Ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με συνέντευξή του στο Documento, αποκαλύπτει συγκλονιστικές πράγματα με πρωταγωνιστή τον Μένιο Φουρθιώτη, στον απόηχο των αποκαλύψεων σχετικά με την αστυνομική φύλαξη που είχε και το στραμπάτσο της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που διέψευδε ότι έχει φύλαξη αλλά μετά την απέσειρε.

Προσαγωγή φωτορεπόρτερ του Documento «επειδή φωτογράφισε την αστυνομική συνοδεία του Φουρθιώτη»

Όπως μεταδίδει το Documento, o πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο, ανακάλυψε πως ο Φουρθιώτης και κάποιοι συνεργοί του, δήλωναν εν μέσω πανδημίας μισθούς 80.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πληρωμή του 60% του μισθού από το Δημόσιο μέσω του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ». Ο υπουργός επιχείρησε να σταματήσει την κομπίνα και τότε ο Φουρθιώτης εισέβαλε στο Υπουργείο με μπράβους και άρχισε να απειλεί τον Υπουργό, ενώ του υποσχέθηκε πως θα τον καρατομήσει.

Στη συνέχεια, το μέσο θέτει επιπλέον ερωτήματα καθώς σε μερικές μέρες ο Γιάννης Βρούτσης αποπέμφθηκε από το Υπουργείο, και ζητά απάντήσεις από τον πρωθυπουργό.

Το επιχειρησιακό σκέλος επιβεβαιώνει (και επιβεβαιώνεται από τον πρώην υπουργό) και το προηγούμενο ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών σχετικά με το πως ο Φουρθιώτης φέρεται να επιχείρησε να εισπράξει μεγάλο ποσό χρημάτων από το πρόγραμμα που συστήθηκε λόγω πανδημίας δηλώνοντας πλασματικούς υψηλούς μισθούς, ενώ ανάλογο κόλπο φέρεται να επιχείρησε να κάνει και για ένα ακόμη πρόσωπο.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας αναφέρει χαρακτηριστικά «είμαι έξω φρενών με αυτόν τον τύπο. Ήρθε στο υπουργείο και κλοτσούσε πόρτες. Ήρθε με μπράβους. Απειλούσε γενικούς γραμματείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουμε. Μιλάμε για παρακμή». Τέλος, ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι η υπόθεση του προκάλεσε πολιτικό κόστος.

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό -σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento- ότι o τηλεπαρουσιαστής χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα μέλους της ΕΣΗΕΑ γεγονός που το γνώριζε η πρόεδρος της Ένωσης, τουλάχιστον δύο μήνες πριν.

Στο ρεπορτάζ γίνεται γνωστό πως «η πρόεδρος της ένωσης, κα Αντωνιάδου, έχει ιδιαίτερη ενημέρωση έγγραφη ενημέρωση από Φουρθιώτη στην οποία ομολογεί την πλαστογραφία πλην όμως ρίχνει τις ευθύνες στην γραμματέα του». Όπως εύλογα αναφέρεται ενώ η ΕΣΗΕΑ βρίσκεται μπροστά σε μια υπόθεση πλαστογραφίας εγγράφου δεν φαίνεται καμία πρόθεση το θέμα να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Αντιθέτως προτείνει χειρισμούς σε συνεργασία με τον δικηγόρο του Φουρθιώτη.

Ζήτημα πλαστογραφίας ταυτότητας της ΕΣΗΕΑ από τον Φουρθιώτη και «εσωτερικός χειρισμός» από την Ένωση

Μπορεί ο Μένιος Φουρθιώτης να οδήγησε στην απομάκρυνση του Γ. Βρούτση από την κυβέρνηση; Ο ίδιος ο πρώην υπουργός δήλωσε στο Documento πως δεν το πιστεύει και «ούτε καν μπορεί να το σκεφτεί».

