Το Τριμελές Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης καταδίκασε σε 12μηνη φυλάκιση με ανασταλτικό χαρακτήρα έναν Καναδό υπήκοο ο οποίος βρέθηκε από τις αρχές σε δασική έκταση να δίνει νερό σε πρόσφυγες. Το «έγκλημα» ήταν σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση η «διευκόλυνση παραμονής αλλοδαπών που στερούνται εγγράφων».
Παράλληλα το δικαστήριο του επέβαλε άλλους δύο μήνες φυλάκιση για απείθεια καθώς αρνήθηκε να δώσει το κινητό του τηλέφωνο στους αστυνομικούς, ενώ κατασχέθηκε και κινηματογραφικός εξοπλισμός χιλιάδων ευρώ από το σπίτι που διέμενε ο Καναδός, καθώς είναι ερασιτέχνης κινηματογραφιστής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», που μετέδωσε και την απόφαση του δικαστηρίου, τα στελέχη του Λιμενικού, καταθέτοντας στη δικαστική αίθουσα εξέφρασαν στο δικαστήριο την απορία τους για το γεγονός ότι ο Καναδός εντόπισε τους πρόσφυγες πριν από αυτούς.
Βάσει του χρονικού της υπόθεσης όπως το παραθέτει το δημοσίευμα, ο 45χρονος Καναδός προσήχθη το απόγευμα της Τρίτης 17 Νοεμβρίου από άνδρες του λιμενικούς της Μήθυμνας Λέσβου και από την Ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης που βρίσκονταν στο βουνό πάνω από την παραλία Παλιός στον Μανταμάδο, έχοντας πληροφορίες από την οργάνωση Aegean Boat Report και την Ύπατη Αρμοστεία για πρόσφυγες που είχαν αποβιβαστεί στην ακτή τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη και είχαν διανυκτερεύσει στο ύπαιθρο, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και φοβούμενοι για την ασφάλειά τους.
Αφού ο 45χρονος Καναδός προσήχθη, ακολούθησε η προανάκρισή του και η σύλληψή του με τη διαδικασία του αυτόφωρου για παραβίαση του άρθρου 87 παρ. 6 του Ποινικού Κώδικα, σχετικά με τη διευκόλυνση των παράνομα εισαχθέντων στη χώρα αλλοδαπών ή δυσχεραίνει τις έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό, σύλληψη και απέλασή τους.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα πέραν του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη διάταξη έχει χαρακτηριστεί ως «αντισυνταγματική» ενέχει και λογικά άλματα καθώς αν και τιμωρεί ποινικά τη διευκόλυνση της παραμονής ανθρώπων χωρίς χαρτιά, την ίδια στιγμή η παραμονή των ανθρώπων αυτών δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, αλλά διοικητικό παράπτωμα. Σε κάθε περίπτωση όμως η προσφορά νερού σε ανθρώπους δεν θα μπορούσε να συνιστά σε κάποιο βαθμό παρεμπόδιση του έργου του λιμενικού ή διευκόλυνση παραμονής στη χώρα. Επομένως αφήνεται ανοιχτό και αναπάντητο το ερώτημα αν η καταδίκη σε βάρος του 45χρονου, πρόκειται για μια εκδικητική πράξη εκ μέρους των αρχών, σε μια κατεύθυνση ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες εν συνόλω.
Τέσσερις προσαγωγές δημοσιογράφων
Πέραν όμως της σύλληψης του 45χρονου Καναδού, τέσσερις Γερμανοί δημοσιογράφοι που μετέβησαν στη παραλία προκειμένου να εξασφαλίσουν πλάνα από την άφιξη των προσφύγων στο νησί, προσήχθησαν από το λιμενικό με τη δικαιολογία της εξακρίβωσης στοιχείων, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, έφεραν όλα τα απαραίτητα ταυτοποιητικά όπου κρατήθηκαν μέχρι αργά το βράδυ, όταν έγινε γνωστό ότι οι πρόσφυγες θα οδηγηθούν στη δομή καραντίνας στα Μεγάλα Θέρμα.
Ποινικοποίηση της αλληλεγγύης
Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο, 35 άνθρωποι άνθρωποι συνελήφθησαν και τους αποδόθηκαν βαρύτατες κατηγορίες για διευκόλυνσης εισόδου μεταναστών στη χώρα. Οι κατηγορίες εκτείνονταν από συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έως και κατασκοπεία.
Ωστόσο το κατηγορητήριο εκτός από ασαφές φαίνεται να ήταν και αίολο αφού καμία δραστηριότητα με σκοπό την αποκόμιση κέρδους δεν αναφερόταν, ενώ παρά την «διευκόλυνση», την οποία επιχειρούσε να στοιχειοθετήσει το κατηγορητήριο, δεν αναφερόταν κάπως η διακίνηση ανθρώπων.
Ασαφές κατηγορητήριο περί εγκληματικής οργάνωσης έως και κατασκοπεία σε βάρος 35 ανθρώπων στη Λέσβο
Τέσσερις ΜΚΟ εργαζόμενοι των οποίων ήταν οι 33 από τους 35 κατηγορούμενους, είχαν καταγγείλει επανειλημμένα παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό. αφήνοντας έτσι ερωτήματα αν πρόκειται, πέραν από προσπάθεια ποινικοποίησης της βοήθειας και διάσωσης ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα, εκδικητική απόφαση εκ μέρους της κυβέρνησης, ώστε να σωπάσουν οι φωνές που καταγγέλλουν ότι πρόσφυγες που αποδεδειγμένα βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, αργότερα εμφανίστηκαν να πλέουν ξανά μεσοπέλαγα ή βρέθηκαν στα τουρκικά παράλια.