Μεγάλο μερίδιο ευθύνης καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και των αριθμό των νεκρών που έχουν καταγραφεί στη χώρα τους τελευταίους δέκα μήνες. Η κριτική του σε πρώτο χρόνο στάθηκε στη θριαμβολογία Μητσοτάκη περί «επιτυχημένης αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας», από το βήμα της Βουλής.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ιδεοληψίες και αλαζονεία της εξουσίας», καθώς και «άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας». Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση, που απαιτεί από όλους, «μια νέα συνείδηση συλλογικότητας, μια νέα συνείδηση αλληλεγγύης».
«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», είπε, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».
Επιπλέον, ο Τσίπρας έβαλε στο κάδρο τις παλινωδίες της κυβέρνησης με τα περιοριστικά μέτρα, τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για αύξηση των προστίμων, τον εμβολιασμό, την εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την ύφεση στην οικονομία.
Για τα τεστ, αναρωτήθηκε «γιατί η κυβέρνηση δεν παρέχει δωρεάν μοριακό τεστ, έχετε ξεκινήσει μια ανοιχτή διαδικασία για δωρεάν ράπιντ τεστ. Ενώ τον Δεκέμβρη κάναμε μαζικά μοριακά τεστ και τώρα κάνουμε ράπιντ που δεν έχουν τόσα αξιόπιστα».
Εμμέσως πλην σαφώς, τόνισε ότι οι ευθύνες είναι «ακόμα πιο σοβαρές γιατί δεν εννοείτε να τις καταλάβατε και να απομακρύνεται την αυταρέσκεια και αυτοικανοποίηση». «Είναι στάση ενός υπεύθυνου πρωθυπουργού ή εντελώς ανεύθυνου; Είστε τόσο ανεύθυνος ώστε να συμπεριφερθείτε με τόσο περιφρονητικό τρόπο στους γιατρούς και νοσηλευτές», μιλώντας στην ουσία για τις κυβερνητικές δηλώσεις περί ευθυνών των γιατρών για θανάτους ανθρώπων εκτός ΜΕΘ.
«Φέρεστε όπως φέρεστε στους ανθρώπους του εθνικού συστήματος υγείας γιατί για χρόνια βρισκόσασταν και βρίσκετε απέναντι (…) Έχετε απολύσει, απειλήσει, συκοφαντήσει τους ανθρώπους στο δημόσια υγεία και παιδεία».
«Δεν προκαλεί καμία έκπληξη να μην κάνετε ούτε μόνο μία μόνιμη πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών» είπε και αναφέρθηκε στην μείωση δαπανών για δημόσια υγεία – βαρίδιο για την κυβέρνηση -στον προϋπολογισμό του 2021.
Αναπάντητα ερωτήματα για στήριξη του ΕΣΥ, πρόνοια και ΜΜΜ
Ο Α. Τσίπρας στάθηκε και στην απουσία απαντήσεων από την κυβέρνηση για λήψη μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ, για ελέγχους στους εργασιακούς χώρους και προστασία των ευάλωτων πληθυσμών στις δομές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις εκκλήσεις και τα αιτήματα από τον Μάρτιο.
«Βασικό σας έργο είναι η επιτήρηση και η επιβολή προστίμων στο πλαίσιο της στοχοποίησης πολιτών. Οι πολίτες δεν πειθαρχούν, εάν ισχύει αυτό, γιατί δεν σας έχουν εμπιστοσύνη. Βλέπουν και καταλαβαίνουν ότι πορεύεστε βλέποντας και κάνοντας. Κάθε μέρες τους κουράζεται ακόμα περισσότερο. Ο πολίτης θα ήταν πρόθυμος να ακούσει τις δικαιολογίες σας εάν έβλεπε ότι κι εσείς τον ακούτε. Θα ήταν πρόθυμος να υπομείνει εάν δεν έβλεπε νόμους που απειλούν το σπίτι του, τη δουλειά του, τις ελευθερίες του» τόνισε.
«Οργανώσατε μόνο εμβολιασμούς δικών σας στελεχών και οικογενειών»
«Έγκαιρα οργανώσατε μόνο εμβολιασμούς δικών σας στελεχών και οικογενειών που αν δεν είχαμε παρέμβει θα συνεχιζόταν μέχρι σήμερα» σημείωσε για να προσθέσει πως «για κάθε εμβολιασμό που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε εξασφαλίσει και δεν έχουμε μια ανθρώπινη ζωή μπαίνει σε κίνδυνο» είπε.
Σημειώνεται ότι σε προηγούμενες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός είχε πει το αμύθητο: «όποιος βιάζεται σκοντάφτει» για τις καθηστερίσεις στον εμβολιασμό, με τον Α. Τσίπρα να χαρακτηρίζει τη φράση ως πρόκληση. «Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής, είπε νωρίτερα τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».
Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο που συνομολογούν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ότι «έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα, πανδημίας». «Δεν το λέμε για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε. Το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας», υπογράμμισε.