Και χωρίς να τον κατονομάζει σημειώνει: «το πρόσωπο που του μπλόκαρα τα λεφτά με είχε κρεμάσει στα μανταλάκια. Έλεγε δημόσια ότι θα φύγω από υπουργός». «Είμαι έξω φρενών με αυτό τον τύπο. Ηρθε στο υπουργείο και κλοτσούσε πόρτες. Ηρθε με μπράβους. Απειλούσε γενικούς γραμματείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουν. Μιλάμε για παρακμή».

Οπως αποκαλύπτει ακόμη το Documento, ο Φουρθιώτης βρίσκεται επίσης πίσω από ένα αχανές δίκτυο δεκάδων μονοπρόσωπων εταιρειών, ενώ μία εκ των δύο γυναικών που εμφανίζονται ως διαχειρίστριές τους φέρεται να είναι καθαρίστρια. Μάλιστα η συγκεκριμένη φέρεται να έχει καταθέσει σε μια από τις επίμαχες εταιρείες ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ! Ερωτήματα εγείρονται και για τα δώρα που προσφέρονται στην εφημερίδα δικών του συμφερόντων «Αποκαλυπτικά», τα οποία, παρά τα όσα διαφημίζει η εφημερίδα, φαίνεται να είναι ευτελούς αξίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο τεύχος της διαφημίζεται η προσφορά αυτοκινήτου.

Ο Μ. Φουρθιώτης φέρεται να εμπλέκεται και σε απάτη με κινητά τηλέφωνα που πωλούνταν από ιστοσελίδα (superjumbo.gr). Σύμφωνα με καταγγελίες, μολονότι κάποιοι καταναλωτές πλήρωσαν προκειμένου να αγοράσουν συσκευή κινητού, εντούτοις δεν το παρέλαβαν ποτέ. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία στη Λάρισα, αν και αντίστοιχες καταγγελίες έγιναν και στο ΑΤ Αμαρουσίου και αλλού αλλά φαίνεται πως δεν ερευνήθηκαν ποτέ σε βάθος. Αγνωστο γιατί.

Εταιρείες μπάμπουσκες και κεφάλαιο 1 δις.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Μένιου Φουρθιώτη κρύβονται, όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που μπορεί κάποιος να εντοπίσει στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), πίσω από ένα αχανές δίκτυο δεκάδων μονοπρόσωπων εταιρειών. Ως διαχειριστές τους εμφανίζονται συχνά δύο γυναίκες από τη Γεωργία ή άλλοι συνεργάτες του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento, μία εξ αυτών εργάζεται ως καθαρίστρια. Παρ’ όλα αυτά εμφανίζεται σε μία από τις εταιρείες να έχει καταθέσει ως μοναδική εταίρος ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως παρά το γεγονός ότι είχαν έρθει στοιχεία για τη δράση του μέσα και από έρευνα του insidestory, ο παρουσιαστής συνεχίζει να την επιχειρηματική του δραστηριότητα, απολαμβάνοντας μια πρωτοφανή ασυλία, ενώ προσφάτως εξέδωσε και κυριακάτικη εφημερίδα.

Παράλληλα, με βάση όσα αποκαλύπτει το Documento, οι εταιρείες του Μ. Φουρθιώτη, ή για την ακρίβεια οι εταιρείες συμφερόντων του, είναι τόσες που προκειμένου να καταγραφούν μία προς μία θα χρειάζονταν μερικές δεκάδες σελίδες. Ως εκ τούτου, επιλέγουμε να αναδείξουμε τις πλέον ύποπτες δραστηριότητες του παρουσιαστή και των συν αυτώ, προκειμένου επιτέλους να σπάσει το απόστημα αυτής της διαπλοκής. Η εταιρεία του 1 δισ. ευρώ Χρησιμοποιώντας το όνομα της πολυεθνικής Amazon η ομάδα του Φουρθιώτη προχώρησε τον Αύγουστο του 2020 στη δημιουργία της εταιρείας ESHOP AMAZON, ως διαχειρίστρια της οποίας εμφανίζεται γυναίκα με το όνομα Μιράντα Τζ. (Miranda J.).

