Με τα εξόφθαλμα «αντικειμενικά» κριτήρια της Λίστας Πέτσα να αιωρούνται μέχρι σήμερα στο πεδίο της δημόσιας σφαίρας χωρίς σαφείς απαντήσεις, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) μαζί με τους εταίρους του  «Media Freedom Rapid Response (MFRR)» έστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ζητώντας μεγαλύτερη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στη διανομή των κονδυλίων για τη διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» προς τα μέσα ενημέρωσης.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για τον πρόσφατο αποκλεισμό επικριτικών μέσων ενημέρωσης από το πρόσφατο κυβερνητικό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα» αναφέρει στην εισαγωγή της η επιστολή.

Επιπλέον, αν και στην επιστολή χαιρετίζεται η προσπάθεια να στηριχθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης «μέσω μιας διαφημιστικής εκστρατείας» ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, η διαδικασία σύμφωνα με την οποία έγινε η διανομή αυτών του κονδυλίων «εγείρει ορισμένα ανησυχητικά ζητήματα σχετικά με τη διαφάνεια της κυβέρνησης και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης».

Στη συνέχεια, η επιστολή επικαλείται σχετικό ρεπορτάζ του ThePressProject (της 6ης Ιουλίου 2020: Λιγότερο από το 1% στον αντιπολιτευόμενο Τύπο για το «Μένουμε Σπίτι»), υπογραμμίζοντας ότι «πολλά μέσα ενημέρωσης που θεωρούνται “αντιπολιτευόμενα” έλαβαν δυσανάλογα μικρότερα ποσά σε σύγκριση με πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι πολλά είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα».

Σχολιάζοντας την επιστολή, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι «αποτελεί κόλαφο για τους χειρισμούς των κ.κ. Μητσοτάκη και Πέτσα σε βάρος των Μέσων Ενημέρωσης, της πολυφωνίας και της ελευθεροτυπίας. Επιβεβαιώνει, δε, μέχρι κεραίας όλες τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τις οποίες συμμερίζεται και μια μεγάλη μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου.» Στη συνέχεια αναφέρεται στα επιμέρους ζητήματα που διαπισ΄τωνουν οι διεθνείς οργανώσεις Τύπου:

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα 1232 Μέσα, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου χαρακτηρίζει ως «τιμωρία» τον αποκλεισμό της εφημερίδας Documento.

Παράλληλα, καταγγέλλει ότι «πολλά μέσα ενημέρωσης που θεωρούνται “αντιπολιτευόμενα” έλαβαν δυσανάλογα μικρότερα ποσά σε σύγκριση με πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, παρόλο που είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα».

Και την ίδια στιγμή, επικρίνει την κυβέρνηση για το ότι περισσότερες από 200 ιστοσελίδες, που δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο online media, πήραν παρανόμως χρήματα, αλλά και για τη χρηματοδότηση ανενεργών ή και ανύπαρκτων ιστοσελίδων με ελάχιστους ή καθόλου αναγνώστες.

«Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να διασύρει την Ελλάδα και διεθνώς με τις καθεστωτικές πρακτικές του» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.