Ευθύνη στους ειδικούς και στη «μετάλλαξη» του ιού και από τον Γεραπετρίτη
«Για το ζήτημα το επιδημιολογικό, αρκεί νομίζω η διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το σύνολο του βορείου ημισφαιρίου, υφίσταται ένα πάρα πολύ οξύ, δριμύ δεύτερο κύμα της πανδημίας. Θα έλεγα μάλιστα ότι το δεύτερο αυτό κύμα, ξεπέρασε σε ένταση το πρώτο κύμα, υπερβαίνοντας ακόμα και τις προσδοκίες των ειδικών» υποστήριξε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημοποιώντας την «γραμμή άμυνας» που εγκαινίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης προ δέκα ημερών, όταν χρέωσε την σφοδρότητα του δεύτερου κύματος στη χώρα μας στους επιστήμονες, και στην «μετάλλαξη» του ιού.
«Δηλαδή, οι ίδιοι οι ειδικοί επιδημιολόγοι ανά τον κόσμο, δεν εκτίμησαν όπως θα έπρεπε την ένταση του φαινομένου, δεν προέλβεψαν την έντασή του. Αυτό ξέρετε, ο ιός έχει τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται μέσα στον χρόνο και στο περιβάλλον ώστε να καθίσταται πιο ανθεκτικός. Υπό αυτή την έννοια έχουμε ένα πιο σφοδρό δεύτερο κύμα, το οποίο επηρρέασε το σύνολο του βορείου ημισφαιρίου» πρόσθεσε ο στενότερος από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, επικαλούμενος ως αιτία για την σημερινή κατάσταση, κάτι που έχει διαψεύσει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αλλά και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί των υγειονομικών, Ηλίας Μόσιαλος.
Μάλιστα, ο τελευταίος, μετά τις παρεμβάσεις του Αδ. Γεωργιάδη, είχε πάρει δημόσια θέση με σχετικό άρθρο του, ψέγοντας όσους «αναλυτές θεωρούν ότι έγινε μετάλλαξη πρόσφατα και σχολιάζουν πως ο περιορισμένος έλεγχος της πανδημίας οφείλεται και σε αυτή τη μετάλλαξη».
«Έχουμε όλοι ακούσει για την πολυσυζητημένη μετάλλαξη (D614G) του κορονοϊού η οποία προέκυψε τον Φεβρουάριο του 2020. Αυτή η μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδα φαίνεται να κάνει τον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα από άτομο σε άτομο, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη πως επηρέασε τη σοβαρότητα της νόσου. Λόγω αυτής της βελτιωμένης δυνατότητας μετάδοσης, αυτή η παραλλαγή έγινε η κυρίαρχη μορφή του ιού μέχρι τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να είναι η κύρια μορφή του ιού που παρατηρείται στις περισσότερες λοιμώξεις. Δεν είναι επομένως μετάλλαξη που παρουσιάστηκε ή ταυτοποιήθηκε το καλοκαίρι» ξεκαθάριζε με απόλυτο τρόπο ο Ηλ. Μόσιαλος, ενώ υπογράμμιζε ακόμα ένα αποκαλυπτικό στοιχείο για τις αβλεψίες της κυβέρνησης κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας, που δεν είναι άλλο από την απουσία καλής καταγραφής και παρακολούθησης της μεταδοτικότητας με συνεχή και σταθερά τεστ στον πληθυσμό.
Διαβάστε περισσότερα για τη «μετάλλαξη» της κυβέρνησης:
Αναφορικά με το «αν έγιναν όλα σωστά», ο ίδιος απάντησε πως «προφανώς ο καθένας μπορεί να κάνει την αυτοκριτική του», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ήταν απαραίτητο να ληφθούν σκληρότερα μέτρα νωρίτερα, υπογραμμίζοντας πως «το βέβαιο είναι πως δεν θα υπήρχε δυνατότητα να αποφευχθεί το δεύτερο κύμα με οποιονδήποτε τρόπο». Για τις υγειονομικές δομές, αναφέρθηκε σε μία «τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το σύστημα υγείας», υποστηρίζοντας πως μέσα στην πανδημία «έχουμε φτάσει τις 1.230 ΜΕΘ», με υπερδιπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπεία. Επιπλέον, μίλησε για «πρόσληψη μεγάλου αριθμού προσωπικού», και υποστήριξε πως θα υπάρξουν και άλλες μόνιμες προσλήψεις.