Πρόκειται για την καθαρίστρια η οποία φαίνεται να καταθέτει ως μοναδική εταίρος κεφάλαιο ύψους 1 δισ. ευρώ. Την κατάθεση του ποσού πιστοποιεί μάλιστα η ίδια με διαδοχικές δηλώσεις. Πολλές από τις εταιρείες εδρεύουν σε διευθύνσεις που υπάρχουν ιδιωτικές κατοικίες, οι ιδιοκτήτες των οποίων δηλώνουν πλήρη άγνοια για το ότι τα σπίτια όπου ζουν εμφανίζονται ως έδρες εταιρειών συμφερόντων Φουρθιώτη σεις της στο ΓΕΜΗ στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου 2021. Στην εν λόγω εταιρεία δεν εμφανίζεται ποτέ ως διαχειριστής ο Μ. Φουρθιώτης. Φαίνεται ωστόσο ότι μόλις πριν από τρεις μήνες τη διαχείριση της ESHOP AMAZON ανέλαβε μια δεύτερη στενή συνεργάτιδά του με το όνομα Κωνσταντίνα Β.

Πρόκειται για γυναίκα η οποία έχει υπάρξει παραγωγός εκπομπής στον ραδιοφωνικό σταθμό του Φουρθιώτη Party FM και υπεύθυνη των social media της εκπομπής του. Η περίπτωση της ESHOP AMAZON όμως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για ακόμη έναν λόγο: τόσο η εταιρεία όσο και η μοναδική μέτοχός της, δηλαδή η Μιράντα Τζ., δηλώνουν ως έδρα και ως διεύθυνση κατοικίας αντίστοιχα το 11ο χιλιόμετρο της οδού Θεσσαλονίκης – αεροδρομίου. Στη συγκεκριμένη διεύθυνση εδρεύει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της βόρειας Ελλάδας, ιδιοκτησίας της εταιρείας Lamda Develοpment. Από την έρευνα ωστόσο προέκυψε ότι καμία εταιρεία με το όνομα ESHOP AMAZON δεν εδρεύει στον χώρο του εμπορικού κέντρου. Η εξαπάτηση του δημοσίου Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση της εταιρείας Job Production. Μέσω αυτής και του Party FM, επίσης συμφερόντων Φουρθιώτη, φαίνεται ότι στήθηκε η απάτη του προγράμματος  «Συν-Εργασία».

Η εν λόγω εταιρεία, παρότι ιδρύθηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2020, εμφανίζεται να έχει ήδη χρέη άνω των 100.000 ευρώ. Διαχειρίστρια και αυτής είναι η Μιράντα Τζ., η οποία την περίοδο ίδρυσης της εταιρείας είχε καταθέσει αίτηση λήψης πολιτικού ασύλου ως υπήκοος Γεωργίας. Ο Φουρθιώτης εμφανίζεται παράλληλα ως εργαζόμενος στην Job Production από τον Ιούλιο του 2020 και μάλιστα με μισθό υψηλότερο της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης, ενώ η εταιρεία έχει δηλωμένη έδρα τη διεύθυνση του Party FM. Η Μιράντα Τζ. πάντως εμφανίζεται ως διαχειρίστρια και άλλων εταιρειών. Μια εξ αυτών είναι η Epsilon TV Μονοπρόσωπη ΙΚΕ την οποία εκπροσωπούσε από την ημέρα ίδρυσης της, δηλαδή από τις 7.4.2020 έως τις 24.6.2020, οπότε μεταβίβασε τα εταιρικά μερίδια και τη διαχείριση στον Μ. Φουρθιώτη.

Φέρεται παράλληλα ως διαχειρίστρια της εταιρείας Golden Bazaar, ενώ για ένα διάστημα φαινόταν να διαχειρίζεται και την εταιρεία Αποκαλυπτικά News, η οποία εκδίδει την κυριακάτικη εφημερίδα «Αποκαλυπτικά».

