Το ζήτημα με τους τίτλους σπουδών του επιχειρηματία και γενικού γραμματέα Τουριστικής και Πολιτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Λούλη, προέκυψε κατόπιν αιτήματος κατάθεσης του τίτλου σπουδών του από τη βουλεύτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δώρα Αυγέρη.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Λούλης αναφέρει στο επίσημο βιογραφικό του πως κατέχει δίπλωμα της ελβετικής Σχολής Κυλινδόμυλων. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Δ. Αυγέρη, «η μοναδική λειτουργούσα σήμερα ελβετική σχολή με αυτά τα χαρακτηριστικά φέρεται να είναι η St. Gallen, η οποία είναι Επαγγελματικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης ετήσιας φοίτησης».

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την κατάθεση αντιγράφου του πτυχίου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής, του γγ Τουριστικής και Πολιτικής Ανάπτυξης, αναγκάζοντας τον Κ. Λούλη να τοποθετηθεί εσπευσμένα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κ. Λούλη στο TheNewspaper.gr, ο ίδιος και άλλοι… επτά κατέχουν τους τίτλους σπουδών που δηλώνει σε όλη τη χώρα, ωστόσο σημειώνει πως δεν γνωρίζει εάν αυτοί είναι αρκετοί για τις προβλέψεις του νόμου του επιτελικού κράτους που θέσπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Εγώ δεν είπα σε κανέναν ψέματα. Έχω τελειώσει αυτή τη σχολή. Δεν έχω κάνει αναγνώριση στο ΔΙΚΑΤΣΑ να μου πούνε τι αντιστοιχία είναι. Αυτές είναι 3 σχολές σε όλον τον κόσμο. Στην Ελβετία τη Γερμανία και το Κάνσας. Από εκεί και πέρα δε γνωρίζω αν είναι ή δεν είναι σύννομη. Ότι έχω σπουδάσει, αυτό το κατέθεσα. Δε μου χρησίμευσε η αναγνώριση στην Ελλάδα, διότι δεν ήθελα να διοριστώ. Δεν ξέρω αν δεν αρκεί αυτό το πτυχίο. Ότι είναι τυπικά θα με ρωτήσουν. Από τη σχολή μου αυτή δεν είχαμε διψήφιο αριθμό αποφοίτων. Είναι μία ειδική σχολή που πρέπει κανείς να έχει λόγο να πάει εκεί. Πρέπει να είμαστε 8 σε όλη τη χώρα» ανέφερε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον νόμο του επιτελικού κράτος, τον νόμο 4622/2019 υπό τον τίτλο «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης», που θέσπισε εξ αρχής η Νέα Δημοκρατία, στο άρθρο 44 («Γενικές διατάξεις για τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς») ορίζονται τα εξής:

«Ως Γενικοί ή Ειδικοί Γραμματείς διορίζονται ιδιώτες οι οποίοι διαθέτουν κατ’ ελάχιστον: (α) Πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής, (β) πολύ καλή γνώση μιας τουλάχιστον γλώσσας της Ε.Ε., (γ) ισχυρό ιστορικό φορολογικής συμμόρφωσης. Επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων Γενικών ή Ειδικών Γραμματέων σε δημοσίους υπαλλήλους δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή δημοσίους λειτουργούς καθώς και σε δικηγόρους με έμμισθη εντολή του δημόσιου τομέα, εφόσον πληρούν τα κριτήρια του προηγούμενου εδαφίου».

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένουμε την αποπομπή του από τον Μητσοτάκη

Όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επικρίνει τον γγ Τουρισμού και τον πρωθυπουργό, ζητώντας την αποπομπή του Κ. Λούλη, υπενθυμίζοντας μάλιστα το φιλοχουντικό παρελθόν του επιχειρηματία.

Αναλυτικά το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

Μετά την κυνική παραδοχή του γγ Τουρισμού ότι δεν διαθέτει αναγνωρισμένο πτυχίο, όπως προβλέπει η νομοθεσία, περιμένουμε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να μας εξηγήσει πόσο άριστες είναι οι επιλογές του στο «επιτελικό» κράτος.

Αφού πρώτα, φυσικά, ζητήσει την παραίτησή του κ. Λούλη, κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει ήδη από τότε που αποκαλύφθηκε ότι υμνούσε τη Χούντα των συνταγματαρχών.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε αποκαλύψει η Εφημερίδα των Συντακτών, ο γενικός γραμματέας Τουρισμού, Κωνσταντίνος Λούλης, έχει δηλώσει «εντυπωσιασμένος» από τον δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο και τα πεπραγμένα της δικτατορίας κατά τη διάρκεια της επταετίας. Στο βιβλίο του «Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα», που εκδόθηκε το 2015, ο Κ. Λούλης αναμασά τη φασιστική προπαγάνδα μιλώντας περί «σημαντικών επιτευγμάτων», μεγάλης «οικονομικής ανάπτυξης» και «δημιουργίας μιας ευρείας ευημερούσας μεσαίας τάξης».

Υποστηρικτής της χούντας ο νέος γενικός γραμματέας Τουρισμού, Κωνσταντίνος Λούλης

«Όσοι μου ασκούν κριτική, προφανώς δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο μου που συνιστά μια ψυχρή αποτύπωση των δύο τελευταίων αιώνων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, η οποία περιλαμβάνει και την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών. Τους όψιμους επικριτές μου, τους παραπέμπω στις δέκα τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Εκεί θα βρουν 60 εγκωμιαστικά σχόλια για την αντικειμενική αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων από εκπροσώπους ΟΛΩΝ των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι κ. Νίκος Τόσκας και Γιάννης Καραγιάννης» απαντούσε τότε ο Κ. Λούλης στις επικρίσεις.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο Κ. Λούλης είχε κατέβει στις τελευταίες εκλογές υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Αχιλλέα Μπέου στο Βόλο, ενώ αποτελούσε στενό φίλο του του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, καθώς επί Νέας Δημοκρατίας το 1990 είχε διατελέσει Πολιτικός Διοικητής Αγίου Όρους.

Δημοτικός σύμβουλος του Μπέου ο νέος γενικός γραμματέας Τουρισμού