Ο Χρήστος Παππάς δεν είναι ο μόνος χρυσαυγίτης που δεν έχει συλλάβει η αστυνομία
Εκτεθειμένη περαιτέρω εμφανίζεται η Ελληνική Αστυνομία, καθώς έναν και πλέον μήνα μετά από την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για την ναζιστική εγκληματική οργάνωση, εκτός από τον φυγόδικο υπαρχηγό του Νίκου Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, αδυνατεί να εντοπίσει και να συλλάβει δύο ακόμα καταζητούμενους χρυσαυγίτες.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα δύο πρώην -λόγω της παραίτησής τους- στελέχη της οργάνωσης, Σωτήρη Δεβελέκο και Άκη Θεοδώρου, οι οποίοι κατηγορούνται για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή, για την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα», τον Φεβρουάριο του 2018. Το πρωτοπαλίκαρο του τάγματος εφόδου του Πειραιά και ο επίσης γνωστός για τη δράση του χρυσαυγίτης αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους για τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας, του εμπρησμού και της παράβασης του νόμου 456/76, περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.
Παρά τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, οι δύο δεν εμφανίστηκαν ποτέ για να απολογηθούν, με τις πληροφορίες του omniatv να θέλουν την ΕΛΑΣ να αναζητά τον Δεβελέκο σε τρεις διαφορετικές διευθύνσεις που σχετίζονται με τον ίδιο, χωρίς αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον από τον περασμένο Σεπτέμβριο τους αναζητά και ανακριτής. Τα δύο πρώην κορυφαία στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης στον Πειραιά, που συνδέονται και με οικογενειακούς δεσμούς αντιμετωπίζουν πλέον, από την 21η Οκτωβρίου, ένταλμα σύλληψης.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως παρά την παραίτησή τους από την οργάνωση, οι δύο φαίνεται πως ακολουθούν πιστά την γραμμή της φυγοδικίας και της αποφυγή έκτισης ποινών που χαράσσουν ιστορικά τα μέλη της Χρυσής Αυγής, με επιτομή την διαφυγή του Χρήστου Παππά, που καταδικάστηκε σε δεκατρία χρόνια φυλάκισης. Μάλιστα, για την υπόθεση της «Φαβέλας», η ίδια η Χρυσή Αυγή και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με δήλωσή του είχαν σπεύσει να τους καλύψουν την ίδια ημέρα, και μάλιστα πριν καν τα θύματά τους απευθυνθούν στην αστυνομία, ενόσω ακόμα βρίσκονταν στο νοσοκομείο.
Υπενθυμίζεται πως η επίθεση κατά του ελεύθερου κοινωνικού χώρου έγινε κατά τη διάρκεια συνέλευσης, με τον Θεοδώρου να μπαίνει αρχικά με ανοιχτό το κράνος του -έτσι και αναγνωρίστηκε από τα θύματα- και να τον ακολουθούν περίπου έξι με επτά χρυσαυγίτες, οπλισμένοι με γκλομπ, λοστάρια και μια μεταλλική βέργα σαν σουβλί. Πέταξαν καπνογόνα, με αποτέλεσμα ένας τουλάχιστον άνθρωπος να γλιτώνει για λίγο το μάτι του, ενώ η επίθεση κράτησε ελάχιστα, με έναν από τους χρυσαυγίτες να δίνει το σύνθημα της ολοκλήρωσης της επίθεσης φωνάζοντας «Λήξις χρόνου», γεγονός που προδίδει το οργανωμένο της επίθεσης. Ένας από αυτούς έμεινε πίσω για λίγο παραπάνω, με κάποιον από τα θύματα να του πετά αντικείμενο που έσπασε κομμάτι του κράνους του, το οποίο είχε επάνω του αποτύπωμα του Δεβελέκου.