Η Golden Bazaar εμφανίζεται επίσης να έχει κοινή έδρα με την Job Production, συμπτωματικά στην ίδια διεύθυνση όπου εδρεύει ο ραδιοφωνικός σταθμός Party FM. Το δαιδαλώδες δίκτυο Η εταιρεία Golden Bazaar συνδέεται επίσης ως διαχειρίστρια-εταίρος με μια σειρά εταιρειών. Η πρώτη είναι η Work Office, η οποία εδρεύει στα Μελίσσια, σε χώρο κοντά στα τηλεοπτικά στούντιο από τα οποία μεταδίδονται οι εκπομπές του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon, επομένως και του Μ. Φουρθιώτη. Παραδόξως στη διεύθυνση που η εταιρεία δηλώνει ως έδρα βρίσκεται μια κατοικία η οποία, όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ του Documento, ανήκει σε πρόσωπο που αγνοούσε παντελώς ότι η διεύθυνση της οικίας του έχει δηλωθεί ως έδρα εταιρείας συμφερόντων Φουρθιώτη.

Η δεύτερη εταιρεία ονομάζεται Super Jumbo και εμπλέκεται σε φερόμενη απάτη με αγορά κινητών τηλεφώνων. Η εν λόγω εταιρεία εμφανιζόταν να εδρεύει κοντά στα στούντιο του Epsilon στα Μελίσσια, σε σημείο ωστόσο όπου επίσης βρίσκεται ιδιωτική κατοικία. Ωστόσο, για άγνωστους λόγους, η έδρα της μεταφέρθηκε τελικά σε άλλη διεύθυνση. Η τρίτη εταιρεία με την οποία συνδέεται η Golden Bazaar είναι η Ραδιοτηλεοπτική Τηλεόραση Μονοπρόσωπη ΑΕ, η οποία εδρεύει στον χώρο στέγασης του ραδιοφώνου Party FM, μαζί με την Job Production. Είναι ενδιαφέρον ότι, μεταξύ άλλων, έχουν ιδρυθεί εταιρείες τα ονόματα των οποίων θυμίζουν γνωστούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Πρόκειται συγκεκριμένα για την εταιρεία Mega TV AE, ως διευθύνουσα σύμβουλος της οποίας εμφανίζεται η Golden Bazaar, την εταιρεία SKY TV και την εταιρεία ΑΝΤ1 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Σε μία από τις εταιρείες του δημοσιογράφου – παρουσιαστή εμφανίζεται να έχει καταθέσει ως μοναδική εταίρος ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ μια γυναίκα από τη Γεωργία που εργάζεται, κατά τις πληροφορίες του Documento, ως καθαρίστρια οποία αργότερα μετονομάστηκε.

Πίσω από την τελευταία βρίσκεται μια πυραμίδα νομικών οντοτήτων που σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της. Συγκεκριμένα ως διαχειρίστρια και εταίρος της από την ημερομηνία σύστασης, στις 10.5.2020, εμφανίζεται η Ραδιοτηλεοπτική Τηλεόραση Μονοπρόσωπη ΑΕ, διευθύνουσα σύμβουλος της οποίας είναι σύμφωνα με στοιχεία του TAXIS η εταιρεία Golden Bazaar με διαχειρίστρια τη Μιράντα Τζ. Σύμφωνα ωστόσο με στοιχεία που είναι καταχωρημένα στον ΕΦΚΑ, ως υπεύθυνη της ΑΝΤ1 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ δεν εμφανίζεται η εμφανιζόμενη στο TAXIS ως διευθύνουσα σύμβουλος Golden Bazaar, αλλά μια άλλη γυναίκα, επίσης γεωργιανής καταγωγής, με το όνομα Νατία Λ. (Natia L.), η οποία επίσης φέρεται να έχει εκδώσει δελτίο αιτούντος πολιτικού ασύλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Docuemto, ερωτήματα προκαλεί και η δηλωθείσα διεύθυνση κατοικίας της γυναίκας. Η Νατία Λ. εμφανίζεται συγκεκριμένα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα να διαμένει στην έδρα της εταιρείας.

