Σε τηλεδιασκέψεις με τη Συντονιστική Επιτροπή των Εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ βρέθηκαν την Τετάρτη βρέθηκε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, καθώς και οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, Γιάνης Βαρουφάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Φώφη Γεννηματά. Οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν σχετικά με τα δίκαια αιτήματα του Κλάδου και τις αντεργατικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Πέτσα, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση παρέχοντας στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο, έχει τεθεί στη διαβούλευση από την Πέμπτη και με διάρκεια μόλις επτά ημερών, το οποίο υπογράφει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και αφορά τη λειτουργία μέσων μαζικής ενημέρωσης, τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και κοινωνικά δίκτυα, προκαλώντας από τις πρώτες ώρες της δημοσίευσής του έντονες αντιδράσεις, με δεκάδες άρθρα και σελίδες. Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν στις χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις υπέρ των δημοσιογράφων τονίζοντας, μάλιστα, πως θα φέρουν τα δίκαια αιτήματά τους και στη Βουλή.
Νόμος Πέτσα για τα ΜΜΕ όπως «λίστα Πέτσα»: Χρυσά δώρα, ομηρεία εργαζομένων και περιφερειακού Τύπου
ΣΥΡΙΖΑ: «Πρόκειται για το βάθεμα της δημοκρατίας και θα στηρίξουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες»
«Κάθετα αντίθετος» στην προσπάθεια της κυβέρνησης για έλεγχο της ενημέρωσης τάχθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως το νομοσχέδιο δεν απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά ούτε και των επιχειρήσεων κάνοντας μάλιστα λόγο για «πολιτική σκοπιμότητα». Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «απαράδεκτο», αφού αφορά τις ανάγκες κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων και «είναι σύμφωνο με την ιδεολογία της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων».
Όπως υποστήριξε, η ρυθμίσεις του δημιουργούν «εργαζόμενους τριών ταχυτήτων: Τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, τους εργαζόμενους με σύμβαση έργου, και τους εργαζόμενους σε συνδεδεμένες εταιρείες, δηλαδή μεταφερόμενους εργαζόμενους» επιφέροντας έτσι πλήγμα στη δυνατότητα υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ δυσκολεύει και την πρόσβαση στον ΟΜΕΔ, ενώ υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις «που αποσκοπούν στον έλεγχο της Ενημέρωσης».
«Η στήριξη της εργασίας αποτελούσε και αποτελεί βασικό μας στόχο. Ο Τύπος και τα ΜΜΕ είναι σε οικονομική κρίση, αλλά, επιτρέψτε μου, βρίσκονται και σε κρίση αξιοπιστίας. Η ενίσχυση των ΜΜΕ πρέπει να έχει κριτήριο την προστασία της εργασίας, αλλά και τη διαφάνεια. Δεν δεχόμαστε τις κρυφές διατάξεις και τις ενισχύσεις με τον τρόπο της «λίστας Πέτσα». Πρέπει, επιπλέον, να στηριχθούν και οι περιφερειακοί σταθμοί, γιατί εκεί υπάρχει πλήρης αδιαφορία«, πρόσθεσε.
Πρόκειται για το βάθεμα της δημοκρατίας και γι’ αυτό θα το κόμμα θα στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες καταθέτοντας δέσμη προτάσεων «αλλά περιμένουμε και από εσάς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και του πλουραλισμού των ΜΜΕ» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας καταλήγοντας πως «ο αγώνας σας είναι δίκαιος και αξίζει να στηριχθεί».
ΜέΡΑ25: «Ο κ. Πέτσας χρησιμοποιεί την πανδημία για να περάσει ότι θέλουν οι ολιγάρχες των ΜΜΕ»
Από την πλευρά του ο Γραμματές του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε, επίσης, τη στήριξη του κόμματος στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο του τύπου τονίζοντας πως ζητά την απόσυρση και του άρθρου 41 και γενικότερα του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων και του ίδιου του νομοσχεδίου Πέτσα.
Όσον αφορά στο ζήτημα της ανταποδοτικότητας των επικουρικών ταμείων ως ένα πάγιο αίτημα του ΔΝΤ επεσήμανε πως «ο κ. Πέτσας χρησιμοποιεί την πανδημία για να περάσει ότι θέλουν οι ολιγάρχες των ΜΜΕ, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι και θύματα και μιας τεχνολογικής δυναμικής που υποβαθμίζει ποιότητες και κατ’ επέκταση και τους εργαζόμενους στα μέσα», ενώ επανέφερε την πρόταση του κόμματος για φορολόγηση του 4% στα FANGS κάνοντας, μάλιστα, λόγο για απόδοση μέρους των κερδών των FANGS από τη δουλειά των δημοσιογράφων σε αυτούς.
