Η πρώτη γενιά Ελλήνων που ζει φτωχότερα από τους γονείς του είναι πλέον γεγονός. Πέντε χρόνια ύφεσης, καλπάζουσας ανεργίας και περικοπών στις αποδοχές έφεραν την Ελλάδα στην κορυφή της φτώχειας στην Ευρώπη των 15
Η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνει ότι η απότομη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε σημαντική επιδείνωση της οικονοµικής ευηµερίας και της απόλυτης φτώχειας. Χτυπά δε καμπανάκι για τον κίνδυνο απώλειας της κοινωνικής συνοχής καθώς η ανεργία και η ανέχεια χτυπούν πλέον τον σκληρό πυρήνα του κοινωνικού ιστού: τους «αρχηγούς» των νοικοκυριών και κυρίως τα νεαρά ζευγάρια με παιδιά και τους νεότερους ηλικιακά εργαζόμενους οι οποίοι έχουν αρχίσει να ζουν υπό δυσμενέστερες συνθήκες σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους και να στερούνται βασικά είδη διαβίωσης.
Είναι ενδεικτικό ότι το μερίδιο των ανέργων που δηλώνουν υπεύθυνοι του νοικοκυριού έχει αυξηθεί περισσότερο από 5% την τελευταία τριετία. Διαπιστώνεται δε πως από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, «η φτώχεια φαίνεται να μετατοπίζεται από την ομάδα των ηλικιωμένων προς την ομάδα των νεότερων ζευγαριών με παιδιά, αλλά και προς τους νέους εργαζόμενους».
Ειδικότερα το ποσοστό των παιδιών μέχρι 15 ετών που ζουν κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε σε 22,3% το 2010 (στην Ευρώπη των 27 είναι 20,2%) από 19,3% το 2004. Αντίθετα, στο ίδιο διάστημα καταγράφεται σημαντική μείωση του ποσοστού φτώχειας στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών στο 21% από 27,9% που ήταν το 2005% (ΕΕ 15,9%).
Διαβάστε περισσότερα: