«Task force» Χαρδαλιά στα σχολεία
Ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τηλεοπτική ενημέρωση για τον κορονοϊό σημείωσε πως τις τελευταίες τρεις ημέρες τα κρούσματα κορωνοϊού είναι σταθερά πάνω από 200, πράγμα το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την καθοδική τάση που παρατηρήθηκε από την περασμένη Παρασκευή έως και την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου.
Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη Παρασκευή, οι άνθρωποι που βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ έφτασαν τους 52, έναντι των 49 που ανακοινώθηκαν για τη Πέμπτη και των 46 της Τετάρτης.
Τέλος, ο Γκ. Μαγιορκίνης, υπογράμμισε ότι πολλαπλές συρροές κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο, είναι ενδεικτικές της υπερμετάδοσης του ιού, που μετατρέπει την εξέλιξη της πανδημίας «από τη μία στιγμή στην άλλη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου επεσήμανε πως αυτού του είδους οι κορονοϊοί κινούνται ανομοιόμορφα. «Ένα μεγάλο ποσοστό δεν μεταδίδει τον ιό, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό το μεταδίδει κανονικά και σε μεγάλο βαθμό» εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.
Επίσης ο Γκ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και σε ό,τι αφορά τις κλινικές μελέτες και τις παρενέργειες που παρουσιάζουν, όπως στη περίπτωση του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca, του οποίου οι δοκιμές σταμάτησαν. Όπως είπε, τέτοια γεγονότα συμβαίνουν συχνά και γίνεται για την ασφάλεια των εθελοντών.
«Πρόκειται για διπλά τυφλή μελέτη. Εμβόλιο – placebo, δεν είναι σε θέση ο ασθενής να γνωρίζει αν έχει πάρει το εμβόλιο ή το placebo και σε περίπτωση που εμφανιστεί μια παρενέργεια εξετάζεται αν υπάρχει σχέση με το εμβόλιο. Στη συγκεκριμένη μελέτη είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται η κλινική δοκιμή», είπε.
Σχετικά με κρούσματα κορονοϊού που εμφανίστηκαν σε κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά, ο λοιμωξιολόγος, σημείωσε πως αντίστοιχα περιστατικά έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως «όταν υπάρχει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε εργαστηριακούς χώρους, η ιχνηλάτηση γίνεται με ευκολότερο τρόπο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει εφησυχασμό».
Σε ειδικό καθεστώς Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς – «Task force» για διαχείριση κρουσμάτων
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη δική του τοποθετηση ανακοίνωσε πως από τη Παρασκευή Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς, εξαιτίας επιβαρυμένου ιικού φορτίου, τίθενται σε ειδικό καθεστώς.
«Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους εκεί να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα. Η εφαρμογή των μέτρων είναι ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει διασπορά του ιού. Να παραμείνουμε όλοι σε επιφυλακή», είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός
Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται στις περιοχές αυτές, και θα ισχύσουν για ένα διάστημα 14 ημερών και συγκεκριμένα από τις 11 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:
- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Επιπλέον ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε παράταση του ειδικού καθεστώτος για τις επιβαρυμένες από τον κορονοϊό περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Αττικής.
Παράλληλα τόνισε ότι στα νησιά Πάρου και Αντιπάρου, παύει να ισχύει το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων από τις 14 Σεπτεμβρίου και ισχύει ό,τι και για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
Με τις σχολικές μονάδες να ανοίγουν, ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι δημιουργείται μια ομάδα διαχείρισης, μια λεγόμενη «Task force», με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του ΕΟΔΥ, που σύμφωνα με όσα είπε θα υποστηρίζει καθημερινά κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων που θα προκύψουν στα σχολεία.