Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, ο Σ. Μισέλ τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της αντιλαϊκής στάσης της ηγεσίας της ΕΕ, σχετικά με το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που πρόκειται να διατεθούν σε χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
«Κρίση άνευ προηγουμένου» λόγω της πανδημίας βλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας
Η νέα συμβιβαστική πρόταση του Μισέλ προβλέπει μετατόπιση ενός ποσού της τάξεως των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πακέτο των επιχορηγήσεων στο πακέτο των δανείων. Το συνολικό μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης θα παρέμενε στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά το επίπεδο των επιχορηγήσεων μειώνεται σε 450 δισεκατομμύρια ευρώ (από τα προτεινόμενα 500 δισεκατομμύρια ευρώ). Τα υπόλοιπα 300 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή δανείων.
Με παγίδες νέων όρων λιτότητας το «Ταμείο Ανάκαμψης» ύψους 750 δισ. της Κομισιόν
Παράλληλα, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, ενώ στο «τραπέζι»μπαίνει και μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.
Αοριστίες από την ελληνική κυβέρνηση
Με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ να βρίσκονται σε εξέλιξη, ελληνικές κυβερνητικές πηγές μιλούν για μία δύσκολη διαπραγμάτευση. «Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς. Αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες».
Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για την εκπόνηση μίας φιλόδοξης απάντησης στην κρίση της Covid-19. Αυτά που διακυβεύονται είναι οι αρχές της Ευρωπαϊκής ενότητας & αλληλεγγύης. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία λύση. Οι πολίτες δεν αναμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς. #EUCO pic.twitter.com/XhHfEh5ZVx
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 17, 2020