Μεγάλη ανησυχία έχει ξεσπάσει από τη συνεχή άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς το απόγευμα της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, μετέβη εσπευσμένα μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση σε οίκο ευγηρίας στον οποίο εντοπίστηκαν συνολικά 36 κρούσματα του ιού, 33 ηλικιωμένοι και 3 εργαζόμενοι.
Στο γηροκομείο κατέφθασαν ασθενοφόρα προκειμένου να μεταφέρουν τους ηλικιωμένους στο νοσοκομείο. Παράλληλα 7 ηλικιωμένοι νοσηλεύονται από το βράδυ της Τρίτης στο νοσοκομείο Παπανικολάου, καθώς η υγεία τους είναι επιβαρυμένη, λόγω των υποκείμενων νοσημάτων που έχουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διασπορά του ιού έγινε από εργαζόμενο της μονάδας. Όπως δήλωσε ο Σ. Τσιόδρας «έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ’ αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα – δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται για «νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία».
Ακόμα σημείωσε πως αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών, σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».
Ανέφερε ακόμη ότι μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή με ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική. «Το ότι είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», επεσήμανε ο Σ. Τσιόδρας.
Συμπλήρωσε τέλος πως «από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους».
Σε ερώτηση αναφορικά με τη μείωση του μέσου ηλικιακού ορίου των μολυσμένων ατόμων, είπε, «δεν με ανησυχεί από την άποψη ότι κινδυνεύουμε περισσότερο, με ανησυχεί από την άποψη ότι μπορούν να το μεταδώσουν ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες γιατί οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί».
«Στα 36 χρόνια» ο μέσος όρος των νοσούντων τον Αύγουστο
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ανάρτησή του στο twitter, απευθύνθηκε στον νεαρότερο πληθυσμό σημειώνοντας ότι «η επικινδυνότητα του κορονοϊού είναι η ευκολία μετάδοσής του. Αυτό συμβαίνει ακόμα και εάν είσαι νέος & νομίζεις πως είσαι άτρωτος. Ο Μέσος Όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πια στα 36 χρόνια».
Η επικινδυνότητα του #κορονοϊού είναι η ευκολία μετάδοσής του.
Αυτό συμβαίνει ακόμα και εάν είσαι νέος & νομίζεις πως είσαι άτρωτος.
Ο Μέσος Όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πια στα 36 χρόνια…#μένουμε_ασφαλείς #μπορούμε_γιατί_νοιαζόμαστε pic.twitter.com/PwGAzxjl45— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) August 12, 2020
Μεγάλη ενημερωτική καμπάνια που θα στοχεύει στους νέους
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» τη Τετάρτη, στα σχέδια του υπουργείου Υγείας για την μείωση της διασποράς του ιού, περιλαμβάνονται μαζική αποστολή μηνυμάτων μέσω της υπηρεσίας 112 αλλά και με τη διενέργεια μεγάλης ενημερωτικής καμπάνιας για τον κορονοϊό που θα στοχεύει στον νεαρότερο πληθυσμό.
Όπως είπε, «κινδυνεύουμε αυτή η διασπορά του νέου κοροναϊού, προερχόμενη από νέους και νέες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, να φτάσει τελικά στους συνανθρώπους μας οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και στους ηλικιωμένους».
Ακόμα πρόσθεσε ότι, «αυτή η πορεία είναι πολύ εύκολο να ακολουθηθεί και οφείλουμε να λάβουμε μέτρα, τόσο με την αποστολή κι άλλων Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) στα νησιά μας, προκειμένου να αυξήσουμε την διενέργεια των δειγματοληψιών για τεστ, όσο και με την άμεση ενημέρωση του εν λόγω νεανικού πληθυσμού της χώρας μας».
Στις 4 Αυγούστου το κύριο άρθρο της «Καθημερινής» υποστήριζε ότι «χρειάζονται πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης πριν να είναι αργά» για να σημειώσει πιο κάτω ότι χρειάζεται «μία καμπάνια που θα στοχεύει στους νέους, προκειμένου να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να αλλάξουν συμπεριφορά».
Επιπλέον, κατά την έκτακτη ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα στις 4 Αυγούστου, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδιαλιά, ο καθηγητής τόνισε ότι «συζητήσαμε σήμερα στην επιτροπή μια ειδική επικοινωνιακή στρατηγική από νέους προς νέους».
Προαναγγελία νέας κρατικής ενίσχυσης στα Media μέσω του ομίλου των Παραπολιτικών