Ο Μητσοτάκης υπερασπίζεται την «επένδυση» του Ερημίτη με επιχείρημα πως «κάποια στιγμή θα καεί»
«Κάποια στιγμή θα καεί το δάσος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο περιθώριο του επικοινωνιακού σόου που έστησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα και την φιέστα της εταιρείας NCH Capital, που έχει αναλάβει το έργο ύψους 100.000.000 ευρώ, συμπληρώνοντας πως «οπότε είμαι σίγουρος ότι κάνουμε το σωστό».
Σημειώνεται πως στο project που αποτελεί ένα από τα δυνατά επενδυτικά χαρτιά της κυβέρνησης, περιλαμβάνεται η σφράγιση 36.000 τ.μ. και η ανέγερση 84 πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων, ενός ξενοδοχείου 90 δωματίων, μιας μαρίνας 60 θέσεων, ενώ παράλληλα δρομολογείται η διάνοιξη δρόμου διπλής κατεύθυνσης 5 χιλιομέτρων εντός δασικής έκτασης όπως και πάρκινγκ εκ’ των οποίων ένα ακριβώς δίπλα στη Βρωμόλιμνη για την διευκόλυνση της πρόσβασης στον αιγιαλό.
«Η εναλλακτική ποια θα είναι; Να μην κάνουμε τίποτα. Κάποια στιγμή θα καεί… και τότε» αναρωτιέται ο πρωθυπουργός, με κάποιος από τους συνδαιτημόνες του να προσθέτει πως «θα μείνει μόνο ο ανεμόμυλος».
Δείτε το βίντεο:
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, τόσο οι κάτοικοι όσο και τοπικοί φορείς της Κέρκυρας, έχουν εκφράσει και έμπρακτα εντόνως την αντίθεσή τους με την όλη δραστηριότητα, η οποία αναμένεται να προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σε μια από τις μοναδικές «παρθένες» περιοχές του νησιού.
Σύμφωνα με το κείμενο διαδικτυακής συλλογής υπογραφών για την ακύρωση της επένδυσης, το οποίο υπογράφει η πρωτοβουλία «Save Erimitis», η περιοχή έχει ιδιαίτερα μεγάλη οικολογική σημασία καθώς:
- Λόγω εγγύτητας με την ηπειρωτική Αλβανία, λειτουργεί ως ο σημαντικότερος οικολογικός διάδρομος του νησιού.
- Το ετερογενές φυσικό ανάγλυφο προσφέρει μια ποικιλομορφία φυσικών ενδιαιτημάτων.
- Οι τρεις λίμνες του Άκολη, Βρωμόλιμνη και το Έλος Ερημίτη συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο προστατευόμενων μικρών νησιωτικών υγροτόπων (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012) και φιλοξενούν πολλά μεταναστευτικά και ενδημικά πτηνά.
- Ο βυθός του είναι πλούσιος σε υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) που αποτελούν σημαντικό βιότοπο θαλάσσιων οργανισμών και είναι καθοριστικά για την διατήρηση της ποιότητας των υδάτων.
- Ανήκει στις ελάχιστες περιοχές του νησιού, που έχει μείνει αναλλοίωτη από την ενετική επιρροή της εντατικής ελαιοκαλλιέργειας, αποτελώντας παράδειγμα πρώιμου κερκυραϊκού φυσικού τοπίου.
- Η περιοχή του Ερημίτη χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα χλωροπανίδας, φιλοξενώντας προστατευόμενα είδη όπως 23 είδη ορχιδέας. Επίσης φιλοξενεί την πλέον παγκοσμίως απειλούμενη βίδρα (Lutra lutra) και τη μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus).
Διαβάστε περισσότερα για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κέρκυρα και τον Ερημίτη:
Επικοινωνιακό σόου και «πολιτισμός» Μητσοτάκη σε Γιάννενα και Κέρκυρα