Παράταση στις αναστολές πληρωμών δανείων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 ανακοίνωσε η EBA θέτοντας ωστόσο δύο όρους που αποκλείουν ειδικότερα τα δάνεια που ήδη έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής. Η ελληνική ένωση τραπεζών ανακοίνωσε την απόφαση για παράταση, βάζοντας ωστόσο δύο σημαντικά κριτήρια και δημιουργώντας στην ουσία ένα καθεστώς για λίγους δανειολήπτες και οφειλέτες.

  • Επιχειρήσεις και ιδιώτες με ενήμερες οφειλές την 30/9/2020 που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, θα μπορούν, εάν αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, να αιτηθούν την ένταξή τους σε σχετικό πρόγραμμα μέχρι την 31 Μαρτίου 2021 και για μέγιστη διάρκεια έως 9 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.
  • Επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν πληγεί από την παρούσα κρίση κι έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, θα μπορούν να αιτηθούν μέχρι την 31/3/2021 την παράταση του προγράμματος αναστολής δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική παραμονή τους στο πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες.

Όσον αφορά την δεύτερη προϋπόθεση, σημειώνεται ότι πολλά από τα δάνεια που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, εντάχθηκαν ήδη από τους πρώτους μήνες της πανδημίας με αποτέλεσμα να βρίσκονται κοντά στο όριο των 9 μηνών που τέθηκε και έτσι δεν θα μπορέσουν να μπουν στο πρόγραμμα παράτασης.

Μάλιστα, μετά τη λήξη των προγραμμάτων αναστολής των πληρωμών των δόσεων, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες αναμένεται να συνεχίσουν την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Για το πρώτο σκέλος, πρέπει να αναφερθεί αυτό που ανακοίνωσε και η ελληνική ένωση τραπεζών, ότι δηλαδή οι δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση και είναι επιλέξιμοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Γέφυρα” επιδότησης δόσεων δανείων με εξασφάλιση πρώτης κατοικίας, θα καταβάλλουν, από την ημερομηνία ενεργοποίησης του προγράμματος και για τους επόμενους εννέα μήνες, μόνο το ποσό της δόσης που τους αναλογεί, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το Δημόσιο και στη συνέχεια θα επανέλθουν στο συμβατικό πρόγραμμα καταβολής δόσεων.

Δημοσίευμα το Κώστα Παπαγρηγόρη στο news24/7, μεταφέρει τις εκτιμήσεις των τραπεζών ότι -αναφορικά με το πρώτο σκέλος- οι τράπεζες θεωρούν ότι έτσι δίνεται η δυνατότητα σε όσα δάνεια δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα αναστολή να μπορούν να πάρουν ως τις 31 Μαρτίου 2020.

Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και το στενότερο πλαίσιο εποπτεία που έθεσε η ΕΒΑ προς τις ελληνικές τράπεζες και το οποίο προβλέπει ότι για τα δάνεια που βρίσκονται στα αναστολή, θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν την εποπτική αρχή, δηλαδή τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, για το σχέδιο που έχουν ώστε αυτά τα δάνεια να μην γίνουν «κόκκινα». Παράλληλα, η εποπτική αρχή καθοδηγείται από την EBA να παρεμβαίνει όταν κρίνει σκόπιμο και να επιβάλλει στις τράπεζες να αναγνωρίζουν ζημιές, όταν κρίνει ότι δάνεια έχουν υψηλό βαθμό κινδύνου να καταστούν μη εξυπηρετούμενα.

Βαρουφάκης στο TPP: Ο πτωχευτικός νόμος θα προσδιορίσει την εξουσία σ’ αυτή τη χώρα

Οι δανειολήπτες που οφείλουν να καταβάλουν από 1 Ιανουαρίου 2021 την κανονική, προ των αναστολών, δόση του δανείου τους και αποδεδειγμένα παρουσιάζουν προσωρινές δυσκολίες ρευστότητας, και ενώ, πριν την παρούσα κρίση, εξυπηρετούσαν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις, θα δύνανται να αιτηθούν την ένταξη τους σε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στην καταβολή της συμβατικής δόσης. Η αίτηση αυτή θα εξετάζεται από τα αρμόδια εγκριτικά όργανα των Τραπεζών και, εφόσον διαπιστώνεται προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας, θα εγκρίνεται η υπαγωγή στη συγκεκριμένη προσωρινή διευκόλυνση.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διευκρινίζει πως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους κλάδους, για τις οποίες έχει ήδη αποφασιστεί από τα αρμόδια εγκριτικά όργανα των Τραπεζών η ένταξή τους σε πρόγραμμα αναστολής δόσεων κεφαλαίου, με ημερομηνία λήξης πέραν της 31 Δεκεμβρίου 2020, αυτό ισχύει κανονικά, σύμφωνα με τους όρους που τους έχουν ήδη επικοινωνηθεί.

Τέλος, οι Τράπεζες υπογραμμίζουν ότι επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν πλήττονται από την κρίση, θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Τα κόκκινα δάνεια και το νέο κύμα ύφεσης

Ταυτόχρονα, ο παράγοντας των κόκκινων δανείων που έχουν συσσωρευτεί από την εφαρμογή των αναστολών (ή αλλιώς μορατόριουμ) φαίνεται ότι είναι καταλυτικός, καθώς τα δάνεια υπολογίζονται σε περίπου 25 δισ. ευρώ, τα οποία κινδυνεύουν να κοκκινίσουν.

Δημοσίευμα της Handelsblatt έθετε τα επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα στο 30% επί των συνολικών, θέτοντας μάλιστα στο κάδρο την κατάσταση στην Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank.

Στη συνέχεια, το γερμανικό δημοσίευμα στέκεται στην ελληνική Alpha Bank η οποία προτίθεται να πουλήσει επισφαλή δάνεια ονομαστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ στην επενδυτική εταιρεία Davidson Kemper μέχρι τέλος του έτους, όπως αναφέραμε παραπάνω.

«Το χαρτοφυλάκιο, που ονομάζεται Galaxy, περιλαμβάνει περίπου τα μισά μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας – μεγάλη ανακούφιση. Αλλά πόσο θα διαρκέσει αυτό; Το επόμενο κύμα αθέτησης δανειακών υποχρεώσεων βρίσκεται ήδη εν εξελίξει. Η Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου. Η πανδημία θα συρρικνώσει το ΑΕΠ κατά 10,5% φέτος (…). Για τις τράπεζες αυτό συνεπάγεται νέους πιστωτικούς κινδύνους (…) H ύφεση από την κρίση του κορονοϊού έρχεται σε έναν εξαιρετικά ακατάλληλο χρόνο για τις τράπεζες» ανέφερε το δημοσίευμα.

Συνεχίζει:«Οι τέσσερις συστηματικές τράπεζες της Ελλάδας – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς – εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες αθετήσεις αποπληρωμής δανείων, που έχουν συσσωρευτεί από τον καιρό της ευρωκρίσης. Το 2016 περίπου το μισά χορηγηθέντα δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενα ή διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο αθέτησης. Οι τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των πιστωτικών κινδύνων (…) Αλλά αυτά πριν από τον κορονοϊό».