Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να παρευρεθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ, όπου πρόκειται να θέσουν εκ νέου το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, λίγες μέρες αφού η ΕΕ είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να αποφασίσει άμεσα για ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος, η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει κυρώσεις κατά της Άγκυρας, παραπέμποντας το συγκεκριμένο ενδεχόμενο στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν να αναβάλουν το συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι τον Δεκέμβριο».

Πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: συνεχίζεται ο εμπαιγμός σε βάρος του Ελληνικού και Κυπριακού λαού

Προσερχόμενος στην άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, που διεξάγεται στο Βερολίνο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, που είχε μιλήσει για αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας τον Σεπτέμβριο, αρκέστηκε να αναφέρει πως δεν πρόκειται να συζητηθεί η επιβολή κυρώσεων. «Θα μιλήσουμε για πολύ σημαντικά θέματα, για την Λευκορωσία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι περιμένουν να δουν τι θα προτείνουμε για τις κυρώσεις, θα το συζητήσουμε αυτό. Όπως ξέρετε είναι μια άτυπη συνάντηση, δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις, μόνο πολιτικές προτάσεις που θα εξεταστούν αργότερα. Αλλά αυτή η συνάντηση είναι σημαντική διότι το επίπεδο των κυρώσεων, εναντίον ποιων θα επιβληθούν κυρώσεις, θα πρέπει να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή».

Η ΕΕ ούτε γαβγίζει ούτε δαγκώνει την Τουρκία

«Δυναμική παρέμβαση» της Ελλάδας βλέπει ο Πέτσας

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας, ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα θα ασκήσει πίεση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, αν συνεχιστούν οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την πρόσφατη σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του είχε δεσμευθεί πως θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή στην Τουρκία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών. Όμως αντί της πρόσκλησης είχαμε πρόκληση και μάλιστα διπλή, γεγονός  που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας αλλά και περιφρόνηση στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει εκ νέου σήμερα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, όπου τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα θέσουν προς τους ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και τη νέα έξοδο του Ούρουτς Ρέις σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ιδίως μάλιστα το γεγονός ότι και οι δύο αυτές προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους των συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση: Σταματούν οι προκλήσεις αρχίζουν οι συζητήσεις. Όπως τότε έτσι και τώρα υπογραμμίζουμε ότι η επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Ορούτς Ρέις παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορεί η Τουρκία να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση μ’ ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε.

Η Ελλάδα επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία και συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών της. Διαπιστώνεται ήδη υιοθέτηση των θέσεών μας όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και από τις ΗΠΑ που έχουν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων, καταγγέλλουν την Τουρκία ότι αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και την καλούν να τερματίσει αυτή την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα  η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Ορούτς Ρέις, ό, τι πρέπει. Οι ένοπλες δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Έχουν αποδείξει πολλές φορές φέτος ότι είναι ικανές να φέρουν σε πέρας το έργο τους».

«Φρένο» της Τουρκίας σε αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια

Σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας υπηρεσίας αποδίδει η Τουρκία το περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δένδια. Υπενθυμίζεται οτι οι τουρκικές αρχές κράτησαν επί 20 λεπτά στον αέρα το αεροσκάφος με τον Ν. Δένδια που επέστρεφε από το ταξίδι του στο Ιράκ

Το περιστατικό που σημειώθηκε πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, συνέβη όταν η Άγκυρα αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια υπερπτήσης στο αεροσκάφος. Να σημειωθεί ότι η άδεια υπερπτησης είχε εγκριθεί  λίγο νωρίτερα, ωστόσο, οι τουρκικές αρχές την απέσυραν καθώς το αεροσκάφος προσέγγιζε στα σύνορα. Έτσι το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα και να επιτραπεί στο αεροσκάφος να συνεχίσει την πορεία του.

«Παρά το γεγονός ότι έγιναν από ελληνικής πλευράς όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να διέλθει του εναέριου χώρου της Τουρκίας, για ακόμη μια φορά οι τουρκικές Αρχές προέβησαν σε μια προκλητική ενέργεια, απολύτως περιττή. Μια ενέργεια που δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία. Η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες, ζητώντας από τις τουρκικές αρχές ανάλογα απαράδεκτα περιστατικά να μην επαναληφθούν», ανέφερε πηγή του υπουργείο Εξωτερικών