Συνέχεια στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στην αναβληθείσα Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, έδωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε εκ νέου στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας που εξετάζει η κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο ο Μητσοτάκης πρότεινε την στράτευση όλων των 18αρηδων, με αναβολή των σπουδών τους, για το καλό του στρατεύματος.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος προέταξε την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας τονιζοντας ότι «κάποιες φορές είναι προτιμητέα μια απόφαση με πολιτικό κόστος παρά μια μη απόφαση με εθνικό κόστος. Η εθνική επιταγή επιβάλλει ότι οι μονάδες πρέπει να ενισχυθούν».
ΚΚΕ: Η αύξηση της θητείας μόνο προβλήματα θα φέρει στους φαντάρους και τις οικογένειές τους
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις αμυντικές δαπάνες της χώρας τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός για τις αμυντικές δαπάνες αυξάνεται από τα 550 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε ένα ποσό άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σχετικά με την αγορά των Rafale από τη Γαλλία έκανε λόγο για κύρωση από την ελληνική Βουλή εντός του 2020, ενώ στη συνέχεια μίλησε για ήδη τρέχουσα αναβάθμιση των Mirage και την αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων Romeo.
Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών είχε προβεί σε δηλώσεις υποστηρίζοντας πως «σύντομα» η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας για τον στρατό ξηράς. Στις τότε δηλώσεις δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, αλλά πλήθος φιλοκυβερνητικών δημοσιευμάτων που επικαλούνταν στρατιωτικές πηγές, τοποθετούσαν την θεσμοθέτηση της αύξησης θητείας στον προσεχή Ιανουάριο.
Αύξηση θητείας και παραφιλολογία για 18άρηδες και γυναίκες στον στρατό
Γυναίκες στον στρατό και κατάργηση των αναβολών
Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα ίδια δημοσιεύματα βάζουν στο τραπέζι ακόμα και την καθολική στράτευση των γυναικών, επικαλούμενα έκθεση αντιστράτηγου στο Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα, στις «πιθανές λύσεις» για το στράτευμα, η επίμαχη έκθεση αναφέρεται σε «μερική ή και γενική στράτευση των γυναικών αρχικά υπό διαφορετικό καθεστώς στράτευσης (χρονικά, τοπικά, ειδικότητες κλπ), βαθμιαία εξομοιωμένου με αυτό των αρρένων και υπό ασφαλιστικές δικλείδες (πχ. μητρότητα)». Μάλιστα, η ίδια έκθεση χαρακτηρίζει τη μη στράτευση των γυναικών μέχρι σήμερα «διάκριση σε βάρος των ανδρών», ενώ υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο προβλέπεται από το Σύνταγμα.
«Αρχικά θα μπορούσαν να αποδοθούν στις γυναίκες ειδικότητες που επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση τους μακράν της πρώτης γραμμής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ειδικότητες οδηγού, χειριστού μέσων (Α/Σ-Ε/Σ) επικοινωνιών, γραφέα, αποθηκαρίου, συντηρητή επιστρατευόμενου υλικού κλπ. Ιδιαίτερα χρήσιμες μπορούν να αποδειχθούν στην στελέχωση των διαφόρων επιστρατευομένων Μονάδων ασχολούμενες με την συντήρηση και λειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων και την γενικότερη προετοιμασία της επιστρατευτικής διαδικασίας» αναφέρεται ακόμα στην έκθεση, η οποία μάλλον δίνεται στη δημοσιότητα για να σφυγμομετρηθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η ίδια έκθεση προτείνει την πλήρη κατάργηση όλων των περιπτώσεων αναβολής στράτευσης, εξαιρώντας μόνο τους λόγους υγείας και αυστηρώς περιορισμένες περιστάσεις, όπως τις πολύτεκνες οικογένειες.