Ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1-1-2022 και από διανεμητικό θα μετατραπεί σε ανακεφαλαιοποιητικό.
Σημειώνεται ότι έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις από τον πολιτικό και όχι μόνο κόσμο, σχετικά με το κόστος μετάβασης του συστήματος αλλά και του πόσο στιβαρό θα είναι εν γένει ένα σύστημα όπου ο ασφαλισμένος δεν θα έχει σαφή εικόνα για το ποσό της επικουρικής του σύνταξης.
Κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση με «αιμοδοσία» και δυσθεώρητο μεταβατικό κόστος
Στη συνέντευξη του ο Τσακλόγλου υπεραμύνθηκε των αλλαγών, που ουσιαστικά αφορούν όσους είναι κάτω των 35 ετών, τονίζοντας πως τα νέα παιδιά ξεκινάνε τον εργασιακό τους βίο πιστεύοντας ότι δε πάρουν ποτέ σύνταξη με αποτέλεσμα να στρέφονται στη μαύρη εργασία, με καταστροφικές συνέπειες και για τους ίδιος, αλλά και για την οικονομία.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι με το νέο σύστημα, θα υπάρχει ένας ατομικός κουμπαράς επικουρικής ασφάλισης για κάθε εργαζόμενο, ο οποίος θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 3 διαφορετικά επενδυτικά προφίλ η ακόμη και να χρησιμοποιήσει περισσότερα από ένα με ανάλογα ποσοστά. Τα χρήματα από τις εισφορές του θα επενδύονται στην εθνική οικονομία και τα κέρδη θα μπαίνουν στον κουμπαρά μαζί με τις εισφορές.
Μάλιστα είπε ότι οι εισφορές κάθε ασφαλισμένου θα είναι εγγυημένες από το κράτος κι ότι δε θα μειωθεί καμιά από τις υφιστάμενες συντάξεις.
Σε ερώτηση για το αν ο μελλοντικός συνταξιούχος θα ξέρει ότι στο μέλλον θα λαμβάνει επικουρικά ένα ελάχιστο εγγυημένο ποσό, ο Τσακλόγλου έκανε σαφές ότι αυτό έρχεται σε συνάρτηση με τις εισφορές που θα έχει δώσει ο συνταξιούχος όλα αυτά τα χρόνια.
Για το κόστος της μετάβασης, είπε οτι δεν θα επηρεαστούν οι υφιστάμενες συντάξεις και ότι στην ουσία στο σύστημα αυτό θα επενδύονται ποσά για παράδειγμα σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή στο Real Estate. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην «αιμοδοσία» που θα λάβει το νέο σύστημα (για τη σύσταση του και την εκκαθάριση των συντάξεων), μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και από χρήματα του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), που έχει σήμερα αποθεματικά άνω των 10 δισ. ευρώ. Το κόστος μετάβασης υπολογίζεται στα 55 δισ. ευρώ για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια, και υπολογίζεται σε 1,3% του ΑΕΠ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, που υποχωρεί κάτω του 0,3% του ΑΕΠ σε βάθος 40 ετών.
Συνεχίζονται τα μισόλογα για τις εκκρεμείς συντάξεις
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης δήλωνε πανηγυρικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «μέσα στην πανδημία έγινε η μεγάλη μεταρρύθμιση της ψηφιακής σύνταξης». Δύο μέρες μετά τις δηλώσεις του, ήρθε ο υφυπουργός του, Πάνος Τσακλόγλου, να ομολογήσει πως οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις σήμερα είναι 117.000, στις οποίες θα πρέπει ακόμη να προστεθούν 57.000 επικουρικές.
Στο σήμερα, ο Τσακλόγλου για τις εκκρεμείς συντάξεις παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλο πλήθος και σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε και η πανδημία που πήγε τα πράγματα πίσω. Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες, προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού και να αποδοθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις μέσα στο 2021.