Τέλος, ο γραμματέας του κόμματος αναφέρθηκε στις εξελίξεις της απάνθρωπης κράτησης του Τζούλιαν Ασάνζ, ενώ εξέφρασε το παράπονο του ΜέΡΑ25 για τον τρόπο με τον οποίο και δημοσιογράφοι της ΕΣΗΕΑ είχαν συμμετάσχει στη μαύρη προπαγάνδα της Κυβέρνησης και στην προσπάθεια της να λασπολογήσει το Κόμμα μας και τον ίδιο ξεκαθαρίζοντας πως στηρίζει τον αγώνα των δημοσιογράφων «χωρίς όρους και αστερίσκους» δεσμευόμενοι να μεταφέρουν τα αιτήματα τους στη Βουλή.
ΚΚΕ: «Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ με το νομοσχέδιο Πέτσα»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στηρίζοντας κι αυτός από την πλευρά του των αγώνα των δημοσιογράφων επεσήμανε πως το κόμμα «σκύβει στα προβλήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ» παρέχοντας στήριξη στον αγώνα γνωρίζοντας πως «έρχεστε αντιμέτωποι και με τον κίνδυνο της απόλυσης και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, γιατί ακριβώς τέτοια ζητήματα, μαζί με όλα αυτά που είπατε, προωθεί αυτό το νομοσχέδιο Πέτσα».
«Δυστυχώς η πανδημία αξιοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση ως ευκαιρία, ως πρόσχημα θα λέγαμε, για να περάσει νέα μέτρα που είναι σε βάρος των εργαζομένων συνολικότερα και ειδικότερα με αφορμή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που αφορά τους εργαζόμενους στον χώρο της ενημέρωσης», πρόσθεσε τονίζοντας πως το κόμμα συμφωνεί με τους εργαζόμενους του κλάδου πως «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνδέεται και με εντατικοποίηση της εργασίας».
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος υπογράμμισε πως δεν πρέπει να χαθεί καμία θέση εργασίας, να μη γίνει καμία απόλυση με τους εργαζόμενους στα κανάλια, την ΕΡΤ επίσης, το ΑΠΕ, να είναι με μόνιμη και σταθερή εργασία, ενώ στήριξε την κατάργηση της ευέλικτης δουλειάς «που εντείνουν την εκμετάλλευση και την καταπίεση», ενώ υπογράμμισε πως σε αυτόν τον αγώνα το κόμμα βρίσκεται στο πλευρό των δημοσιογράφων συμφωνώντας με την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου τονίζοντας πως «με τις δυνάμεις που διαθέτουμε θα το παλέψουμε αυτό και στη Βουλή».
ΚΙΝΑΛ: «Θα ζητήσουμε να αποσυρθεί το κεφάλαιο Β του νομοσχεδίου και να υπάρξει αμέσως διάλογος»
«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά το γεγονός πως εισάγεται σχέδιο νόμου στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος υποστηρίζοντας μάλιστα πως το Κίνημα Αλλαγής θα ζητήσει να αποσυρθεί το κεφάλαιο Β του νομοσχεδίου και να υπάρξει αμέσως διάλογος όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και των πολιτικών κομμάτων.
Όπως τόνισε, πέραν των αντεργατικών ρυθμίσεων «οφείλουμε να μιλήσουμε για την ποιότητα της Ενημέρωσης, που είναι θέμα Δημοκρατίας, καθώς πρόκειται για την έγκυρη και ακηδεμόνευτη ενημέρωση του ελληνικού λαού» σημειώνοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί «οριζόντια επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, τώρα και στον χώρο των ΜΜΕ».
«Όποτε βρίσκεται σε δύσκολη θέση, κάνει δωράκια στα κανάλια, με σκοπό να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη και να κρύψει τα προβλήματα, που προκύπτουν από τη διαχείρισή της» πρόσθεσε αναφερόμενη στα εκατομμύρια που έχουν ήδη δοθεί στα ΜΜΕ, ενώ συμπλήρωσε πως το κόμμα δεν επιθυμεί να προστεθούν «νέες πληγές» στο «κλίμα ανασφάλειας, που επικρατεί στην κοινωνία, λόγω covid».
Τέλος, η κ. Γεννηματά τάχθηκε κατά των απολύσεων των εργαζομένων τονίζοντας πως το ΚΙΝΑΛ επιθυμεί συζήτηση για όλα τα ΜΜΕ, τις εφημερίδες, τα τοπικά κανάλια και τις εργασιακές σχέσεις, ενώ σημείωσε πως θα εξετάσουν «πώς μπορούμε να σας στηρίξουμε στη συνέχεια του αγώνα σας».
Σημειώνεται πως τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών (ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ, ΠΟΣΠΕΡΤ) σε απόλυτη σύμπνοια με τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις και σωματεία στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με νέα 24ωρη απεργία από τις 18:00 της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου έως τις 18.00 της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου, αντιδρώντας στον νόμο Πέτσα για τα ΜΜΕ.