Με βάση τα στοιχεία του ΤΑΧΙS ωστόσο, η Νατία Λ. διαμένει στη Θέρμη, στο 11ο χιλιόμετρο της οδού Θεσσαλονίκης – αεροδρομίου. Στην ίδια διεύθυνση δηλαδή που εμφανίζεται να εδρεύει και η εταιρεία ESHOP AMAZON και στην οποία βρίσκεται στην πραγματικότητα το εμπορικό κέντρο της Lamda. Η συγκεκριμένη γυναίκα συμμετέχει ως διαχειρίστρια σε αρκετές ακόμη εταιρείες. Συγκεκριμένα στις Extramall Web, Endemol Media, Eshop Now, Amazonshop και μία ακόμη με την ίδια επωνυμία, αλλά διαφορετικό ΑΦΜ και έδρα επίσης στην έκταση της Lamda στη Θέρμη. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι πολλές από τις εταιρείες που μέσω των διαχειριστών τους σχετίζονται εμφανίζουν ως έδρα τους τη λεωφόρο Δημοκρατίας στα Μελίσσια. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η εταιρεία Αποκαλυπτικά News, η οποία εκδίδει την εφημερίδα «Αποκαλυπτικά».

Σύμφωνα ωστόσο με επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε πρόσφατα κλιμάκιο του ΕΦΚΑ, στη συγκεκριμένη διεύθυνση υπάρχει πολυκατοικία εντός της οποίας δεν στεγάζεται καμία επιχείρηση. Κατά τον ίδιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στη δηλωθείσα έδρα της εταιρείας ΑΝΤ1 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, επίσης στην οδό Δημοκρατίας αλλά σε διαφορετικό αριθμό, στεγάζεται σουπερμάρκετ και ένα περίπτερο.

Εξαπάτηση πελατών

Μία από τις χαρακτηριστικότερες κομπίνες που φαίνεται να στήθηκαν μέσω του εταιρικού δικτύου είναι αυτή για την οποία διαβάσατε στις προηγούμενες σελίδες. Συγκεκριμένα, ένας ιδιώτης κατέβαλε το ποσό των 300 ευρώ προκειμένου να αγοράσει κινητό τηλέφωνο το οποίο ωστόσο δεν παρέλαβε ποτέ. Τα χρήματά του, όπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνομίας, κατέληξαν στον λογαριασμό εταιρείας με το όνομα White Productions.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση εδρεύει επίσης στον χώρο στέγασης του Party FM και έχει ιδρυθεί την άνοιξη του 2018 με διαχειριστή μέχρι το καλοκαίρι του 2020 τον ίδιο τον Φουρθιώτη και από τότε μέχρι σήμερα τη Νατία Λ. και χρηματοδότες τόσο τον παρουσιαστή όσο και μια offshore εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Οι δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας όμως, που ευλόγως προκαλούν ερωτήματα, δεν σταματούν εδώ. Από την έρευνα στο ΓΕΜΗ αποκαλύπτεται ότι ενώ η εταιρεία White Productions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, η οποία ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2018, παραμένει μέχρι σήμερα ενεργή, τον Μάρτιο του 2021 καταχωρήθηκε μια νέα εταιρεία με την ίδια σχεδόν επωνυμία αλλά διαφορετικό ΑΦΜ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του Documento, με τα εν λόγω δεδομένα αυτήν τη στιγμή στο μητρώο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι καταχωρημένες δύο εταιρείες με την ίδια περίπου επωνυμία. Η πρώτη ονομάζεται White Productions και η δεύτερη White Production.

Ως διαχειρίστρια της πρώτης εμφανίζεται η Γεωργιανή Νατία Λ., ενώ ως διαχειρίστρια της δεύτερης η στενή συνεργάτρια του Φουρθιώτη Κωνσταντίνα Β. Οι δύο εταιρείες εμφανίζουν πάντως διαφορετικές, πλην όμως παραπλήσιες σε όνομα, ιστοσελίδες. Και οι δύο ωστόσο παραπέμπουν στον ίδιο ανενεργό προς το παρόν ιστότοπο.