Σε ενημερωτικό κείμενο του αρμόδιου τομέα του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται ότι το «Ζάππειο 3» ανατρέπει πλήρως τη λογική του «Ζάππειο 1» και δίδονται απαντήσεις σε 15 βασικά σημεία της παρουσίασης του κ. Σαμαρά που έχουν ως εξής:

– Ειδικότερα, αναφορικά με την «επιμονή» του κ. Σαμαρά στην αυτοδυναμία, υποστηρίζουν ότι ο κόσμος επιθυμεί συνεργασίες και πως ότι η επανάληψη των εκλογών θα σημάνει διάλυση το κράτους, της κοινωνίας και της οικονομίας.

– Για την αποδοχή της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι του μνημονίου, εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ, αναφέρουν ότι αποφεύγει να πει ότι αποδέχεται τους όρους του νέου προγράμματος τους οποίους έχει εγγράφως και ενυπογράφως αποδεχτεί, ωστόσο υπερηφανεύεται για τη μείωση του χρέους που επέτυχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

– Επιπλέον καταλογίζουν στον κ. Σαμαρά απουσία αυτοκριτικής «για όσα έγιναν έως το 2009», υποστηρίζοντας αφενός ότι ο κ. Βενιζέλος έχει προβεί σε «σκληρή» αυτοκριτική εκ μέρους της παράταξης.

– Αναφορικά με την πρόταση του κ. Βενιζέλου για δημοσιονομική προσαρμογή στο τέλος του 2015 αντί του 2014, σημειώνουν ότι ο κ. Σαμαράς άφησε ασχολίαστη την «πιο σοβαρή και υπεύθυνη πρόταση που έχει ακουστεί».

– Για τη σειρά φοροαπαλλαγών και μειώσεων σε συντελεστές του ΦΠΑ, οι ίδιες πηγές διερωτώνται γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ έφυγε από το διάλογο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα και δεν ήρθε να συμφωνήσει σε ένα εθνικά αποδεκτό, σταθερό φορολογικό σύστημα, το ίδιο για 10 χρόνια, ώστε να διαπραγματευτούν με την τρόικα.

– Σχετικά με τα τέσσερα νομοσχέδια που, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, θα καταθέσει η «αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ”: α) Διερωτώνται πώς θα καταθέσει μόνη της η ΝΔ φορολογικό νομοσχέδιο, χωρίς να υπάρξει συμφωνία στη χώρα και με τους θεσμικούς εταίρους. β) Υπενθυμίζουν ότι το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε και με την ψήφο των βουλευτών της ΝΔ. γ) Υπενθυμίζουν αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, κοινωνική ασφάλιση και επιδόματα, ότι ο κ. Βενιζέλος πρότεινε στις διοικήσεις των μεγάλων ταμείων του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ συγκεκριμένο σχέδιο που περιλαμβάνει χρήματα από το PSI. δ) Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις δαπάνες, τονίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει με ριζικό τρόπο η δημοσιονομική διοίκηση.

– Σχετικά με την αναφορά του κ. Σαμαρά ότι «οι φωστήρες του ΠΑΣΟΚ υπολόγισαν ότι τα μέτρα μας τα φορολογικά κοστίζουν 9 δισεκατομμύρια», πηγές της Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι αφαίρεσε από το προηγούμενο «Ζάππειο» το μέτρο της επαναφοράς του αφορολογήτου, κόστους 2,5 δισεκατομμυρίων, και «άρα τώρα πρέπει να βρει 17,5 δισ. προς το παρόν», συμπληρώνουν.

– Για τη «φορολογική αμνηστία» σε όσους έβγαλαν τα λεφτά τους από τις τράπεζες στο εξωτερικό, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «τίθεται ένα τεράστιο ζήτημα πολιτικής, θεσμικής και οικονομικής ηθικής» και πως «το νέο πρόγραμμα στήριξης αποκλείει ρητά κάθε μορφή φορολογικής αμνηστίας».

– Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Σαμαράς «μέσα στην αμηχανία του υιοθέτησε σειρά από προτάσεις που είχε παρουσιάσει τις προηγούμενες ημέρες για όλα τα μεγάλα θέματα, ο Ευ. Βενιζέλος (ρευστότητα στην αγορά, ανεργία νέων, κοινωνική πολιτική) και εξήγγειλε μέτρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί».

– Για την «εξαιρετικά επικίνδυνη» αναφορά στους μικροομολογιούχους, τονίζουν, μεταξύ άλλων, πως αυτή έγινε παρόλο που γνωρίζει ο κ. Σαμαράς, από όσα έχουν συζητηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, την αντίσταση που συνάντησε η χώρα από τους Ευρωπαίους εταίρους.

– Αναφορικά με την εγγύηση του κ. Σαμαρά ότι δεν θα θιγούν ο 13ος και 14ος μισθός, αναφέρουν ότι εγγυάται αυτό που πέτυχε ο κ. Βενιζέλος και που υπέγραψαν όλοι.

– Για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αναφέρουν πως ο κ. Σαμαράς μίλησε για αυτά που έχει κάνει και νομοθετήσει το ΠΑΣΟΚ.

– Για το ότι ο κ. Σαμαράς «εμφανίζεται ως ο εκφραστής της ανάπτυξης», τονίζουν ότι η πλευρά του ΠΑΣΟΚ έχει πετύχει τις πτυχές της ανάπτυξης, δηλαδή βιωσιμότητα του χρέους, μείωση των ετησίων τόκων, εξυγίανση των τραπεζών και πιστωτική επέκταση.

– Σχετικά με την πρόσθετη φορολόγηση του ΟΠΑΠ, στην Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι ούτως ή άλλως το κράτος θα πάρει τα χρήματα που ισοδυναμούν με αυτή τη φορολόγηση, είτε ως μέρισμα είτε ως τίμημα από την πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ.

-Τέλος, για την αναφορά του κ. Σαμαρά ότι θα κερδίσουμε 18,4 δισεκατομμύρια από την σπατάλη του κράτους, οι ίδιες πηγές διερωτώνται πως θα βρεθούν τα υπόλοιπα 15 δισ. που χρειάζεται ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού «οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους συμπεριλαμβανομένων και των συγκοινωνιακών φορέων, είναι 3,5 δισ. ευρώ».