Η επίθεση έλαβε χώρα περί τις 19.00 το απόγευμα εκείνης της Κυριακής, 25 Φεβρουαρίου 2018, και στη συνέχεια τα θύματα βρέθηκαν στο νοσοκομείο, αντιμετωπίζοντας τα τραύματα της δολοφονικής επίθεσης. Λίγο μετά τις 21.00, και πριν ακόμα τα θύματα προλάβουν να καταγγείλουν στην αστυνομία το περιστατικό και να κατονομάσουν τους δράστες της επίθεσης, ο επίσημος ιστότοπος της ναζιστικής συμμορίας δημοσίευε δήλωση του ίδιου του Νίκου Μιχαλολιάκου, που έσπευδε να δηλώσει πως η Χρυσή Αυγή «διαψεύδει κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή της σε επεισόδια στην περιοχή του Πειραιώς, επεισόδια τα οποία καταδικάζει απερίφραστα». Μάλιστα, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ανέφερε τότε πως πρόκειται για «εκστρατεία λάσπης» την οποία απέδιδε σε δημοσκόπηση που εκείνες τις ημέρες έδειχνε το ναζιστικό μόρφωμα ενισχυμένο, επιβεβαιώνοντας με αυτή την εντυπωσιακά «πρόωρη διάψευση» την πατρότητα της δολοφονικής επίθεσης, πριν καν οι χρυσαυγίτες κατηγορηθούν.
Σημειώνεται πως παρότι ο Δεβελέκος είχε προσαχθεί και αναφορικά με τη μεγάλη δικογραφία της ναζιστικής οργάνωσης το 2013, καθώς είχαν καταγραφεί συνομιλίες του με τον -ακόμα με ασυλία από την ευρωβουλή- επίσης καταδικασμένο χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγό, δεν προσήχθη για την υπόθεση. Όπως προαναφέρθηκε, ο Δεβελέκος φέρεται να αναζητήθηκε σε τρεις διευθύνσεις που έχουν συσχετιστεί με τον ίδιο, ενώ και οι δύο, φέρονται ακόμα να είναι ενεργοί στα κοινωνικά τους δίκτυα. Χαρακτηριστικά, το πρωτοπαλίκαρο του Πειραιά εμφανίζεται να έχει ανανεώσει την φωτογραφία του προσωπικού του προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα με μία φωτογραφία κατά την οποία ο ίδιος ατενίζει ένα μοναστήρι στα Μετέωρα.
Ακόμα πιο προκλητικά, ο δεύτερος εμφανίζει και έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα την περίοδο που αναζητείται από την αστυνομία, καθώς blog με έργα του συνεχίζει να είναι ενεργό, με τον ίδιο να ανεβάζει αναρτήσεις ακόμα και μετά την 21η Οκτωβρίου, όταν και εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψής του, με τελευταία του ανάρτηση την 1η Νοεμβρίου.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη υπόθεση για την οποία χρυσαυγίτες αναζητούνται.
Πιστοί στη γραμμή της φυγοδικίας
Και πάλι ο Δεβελέκος, μαζί με τον Χάρη Δραμιτινό αυτή τη φορά, καθώς οι δύο επρόκειτο να δικαστούν στις 5 Οκτωβρίου για μία ακόμα αιματηρή επίθεση, η οποία μάλιστα έλαβε χώρα έξω από το Εφετείο, ενώ μέσα διεξαγόταν τότε η δίκη για την εγκληματική οργάνωση της ναζιστικής συμμορίας. Η δίκη αναβλήθηκε εξαιτίας της απουσίας δύο μαρτύρων, ωστόσο οι δύο κατηγορούμενοι ουδέποτε εμφανίστηκαν, ούτε και οι συνήγοροί τους.
Πρόκειται για την αιματηρή επίθεση σε βάρος τριών γυναικών, μεταξύ των οποίων και της δικηγόρου της Πολιτικής Αγωγής των Αιγυπτίων ψαράδων, Ευγενίας Κουνιάκη. Η επίθεση έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2017, και αξίζει να σημειωθεί πως σε ηχητικά ντοκουμέντα συνομιλιών μεταξύ των δύο πρώην χρυσαυγιτών που έχει δημοσιεύσει η Εφημερίδα των Συντακτών, οι δύο εμφανίζονται ουσιαστικά να ομολογούν για τα πεπραγμένα τους.
Συγκεκριμένα, τηλεφωνική συνομιλία που αποκάλυψε δημοσίευμα της εφημερίδας του περασμένου Ιουλίου, καταγράφει Δεβελέκο και Δραμιτινό να ομολογούν σε μεταξύ τους συνομιλία την αιματηρή επίθεση έξω από το Εφετείο. Αναδημοσιεύουμε το επίμαχο απόσπασμα, από το ρεπορτάζ του Γιάννη Μπασκάκη «Ομολογία ενοχής για την επίθεση έξω από το Εφετείο»:
Ως επικεφαλής του τάγματος εφόδου που επιτέθηκε στις τρεις γυναίκες αναγνωρίστηκε ο Σωτ. Δεβελέκος, ενώ κατηγορούμενος μαζί του είναι ο Χάρης Δραμιτινός, στέλεχος της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, όπως επιβεβαιώνεται και από τον επίσημο ιστότοπο της οργάνωσης. Τον Δραμιτινό η Ευγενία Κουνιάκη τον αναγνώρισε χωρίς καμία αμφιβολία ως δράστη της επίθεσης σε βάρος της. Ο αποκαλυπτικός διάλογος λοιπόν, που παρουσιάζουμε σήμερα, γίνεται ανάμεσα στους δύο κατηγορουμένους στις 22.9.2018.
Ο Δραμιτινός αφηγείται στον Δεβελέκο τα εξής: «Οπως κάθομαι εκεί στα γραφεία που έχουμε στον υπολογιστή στο ΙΚΕΑ, με σκάει μια τύπισσα μπροστά μου και καθόταν και με κοίταγε μες στα μούτρα, μες την μάπα. Μπροστά μου μπαμ. Περίμενε και γω νομίζω ότι περίμενε να την εξυπηρετήσω και μου λέει εσύ είσαι ο Χάρης. […] Μου λέει εσύ δε χτυπάς μου λέει κορίτσια και διάφορα παιδιά μου λέει και τα κεφάλια τους;
Της λέω συνήθως όχι της λέω και όχι άτομα που δεν έχουν να μου δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα. Μου λέει για να δω το επώνυμο, της λέω να, και της το κολλάω στα μούτρα το χαρτί ε το ταμπελάκι μου και μου λέει εσύ είσαι ε; Μου λέει πες τον Ακη (σ.σ. Θεοδώρου) μου λέει σας ψάχνουν σας ετοιμάζουνε να σας καλέσουν στην ΓΑΔΑ. καλά της λέω. Εμάς, εμένα μου λέει ανέφερε, είπε εμένα τον Ακη και εσένα».
Και αφού Δραμιτινός και Δεβελέκος μιλούν για το περιστατικό, ξεκινά η ομολογία για την επίθεση:
Δραμιτινός (σ.σ. αναφέρεται σε φράση της συνομιλήτριάς του): Στην Αλεξάνδρας βαράτε κορίτσια, κορίτσια δεν βαράτε;
Δεβελέκος: Πόσο χρονών ήταν αυτή;
Δραμιτινός: Της λέω ναι, της λέω βαράμε κορίτσια, αλλά κορίτσια, της λέω, αρσενικά κορίτσια της λέω.
Δεβλέκος: Ετσι της είπες;
Δραμιτινός: Ναι.
Επειτα ο Δεβελέκος ρωτά: Τι ήταν αυτό το σαπρόφυτο ρε μαλάκα; Τρελή;
Δραμιτινός: Δεν ξέρω. Δούλευα εγώ. Νόμιζα ήταν πελάτης. Τρελή ήτανε, μου λέει εγώ ήμουνα λέει στην Αλεξάνδρας εκεί που βάραγες λέει κορίτσια. Της λέω κορίτσια βάραγα, αλλά της λέω
Δεβελέκος (σ.σ. αναγνωρίζοντας αμέσως την υπόθεση της Ευγ. Κουνιάκη): Ποια ήταν αυτή η πατσαβούρα που ήταν με τα γυαλιά που λέγανε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού εκεί στο τρένο (σ.σ. εννοεί τρόλεϊ) δεν ξέρω τι σκατά ήταν, δεν ξέρω τι;
Δραμιτινός: Δεν ξέρω. Εκεί που τις κοπανήσαμε μαζί πρέπει να ήτανε.