Μιλώντας για την επίταξη, και απαντώντας στην κριτική από το ΚΚΕ και την αντιπολίτευση για τη μεταφορά υγειονομικών από το εθνικό σύστημα υγείας σε επιταγμένα νοσοκομεία, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως «σημαίνει πολύ υψηλό κόστος για το δημόσιο», ενώ επανέλαβε τα όσα ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας τον Σεπτέμβριο, για το «αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».
«Προληπτική επίταξη δεν νοείται, και είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Αν είχαμε ακολουθήσει τις προτροπές, οι οποίες ήδη είχαν ακουστεί από την αντιπολίτευση από τον Μάρτιο, και είχαμε επιτάξει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς της υγείας, σήμερα θα είχαμε ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό», αντιτείνοντας την «συνεργασία αν και εφόσον χρειαστεί, δεν χρειάστηκε μέχρι πρότινος», συμπληρώνοντας πως «τώρα που πλέον η κατάσταση απαιτεί νέες δομές και υπηρεσίες, προσφεύγουμε στο εργαλείο της επίταξης ως τελευταίο καταφύγιο».
Αναφορικά με την άρση του Lockdown, ο ίδιος έκανε λόγο για «σταδιακή άρση μέτρων», δείχνοντας πρώτα τα σχολεία, τα οποία «και για λόγους ψυχολογικής ισορροπίας των παιδιών, θα επανέλθουν στην κανονική ροή με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, το συντομότερο δυνατόν».
«Η Aegean έχει όλα τα χαρακτηριστικά του εθνικού αερομεταφορέα, στο μέτρο που η χώρα μας είναι μια τουριστική χώρα, ο εθνικός αερομεταφορέας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας», σημείωσε ο υπουργός. «Άρα, αυτή τη στιγμή, όλοι όσοι πολύ πρόχειρα κάνουν κριτική για το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία βοηθά την Aegean και τους εργαζομένους της να παραμείνουν όρθιοι, είναι προφανές ότι θα ήταν εκείνοι που τον Μάρτιο, εάν είχε καταρρεύσει η εταιρεία και ο τουρισμός, με την ίδια ευκολία θα μας κατηγορούσαν ότι δεν τους στηρίξαμε».
Όπως επεσήμανε, «σε όλες, σε όλες επαναλαμβάνω τις ευρωπαϊκές χώρες στηρίζονται οι εθνικοί αερομεταφορείς. Εφόσον πάνε καλά τα πράγματα, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει δικαιώματα πάνω στην εταιρεία», δικαιολογώντας έτσι την επιδότηση των 120 εκατ. ευρώ, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Lufthansa στη Γερμανία, που επιδοτήθηκε με 9 δισ. ευρώ, παρότι σε αυτή την περίπτωση, το γερμανικό κράτος αποκτά ποσοστό του 20% στην αεροπορική εταιρεία.
Σχολιάζοντας δε τις απεργιακές κινητοποιήσεις της προσεχούς Πέμπτης, ο ίδιος αναφέρθηκε στο πλαίσιο της καθολικής απαγόρευσης και προανήγγειλε πως «θα επιληφθεί η αστυνομία», τονίζοντας πως «δεν θα διακινδυνεύουμε με οποιονδήποτε τρόπο τη δημόσια υγεία». Μάλιστα, ποντάροντας στον κοινωνικό αυτοματισμό, απευθύνθηκε στους απεργούς «ως πολίτης και όχι ως πολιτικός, να παρακαλέσω τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να αναθεωρήσουν την άποψή τους», κάνοντας λόγο για πόλεμο, για καθημερινή μάχη και αναφερόμενος σε «μία αίσθηση κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης, όλοι στο μέτρο του δυνατού να παραχωρούμε ένα κομμάτι των δικαιωμάτων μας, ώστε να μπορεί να στέκεται όρθια η κοινωνία».
Τέλος, ανέφερε πως σήμερα θα ενημερώσει στη Βουλή για το εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία, «για πρώτη φορά στο ελληνικό κράτος συντάσσεται ένα ολικό σχέδιο που θα διασφαλίζει τη συνοχή του κοινωνικού ιστού, φιλοδοξία μας είναι σε ένα βάθος χρόνου πέντε έως δέκα ετών να έχουμε αλλάξει τελείως τις δομές, ώστε να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση των πολιτών».