«Τον πιέσαμε πολύ να μάθουμε αν αυτές οι φήμες αληθεύουν. Μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε με βαθιά υποκριτική τέχνη, μας είπε ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν, εξακολουθούσε να επιμένει, παραιτήθηκε μετά τη συνέντευξη του Νίκου Σ. που επέδρασε καταλυτικά στην απόφασή του να παραιτηθεί. Με εξαπάτησε προσωπικά» υποστήριξε η υπουργός Πολιτισμού, σχετικά με τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε όταν άρχισαν να βγαίνουν στο φως οι καταγγελίες για τον Δημήτρη Λιγνάδη. Τις ίδιες μέρες, έκανε δημόσιες δηλώσεις για «φήμες» και «ασαφείς σκοπιμότητες», ενώ αποδέχθηκε την παραίτηση Λιγνάδη .

https://www.youtube.com/watch?v=lH37wN2a7r8&feature=emb_title

«Ο κάθε άνθρωπος έχει τις αντοχές του, πόσο μπορεί να δεχθεί και να ανεχθεί οποιεσδήποτε φήμες» υποστήριζε συγκεκριμένα πριν 10 μέρες η Λίνα Μενδώνη.

Σήμερα, ανέφερε ότι «ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος αλλά αυτό το μάθαμε τώρα». Αρνήθηκε ότι η ίδια ή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζουν προσωπικά τον Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ υποστήριξε ότι αν και το 2012 ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού δεν γνώριζε για τους λόγους απομάκρυνσης του Δημήτρη Λιγνάδη από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου γιατί στις αρμοδιότητές της δεν ήταν ο σύγχρονος πολιτισμός. «Προσωπικός μου φίλος ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ. Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019. Ο κ. Λιγνάδης έχει μια σχέση αδιάληπτη με το Εθνικό Θέατρο» ανέφερε

Επίσης, μέρες μετά τις καταγγελίες και μηνύσεις, ανακοίνωσε ότι και αυτή κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά – υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για σεξουαλική βία από πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου.

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε «αντιθεσμική συμπεριφορά, επιτιθέμενη έμμεσα σε δημοσιογράφους, αντιπολίτευση αλλά και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν έχουμε μόνο τη βία και την κακοποίηση, τη διαστροφική συμπεριφορά του θύτη και των θυτών, αντιμετωπίζουμε μια άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά, κραυγές που ζητούν να στήσουμε δικαστήρια εκ των ενόντων και όχι δια της νομικής οδού και της δικαιοσύνης. Αυτό μας ξεπερνά. Είμαστε κράτος δικαίου.

Είπε επίσης ψέματα ότι «όταν τοποθετήσαμε τον Λιγνάδη στη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου βγάλαμε προκήρυξη. Με αντίστοιχες προκηρύξεις θα τοποθετούνται οι διευθυντές των οργανισμών».

Το ιστορικό της επιλογής Λιγνάδη:

  • Επί της προηγούμενη κυβέρνησης προ των εκλογών και με υπουργό Πολιτισμό την Μυρσίνη Ζορμπά βγαίνει η προκήρυξη για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, στις 21 Μαΐου 2019.
  • Μία ημέρα μετά στις 22 Μαΐου 2019 γίνεται εκδήλωση-συζήτηση στον Ιανό, όπου ο αναλυτής Γιώργος Καραμπελιάς παρουσιάζει τον Δ. Λιγνάδη ως τον επόμενο διευθυντή του Εθνικού θεάτρου. Ο Γ. Καραμπελιάς μάλιστα κάνει λόγο για επικείμενη αλλαγή υπουργού Πολιτισμού, αφού η “σύζυγος Λιάκου”, δηλαδή η τότε υπουργός πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά δεν μπορεί να τον κάνει, όπως λέει ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο κ. Καραμπελιάς μάλιστα λέει γελώντας ότι η παρούσα υπουργός θα πέσει.
  • 7 Αυγούστου 2019 και αφού η νέα κυβέρνηση είναι ένα μήνα στην εξουσία η Λίνα Μενδώνη ανακοινώνειστη Βουλή την ανάκληση της προκήρυξης με αιτιολογία –μεταξύ άλλων- τους λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως λέει η ίδια.
  • 13 Αυγούστου ανακοινώνεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου -και μάλλον αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς.

Στη συνέχεια επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, με επιχειρήματα όπως το ότι η Λυδία Κονιόρδου έπαιζε μαζί με τον Δημήτρη Λιγνάδη στους Πέρσες. Έφτασε στο σημείο να διαβάζει θετικές κριτικές της Έλενας Ακρίτα για παράσταση του Λιγνάδη. «Ακούω ότι η βασική κατηγορία είναι ότι συγκαλύψαμε. Τι να συγκαλύψουμε; Γιατί εμείς δεν ξέραμε. Αν αυτοί ήξεραν. Αυτοί συγκάλυψαν. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος. Εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη και όχι την προσωπική του ζωή» τόνισε.

 

Διαβάστε επίσης:

Απόπειρα εξαπάτησης