Είναι ακόμα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ο Βρούτσης;
Αρχικά, η είδηση «θεσμικά»:
Ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και προσφάτως ανασχηματισθέντας υπουργός Εργασίας καταγγέλλει με δηλώσεις του σε εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας πως την περίοδο που βρισκόταν ακόμα στο υπουργείο, δέχθηκε απειλές από επιχειρηματία που είχε επιχειρήσει μέσω απάτης να λάβει μεγαλύτερες επιχορηγήσεις από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ευρωπαϊκοί πόροι προς υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου. Ο ίδιος περιγράφει εισβολή μπράβων και τραμπουκισμό του ίδιου και υπαλλήλων του υπουργείου, καθώς και την απειλή πως θα τον διώξει από υπουργό! Ο ίδιος ο καταγγέλλοντας, στον ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου ανασχηματίστηκε, λαμβάνοντας τη θέση του εκπροσώπου του κόμματος στη Βουλή.
Στη θέση του καταγγέλλοντος ο Γιάννης Βρούτσης και στη θέση του καταγγελλόμενου, ο Μένιος Φουρθιώτης. Ο δεύτερος έχει βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο της κριτικής, εξαιτίας της αποκάλυψης πως η ΕΛΑΣ του παρείχε σημαντική αριθμητικά αστυνομική φρουρά, πληροφορία που αρχικά διέψευσε το ίδιο το Αρχηγείο της αστυνομίας, πριν γίνει γνωστό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πως η φρουρά ανακαλείται. Ο πρώτος είχε δεχθεί τεράστια κριτική για μία σειρά από ζητήματα που αγγίζουν τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, με κορυφαία τον εξευτελισμό του Σκόιλ Ελικικού και τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις που τελικά παρέδωσε στον διάδοχό του, Κωστή Χατζηδάκη.
Η απομάκρυνση του Γιάννη Βρούτση από τη θέση του υπουργού Εργασίας τον περσινό Ιανουάριο σχολιάστηκε από τα παραπολιτικά των εφημερίδων ως «τίμημα» για τα πεπραγμένα του ως υπουργός. Ωστόσο, ο ίδιος ο Γ. Βρούτσης έδωσε την Κυριακή με συνέντευξή του στο Documento μία άλλη διάσταση. Παρακάτω, μερικές από τις «δηλώσεις» του, όπως τις χαρακτήρισε λακωνικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη:
«Είμαι έξω φρενών με αυτό τον τύπο. Ήρθε στο υπουργείο και κλοτσούσε πόρτες. Ήρθε με μπράβους. Απειλούσε γενικούς γραμματείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουν. Μιλάμε για παρακμή […] Είναι αδύνατον ένας υπουργός Εργασίας να γνωρίζει ποιος πληρώνεται και τι πληρώνεται μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Από ένα λάθος ενός λογιστή, ήρθε σε μένα κάποιος που φώναζε -δεν μπορώ να πω ονόματα- με θράσος. Ζητούσε να πληρωθεί τον μήνα που έχασε. Σε αναζήτηση από το λογιστήριο για τον συγκεκριμένο κύριο διαπίστωσα ότι έπαιρνε μισθούς 60 έως 80 χιλιάδες ευρώ. Τα ίδια χρήματα έπαιρναν και άτομα που ήταν δίπλα του. Αυτό δείχνει σκοπιμότητα, σπουδή για κάτι, να αυξήσει δηλαδή τον μισθό του εικονικά. Βρήκε την τρύπα δηλαδή και πήγε να πάρει τα λεφτά. Πράγμα νόμιμο, όμως ανήθικο. Όταν οι υπάλληλοι το εντόπισαν, τρελάθηκαν».
