Το νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» αποτέλεσε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, για επικοινωνιακές φιέστες και μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και παλιότερα. Μάλιστα, ο ίδιος παρουσίασε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την στήριξη της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς και τις τροπολογίες που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για το Δώρο Χριστουγέννων και το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.

Επίκληση της κοινής λογικής σε μια κυβέρνηση σε «βέρτιγκο» από τον Τσίπρα

Στην πρώτη τοποθέτηση του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να εκφέρει κάποια τεκμηριωμένη θετική πρόταση. Βλέπω εκκρεμές ανάμεσα στην ανεύθυνη καταγγελία και στην ανέξοδη πλειοδοσία» είπε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε «θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις του κ. Τσίπρα αν συμφωνεί. Αυτό που ακούμε μέχρι στιγμής είναι όχι. Αλλά και ότι δίνω πάντα τα διπλάσια από αυτά που δίνει η κυβέρνηση. Είναι πάρα πολύ εύκολο κάθε φορά να παίρνεις αυτό που δίνει η κυβέρνηση και να το διπλασιάζεις. Δεν βοηθάει να χτίζετε αξιοπιστία σε μια εποχή που η κοινωνία αναζητά ενότητα και σαφή και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Το δικό μας βλέμμα είναι στραμμένο στην κοινωνία και στον κοινό εχθρό που λέγεται covid-19».

«Συνέπεια της κυβέρνησης στη συμφωνία της με τους πολίτες» και η αντιπολίτευση «ζητάει πάντα τα διπλάσια» το μήνυμα Μητσοτάκη

 

Οι δηλώσεις Γεραπετρίτη, Γεωργιάδη κλιμακώνουν την κόντρα κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης

Με αφορμή τις δηλώσεις Γεραπετρίτη και Αδ. Γεωργιάδη και την κάλυψη του πρωθυπουργού προς το πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας, η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταφέρθηκε στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε προς τον Αλέξη Τσίπρα: «μου κάνει εντύπωση ότι αφιερώσατε τα 5/6 της ομιλίας σας στα θέματα της υγείας. Κάνατε μία αναφορά σε συναισθήματα. Μιλήσατε για υπερηφάνεια, για πανηγύρια υπουργών. Είμαστε πολύ θλιμμένοι, στεναχωρημένοι που συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους. Αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με σεμνότητα, ταπεινότητα, εγκράτεια, αυτοκριτική, όποτε είναι επιβεβλημένη, και διαρκή επιθυμία να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι».

«Αυτή είναι η αντιμετώπιση. Για ποια επικοινωνία μιλάτε; Ο μισός μου χρόνος και παραπάνω αναλώνεται σε συσκέψεις και δουλεύουμε ώρες επί ωρών για να δώσουμε πραγματικές λύσεις και να αντιμετωπίσουμε μια κρίση που έχει παγκόσμια χαρακτηριστικά. Η κρίση του 2015 ήταν δικό σας δημιούργημα. Εδώ αντιμετωπίζουμε παγκόσμια πανδημία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Δεν μπορώ να μην απαντήσω. Λέτε ότι η κρίση είναι εκτός ελέγχου. Τι πάει να πει; Εξηγήστε μου. Σήμερα αν κάποιος συμπολίτης μας χρειάζεται περίθαλψη για covid θα την έχει γιατί αυξήσαμε και τα κρεβάτια covid και τις κλίνες ΜΕΘ. Έχετε μεγάλη ικανότητα να διαστρέφετε πράγματα» είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα για τον υπουργό Επικρατείας είπε πως «πολύ ανέντιμο και άδικο να χρεώνετε στον κ. Γεραπετρίτη όταν είπε κάτι το οποίο είχα πει και εγώ: Προφανώς θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας, οι ΜΕΘ όμως είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του συστήματος και αν δεν προνοήσουμε για την τήρηση των μέτρων, όσες ΜΕΘ και να έχουμε δεν θα φτάνουν».

«Σταματήστε να διαστρεβλώνετε με τόσο κυνικό τρόπο. Μην τα λέτε μπροστά μου. Εδώ στα πρακτικά η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη και εδώ και οι δικές μου» είπε.

Χαμένος στη μετάφραση για την αξία των ΜΕΘ ο Γεραπετρίτης

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για πλήρη κάλυψη του Γεραπετρίτη και του Γεωργιάδη από τον πρωθυπουργό όσον αφορά πρόσφατες δηλώσεις τους για την πανδημία.

«Αλλοίωση της δήλωσής του» επικαλείται ο Γεραπετρίτης

O A. Τσίπρας αναφερόμενος σε ένα ανέκδοτο είπε: «όταν φεύγει ένας πρωθυπουργός και αναλαμβάνει ένας άλλος του αφήνει τρεις επιστολές. Στην πρώτη δύσκολη στιγμή ανοίγει την πρώτη ρίξτα στον προηγούμενο, στη δεύτερη επιστολή ρίξτα στον υπουργό και στην τρίτη επιστολή ετοίμασε τις δικές σου. Εσείς είστε ακόμα στο πρώτο στάδιο, πολύ σύντομα θα φτάσετε στο δεύτερο, δεν θα φανταστείτε πόσο γρήγορα θα φτάσετε στο τρίτο».

«Είστε στο στάδιο φταίνε οι προηγούμενοι για όλα. Οσουνούπω έρχεται ο ανασχηματισμός, θα τα φορτώσετε σε κάποιους υπουργούς σας, είναι βέβαιο. Πόσο γρήγορα θα φτάσετε στο τρίτο στάδιο θα το δείξει η ιστορία αλλά εσείς στραβά αρμενίζετε κύριε Μητσοτάκη. Θα μπορούσατε πολύ απλά να κάνετε πράξη αυτό για το οποίο μιλάγατε σήμερα 20 λεπτά. Σεμνότητα και ταπεινότητα. Τι κόστιζε σε εσάς και τον κύριο Γεραπετρίτη, που πήρατε πάνω σας αυτή την ανοησία. Ατύχημα εγώ θα πω, σε όλους συμβαίνει».

«Εσείς το ρίξατε σε εμάς, ότι διαστρεβλώσαμε. Και βγήκατε ξανά και το φορτωθήκατε και πάνω σας. Μπράβο σας», πρόσθεσε.

«Φανταστείτε να είχαμε εμείς υπουργό σε μια από τις τραγωδίες που βιώσαμε και να ‘λεγε “πανηγυρίζουμε”. Φανταστείτε τι θα γινόταν», επέμεινε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας αναφορά στον Αδ. Γεωργιάδη.

Πανηγυρίζει με τον αριθμό των νεκρών ο Γεωργιάδης γιατί «είμαστε 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο»