιτροπής πως ο όγκος των πρακτικών είναι περισσότερες από 100.000 σελίδες, ψηφιοποιημένες ωστόσο.

Στο φως τα έγγραφα του FBI και οι διαδρομές χρήματος του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα (UPD)

«Την ταινία Ελ Σίντ την έχετε δει; Που πήγε στην μάχη νεκρός πάνω στο άλογο; […] Kαι νεκρός θα έρθω και θα τα ακούσουν όλα αυτά που έχω να τους πω. Αυτή πάνε με βρόχα να με πνίξουνε, αλλά εγώ θα τους πάω σταγόνα, σταγόνα με καθαρό νερό. Δεν έχω πει ούτε το 1/10… Και δεν θα πω: ¨διαισθάνθηκα ή ένοιωσα¨. Θα πω τότε έγινε αυτό και τότε έγινε εκείνο» φέρεται να δήλωσε ο Δ. Παπαγγελόπουλος σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

«Ακόμη ένα πραξικόπημα» κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Επιμένει η ΝΔ

«Σήμερα η πλειοψηφία της Προανακριτικής προχωράει σε ένα ακόμη πραξικόπημα μετατρέποντας μια κοινοβουλευτική επιτροπή σε κομματικό όργανο της ΝΔ. Απόδειξη ότι αρνούνται έως και σήμερα να έρθουν και να καταθέσουν ως μάρτυρες ανώτεροι και ανώτατοι εν ενεργεία δικαστικοί όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασαν τα όσα έλαβαν χώρα, με κοινή τους δήλωση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζήτησαν να κληθούν ως μάρτυρες οι επόπτες Αντιεισαγγελεις του Αρείου Πάγου κκ Παπαγεωργίου και Μπρακουμάτσος καθώς και οι εισαγγελείς Καλούδης και Ζαγοραίος.

«Η ΝΔ αρνείται να κάνει δεκτό το αίτημα μας αποδεικνύοντας ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η απόκρυψη της αλήθειας. Μετά τις προχθεσινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το περιεχόμενο εγγράφων του FBI μέσω των οποίων μάθαμε ποιοι γνώριζαν και από πότε ότι υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, για μίζες σε υπουργούς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποδεικνύεται ότι το ένα και μοναδικό σκάνδαλο, είναι αυτό της Novartis» υπογράμμισαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οι “κρυφοί άσσοι” όπως θέλησαν να παρουσιάσουν τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Αγγελής έβγαλαν και πάλι σκάνδαλο Novartis. Η προσπάθεια δε της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να μας πείσουν ότι δεν ισχύουν αυτά που εύκολα καταλαβαίνει κανείς όταν τα διαβάζει ήταν απλώς γελοία. Όσα μέσα και αν χρησιμοποιήσει η ΝΔ, τρομοκρατώντας μάρτυρες και εισαγγελείς για να “θάψει” οριστικά το μεγάλο αυτό σκάνδαλο η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν θα της το επιτρέψει» κατέληξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, «πηγές» της Νέας Δημοκρατίας υπεραμύνθηκαν των αποφάσεών τους, υποστηρίζοντας πως «Παράτυποι θα ήμασταν αν δεν τους καλούσαμε ως υπόπτους. Τότε θα υπήρχε θέμα ακυρότητας», επικαλούμενοι τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, για τον οποίο τονίζουν πως το πόρισμα της Προανακριτικής και η απόφαση της Βουλής παραπέμπει στο Δικαστικό Συμβούλιο και πρόσωπα «συμμετόχους αυτού» πλην του υπουργού για συγκεκριμένα αδικήματα, και συνεπώς όφειλαν προηγουμένως να τους δώσουν την ευκαιρία να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ως ύποπτοι.