Την αναφορά στα ποσά των μισθών αξίζει να την κρατήσουμε, καθώς πηγαίνοντας πίσω λίγους μήνες, τον περασμένο Δεκέμβριο ενόσω ήταν ακόμα υπουργός ο Γ. Βρούτσης, η πραγματικότητα φαίνεται να επιβεβαιώνει τις αναφορές του. Τότε, δημοσιεύματα όπως του Έθνους με τίτλο «Κομπίνες με μισθούς – μαμούθ για να εισπράττουν επιδοτήσεις από το Συνεργασία» επικαλούνταν πληροφορίες από το υπουργείο κατά τις οποίες «εντοπίστηκαν δηλώσεις με ονομαστικούς μισθούς ακόμη και της τάξεως των 60.000 ή και των 80.000 ευρώ» και πως «στόχος των επιτήδειων ήταν προφανώς να εισπράξουν υψηλές επιδοτήσεις». Τα τότε δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν πληροφορίες υπηρεσιακών παραγόντων φωτογράφιζαν επακριβώς τα όσα σήμερα αναφέρει ο τότε υπουργός, αναφέροντας πως για τον λόγο αυτό προχωράει σε νομοθετική ρύθμιση για ανώτατο πλαφόν 6.500 ευρώ στους μισθούς υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα που εντάσσονται στο εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Επίσης, στις «δηλώσεις» του ο πρώην υπουργός καλείται να δώσει την δική του ερμηνεία στο γεγονός της απομάκρυνσής του από το υπουργείο στον τελευταίο ανασχηματισμό, δίνοντας μία ενδιαφέρουσα απάντηση:
«Ούτε καν μπορώ να το σκεφτώ. Αυτό το θέμα πάντως με εξόργισε και μου προκάλεσε προσωπικό πολιτικό κόστος, Με διέσυραν στα κανάλια κάθε μέρα. Καλούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να με βρίζουν. Τους έλεγαν να πουν για τον Βρούτση, τον ανίκανο, τον αναποτελεσματικό (εννοεί προφανώς το κανάλι και την “αποκαλυπτική” εκπομπή του “γνωστού τηλεπαρουσιαστή – μάνατζερ). Μοιραία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν κριτική εν αγνοία τους. Παρά τις εκκλήσεις εγώ ποτέ δεν πήγα σε τέτοιο κανάλι. Πάντως το πρόσωπο που του μπλόκαρα τα λεφτά με είχε κρεμάσει στα μανταλάκια. Έλεγε δημόσια ότι θα φύγω από υπουργός».
Για την ιστορία, η νομοθετική ρύθμιση έγινε το τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Ο ανασχηματισμός στις 4 Ιανουαρίου. Τότε ήταν που ο Γ. Βρούτσης αποπέμφθηκε από υπουργός Εργασίας, αναλαμβάνοντας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Αφού βάλαμε τα πράγματα σε μία σειρά, ο σημερινός ρόλος του Γ. Βρούτση είναι και αυτός που μας οδηγεί στο επόμενο ζήτημα.
Η εφημερίδα Documento κυκλοφόρησε στα περίπτερα από τα ξημερώματα της Κυριακής, και η αναπαραγωγή της έγινε στο διαδίκτυο από τις πρώτες πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας. Οι δηλώσεις του βρέθηκαν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25, με τα δύο κόμματα να απευθύνουν ερωτήματα, ενημερωτικές ιστοσελίδες που δεν φημίζονται για τις φιλοκυβερνητικές τους θέσεις ανέδειξαν τις επίμαχες δηλώσεις, ενώ οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων ασχολήθηκαν επισταμένως. Στο ακριβώς αντίθετο άκρο βρέθηκε για μία ακόμα φορά, ξεπερνώντας ωστόσο ακόμα και τον χειρότερο εαυτό της, η συστημική ενημέρωση.
Τηλεοπτικά κανάλια, ηλεκτρονικά μέσα μεγάλων μηντιακών ομίλων και οι εφημερίδες τους την Δευτέρα, δεν επέλεξαν απλώς να υποβαθμίσουν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά απέκρυψαν εντελώς τις ίδιες τις δηλώσεις του Γ. Βρούτση. Ενός στελέχους της Νεάς Δημοκρατίας και της κυβέρνησης που όσο ήταν υπουργός βρισκόταν κάθε Σάββατο καλεσμένος στο πλατό του ΣΚΑΪ και του Γιώργου Αυτιά, καθώς και στα πάνελ αρκετών άλλων τηλεοπτικών εκπομπών, ενώ ιστοσελίδες και εφημερίδες του επεφύλασσαν εξόφθαλμη συμπάθεια. Άλλωστε, η είδηση της «εισβολής» του Ρουβίκωνα στο πολιτικό του γραφείο, κατά την οποία κάποιοι πολίτες πέταξαν στον χώρο φυλλάδια με συνθήματα εναντίον του, αναδείχθηκε από πλήθος δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ. Πως μπορεί να λείπει η επώνυμη καταγγελία του υπουργού για εισβολή μπράβων και απειλές;
Η ίδια η κυβέρνηση, αφού όλη την Κυριακή σιώπησε, επισήμως και ανεπισήμως, αρκέστηκε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας από την Αρ. Πελώνη σε δύο λακωνικές και εξόχως παρελκυστικές απαντήσεις. Από τη μία χαρακτήρισε τη συνέντευξη ως «δηλώσεις» (!) και από την άλλη, σε ερώτηση για το τι λέει η κυβέρνηση για τις καταγγελίες Βρούτση για την απόπειρα εξαπάτησης του υπουργείου, πως «κ. Βρούτσης έχει κάνει ανάρτηση που αναφέρει πως αντιμετώπισε νομοθετικά το θέμα των επιχορηγήσεων». Απαντήσεις που δεν θα ήταν αρκετές ακόμα και εάν το θέμα «ειδησεογραφικά» τελείωνε εκεί. Ωστόσο, φαίνεται πως κάθε άλλο παρά τελειώνει, μάλλον τώρα ξεκινάει. Κρίνοντας τουλάχιστον από την ανοιχτή επιστολή της συνεργάτιδας του Μ. Φουρθιώτη, Νανάς Παλαιτσάκη.
Στην εν λόγω ανοιχτή επιστολή, με αποδέκτες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό έως το ΕΣΡ και την ΕΣΗΕΑ, η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του καναλιού Έψιλον περιγράφει μια σχέση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την πολιτική και φυσική ηγεσία της αστυνομίας, που αναδύουν οσμές δυσώδεις και δυσάρεστες, ακόμα και για τον πιο φανατικό υποστηρικτή της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, στην ανοιχτή επιστολή γίνεται αναφορά σε ρεπορτάζ κατ’ εντολήν» ΓΑΔΑ και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, περιγράφεται μία χρόνια συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ προς το τέλος της, περιλαμβάνεται και κάτι που μάλλον μοιάζει με «τελεσίγραφο» για περαιτέρω αποκαλύψεις, αφού τονίζεται πως υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία σε γραπτά μηνύματα και email για όλες τις επαφές υπουργείου ΠΡΟΠΟ, ΓΑΔΑ και του μηντιακού πλέγματος Φουρθιώτη.
Για τα μέσα ενημέρωσης -ηλεκτρονικά, έντυπα και τηλεοπτικά- που όλα τα παραπάνω διαφεύγουν της οποιασδήποτε αναφοράς, τα λόγια είναι περιττά. Πρόκειται απλώς για ένα νέο υψηλό, ένα νέο check point απαξίωσης της δεοντολογίας και του θεσμού της ενημέρωσης, ένας κατήφορος που μάλλον δεν θα σταματήσει εκεί.
Για την ίδια την κυβέρνηση ωστόσο, για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη ΓΑΔΑ, για το Μέγαρο Μαξίμου και για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ωστόσο, πρόκειται για μία σιωπή που κάθε ώρα που παρατείνεται αυξάνει απλώς την ενοχή που περιβάλει την κυβέρνηση.
Τα ερωτήματα είναι πολλά, όχι και τόσο απλά: Γιατί η εισβολή μπράβων στο γραφείο του υπουργού Εργασίας δεν έτυχε καμίας δημοσιότητας, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τα μήντια που την περιβάλλουν, τόσο όταν συνέβη όσο και όταν γνωστοποιήθηκε; Πως αντέδρασε τότε η αστυνομία; Τι συνέβη έπειτα με την περίπτωση Φουρθιώτη και την απόπειρα εξαπάτησης του δημοσίου; Ισχύουν τα όσα περιγράφει η Νανά Παλαιτσάκη στην ενυπόγραφη ανοιχτή της επιστολή για σχέσεις του μηντιακού ομίλου με την αστυνομία και το υπουργείο ΠΡΟΠΟ; Τα διαψεύδει η κυβέρνηση και οι παράγοντες που αναφέρονται σε αυτήν; Θα κινηθούν νομικά εναντίον της; Έχουν όλα τα παραπάνω σχέση με την φρουρά που είχε διατεθεί στον Μ. Φουρθιώτη, η οποία αφού διαψεύστηκε από την αστυνομία, έπειτα επιβεβαιώθηκε με την απόσυρσή της;
Πολλά τα ερωτήματα, αλλά ας ξεκινήσει η κυβέρνηση με το πιο απλό: Είναι ακόμα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ο Γιάννης Βρούτσης; Θα παραμείνει στη θέση του μετά τις δημόσιες καταγγελίες;