Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κριθεί από την Εισαγγελία η περαιτέρω πορεία της υπόθεσης των καταγγελιών του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα για εμπλοκή του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην συμμετοχή του γιου του, Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 με χρήματα που υποστηρίζει ότι του κατέβαλε, με άλλη αιτιολογία, ο κατασκευαστικός Όμιλος CCC.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ κατέθεσε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από πταισματοδίκη, προσκομίζοντας υπόμνημα στο οποίο επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς του για εμπλοκή του πρώην υπουργού στην υπόθεση της συμμετοχής του στον διαγωνισμό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα θα αξιολογηθούν από την Εισαγγελία η οποία και θα κρίνει αν προκύπτουν ποινικά δεδομένα και σε βάρος ποιών προσώπων και θα πρέπει να είναι επόμενη κίνηση για την υπόθεση. Στα ζητήματα που θα αξιολογηθούν θα είναι και αν προκύπτει λόγος για την αποστολή στην Βουλή της υπόθεσης προκειμένου να κριθούν τα καταγγελλόμενα για τον Νίκο Παππά.
Στο υπόμνημά του, ο εργολάβος υποστηρίζει πως τα τρία εκατ. ευρώ που αποδεδειγμένα έλαβε από την λιβανέζικη εταιρεία δεν προορίζονταν για υπεργολαβία, όπως φέρεται να αναφέρει η σύμβαση που εμφανίζουν οι Λιβανέζοι, αλλά για συμφωνία του ίδιου μαζί τους και με την μεσολάβηση του «White house», όπως φωτογραφίζει το τότε Μέγαρο Μαξίμου, με σκοπό την δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού και την λήψη μίας από τις τηλεοπτικές άδειες. Ο Χρ. Καλογρίτσας υποστηρίζει πως η «μυστική συμφωνία» ήταν να χρηματοδοτήσουν εκείνοι το εγχείρημά του, όταν διεκδικούσε απέναντι σε άλλους καναλάρχες μία τηλεοπτική άδεια, την οποία εκείνοι δεν τήρησαν, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από την διαδικασία. Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν τους επέστρεψε τα χρήματα αυτά, επειδή στη συνέχεια τα διέθεσε για την έκδοση της εφημερίδας Documento, δείχνοντας και πάλι την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ωστόσο, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν είναι η πρώτη που ασχολείται με την υπόθεση, καθώς αυτή έχει ήδη κριθεί από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, με την απόφασή του να απορρίπτει τους ισχυρισμούς του εργολάβου. Όπως αναφέρουν ακόμα και οι πηγές του ΑΠΕ, οι Λιβανέζοι έχουν πετύχει την έκδοση απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για την επιστροφή του επίμαχου ποσού, εμφανίζοντας μάλιστα και τη σχετική σύμβαση της εταιρείας τους με της εταιρεία του εργολάβου, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει πως η ΤΟΞΟΤΗΣ αποδέχεται πως η όποια διαφορά θα λυθεί μέσω Διαιτησίας βάσει του ελβετικού Δικαίου, καθώς και ότι το ποσό που έλαβε ως προκαταβολή θα πρέπει να επιστραφεί εντόκως σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η σύμβαση για το εμπορικό κέντρο. Σημειώνεται ακόμα πως στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο δεν εμφανίστηκε η πλευρά του Έλληνα εργολάβου, επικαλούμενη «αφανή συμφωνία», με αποτέλεσμα η λιβανέζικη εταιρεία να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη. Για την αγωγή που εκδικάστηκε την 1η Ιουλίου, ένας εκ των συνηγόρων του Καλογρίτσα ήταν και ο διωκόμενος στην υπόθεση Novartis, Ανδρέας Λοβέρδος.
Σε όλα τα παραπάνω, ο εργολάβος αντιτείνει αιτιάσεις που θέλουν την όλη συμφωνία με την λιβανέζικη εταιρεία να είναι αποτέλεσμα «παρέμβασης Παππά», τον οποίο ο Χρ. Καλογρίτσας υποστηρίζει πως εμπιστεύθηκε λόγω στενών σχέσεων εμπιστοσύνης, προκειμένου να παίξει τον ρόλο του «μπροστινού» σε τηλεοπτικό κανάλι το οποίο η τότε κυβέρνηση είχε ήδη συμφωνήσει με τους Λιβανέζους να δημιουργηθεί.
Απόσπασμα του υπομνήματος:
«Ειδικότερα, το φθινόπωρο του 2015, ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας κλήθηκε από μία ομάδα σημαντικών στελεχών, η ευθύνη της οποίας (ομάδας) είχε ανατεθεί στον κατά τον οικείο χρόνο Υπουργό Επικρατείας, κ. Νίκο Παππά, Υπεύθυνο ως εκ της άνω ιδιότητάς του για τα θέματα που αφορούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στην εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτή, καθώς και σε θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόραση και του ζητήθηκε λόγω των στενών σχέσεων και της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του και αντιστρόφως να τους «δανείσει» το αριστερό καθαρό επιχειρηματικό του όνομα και μόνο και να μπει «μπροστινός» και μόνο για τη συμμετοχή σε Διαγωνισμό που θα διενεργούνταν για τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου μέσω αυτού να καταφέρουν να λάβουν μία τηλεοπτική άδεια, την οποία θεωρούσαν απαραίτητο μέσο για την υποστήριξη της πολιτικής τους.
Η εντολή τους ήταν σαφής: ο Χρήστος Καλογρίτσας θα έβαζε το όνομά του και μόνο, ενώ αυτοί θα εισέφεραν τα χρήματα και θα είχαν την πλήρη ευθύνη, οργάνωση, διοίκηση και εποπτεία του όλου εγχειρήματος.
Μάλιστα ήδη είχαν επιλέξει εκείνα τα στελέχη που θα υλοποιούσαν αυτό το εγχείρημα και τα οποία ήδη είχαν αρχίσει να εργάζονται για την επίτευξη αυτού του σκοπού, συγκροτώντας μάλιστα και ομάδες εργασίας που εργάζονταν εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση…».
Διαβάστε αναλυτικά το υπόμνημα που δόθηκε στη δημοσιότητα από συστημικά ΜΜΕ.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός πως η Εισαγγελία φέρεται ακόμα να εξετάζει την υπόθεση και το ενδεχόμενο αποστολής της υπόθεσης στη Βουλή, η ίδια η υποβολή υπομνήματος του εκτεθειμένου κατά την ελβετική Δικαιοσύνη εργολάβου πυροδότησε πλήθος δημοσιευμάτων του συμπολιτευόμενου Τύπου, τα οποία προδικάζουν πως η υπόθεση οδηγείται στη Βουλή, υιοθετώντας ουσιαστικά τα όσα αναφέρει ο εργολάβος στο υπόμνημά του. Μάλιστα, τηλεοπτικά ρεπορτάζ και μεγάλες εφημερίδες δεν μένουν εκεί, αφού προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, βάζοντας συνολικά στο κάδρο τη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, με τίτλους «Στη Βουλή η υπόθεση για τις τηλεοπτικές άδειες», όπως της Καθημερινής, ή «Ο Καλογρίτσας αποκαλύπτει τη διαπλοκή Παππά και “συνεργατών” για να αποκτήσουν κανάλι» όπως του Πρώτου Θέματος.
Διαβάστε περισσότερα:
Mια αστική διαμάχη, ο Καλογρίτσας, o White House, ο Λοβέρδος και στο φόντο η Novartis