Καταλαβαίνοντας ότι ο «συναγωνιστής» του μόλις τον έχει «καρφώσει», ο Δεβελέκος, που ξέρει ότι έχει καεί από τις τηλεφωνικές του συνομιλίες, όπως αυτές με τον Λαγό για τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ, και είναι υποψιασμένος για παρακολούθηση του τηλεφώνου του, παραδέχεται ότι «κοπανήσανε» κάποιους μαζί, αλλά πάει να τα μπερδέψει εφευρίσκοντας μια διαφορετική ιστορία από τα πραγματικά γεγονότα:
Δεβελέκος: Πότε κοπανήσαμε μαζί κάποιον ρε ηλίθιε; Α τότε που μας την πέσανε εννοείς. Που ήτανε τριάντα πέντε άτομα και μας την πέσανε με τα ρόπαλα και ήμασταν τρεις. Εγώ, εσύ και ο Γρηγόρης.
Φυσικά το τι έγινε στην Αλεξάνδρας εκείνη τη μέρα είναι πολύ καθαρό, όπως και η ομολογία των δύο κατηγορουμένων. Οπως εξηγεί σε ένορκη εξέταση αστυνομικός της υπηρεσίας, που εκτέλεσε την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, οι δύο συνομιλητές αναφέρονται σε περιστατικό που έλαβε χώρα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, κατά το οποίο χτυπήσανε μαζί κάποιες γυναίκες.
Κι έπειτα περιγράφει την επίθεση των χρυσαυγιτών σε βάρος των τριών γυναικών. Μην ξεχνάμε ότι ο Δεβελέκος είναι κατηγορούμενος και για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο του Πειραιά «Φαβέλα» (25.2.2018), κατά την οποία τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής άνοιξε με λοστό το κεφάλι της συνηγόρου της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερίας Τομπατζόγλου, πλημμυρίζοντάς την στο αίμα και τραυμάτισε άλλα τρία άτομα.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, και σε συνδυασμό με την παγιωμένη και από τα προηγούμενα χρόνια τακτική των χρυσαυγιτών όποτε τους αναζητούσε η αστυνομία, προκύπτει εύλογα το συμπέρασμα πως είτε πρώην, είτε νυν, τα στελέχη της ναζιστικής συμμορίας ακολουθούν την ίδια και απαράλλακτη τακτική της φυγοδικίας και του να κρύβονται από τις αρχές.
Υπενθυμίζεται, όπως γράφαμε και την ημέρα που έγινε γνωστό πως η αστυνομία αδυνατεί να εντοπίσει τον Χρήστο Παππά, δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τουναντίον, για τους χρυσαυγίτες αποκαλύπτει μία κοινή τακτικής φυγοδικίας. Ο ίδιος ο Χρήστος Παππάς διέφευγε και το 2013, κατά τις προφυλακίσεις των χρυσαυγιτών, ενώ την ίδια τακτική ακολούθησε ο Ηλίας Κασιδιάρης όταν τον αναζητούσαν για την επίθεση στη Λιάνα Κανέλλη και τη Ρένα Δούρου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης όταν διέφυγε μετά την ποινική δίωξη για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας τον Ιούνιο του 2018, ενώ παροιμιώδης είναι πλέον η αντίστοιχη περίπτωση του άλλοτε νο2 του Μιχαλολιάκου, του γνωστού «Περίανδρου», που για την δολοφονική επίθεση κατά του Δημήτρη Κουσουρή κατάφερνε να μένει ασύλληπτος για επτά χρόνια, ώσπου παραδόθηκε από μόνος του.
Σε συνδυασμό με την αναλγησία και την αναποτελεσματικότητα που παρουσιάζει όταν αφορά χρυσαυγίτες η ελληνική αστυνομία, πολιτική και φυσική ηγεσία συνεχίζουν να εκτίθενται. Όπως άλλωστε και η Εισαγγελία στη δίκη της ναζιστικής συμμορίας, που ακόμα και την ώρα που Παππάς, Δεβελέκος και Θεοδώρου αναζητούνταν ήδη από τις αρχές, επέμενε να υπερασπίζεται πως δικαιούνται αναστολή.