Στο ζήτημα της αναστολής του εμβολιασμού με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα στη χώρα επικεντρώθηκε η  Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.

Επεσήμανε ότι στις ΗΠΑ εξετάζονται οι περιπτώσεις έξι γυναικών που εμφάνισαν θρόμβωση μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, σε σύνολο περίπου 7 εκατομμυρίων εμβολιασμών και τόνισε ως σημαντικό πλεονέκτημα του εν λόγω σκευάσματος το γεγονός ότι είναι μονοδοσικό, καθώς και το ότι η προστασία που παρέχει αρχίζει 14 ημέρες μετά τη χορήγησή του, με την αποτελεσματικότητά του να εκδηλώνεται μετά τις 28 μέρες. «Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει η αναστολή, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά, που είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων ελέγχου» ανέφερε η Μ. Θεοδωρίδου και συνέστησε «υπομονή μέχρι τη γνωμοδότηση των ρυθμιστικών αρχών».

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των πληθυσμιακών ομάδων που μπορούν να εμβολιαστούν κατά του ιού, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των εγκύων και υποστήριξε πως σύμφωνα με  τα τελευταία δεδομένα που έχουν ανακύψει δεν υπάρχει λόγος αποκλεισμού τους από τον εμβολιασμό. Σημείωσε πως τα σκευάσματα δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό οργανισμό και μπορούν να χορηγούνται σε εγκύους, χωρίς μάλιστα να προηγείται απαραιτήτως κάποια εξέταση.

«Δεν γνώριζαν πως έπρεπε να εμβολιαστούν» η απάντηση για το σκάνδαλο των «εντός» λίστας εμβολιασμών

Ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι «Από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί, 1.760.000  συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σημειώνοντας, ωστόσο πως μόνο σε 770.000  έχουν χορηγηθεί και οι δύο δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 7,35%.

Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε πως έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες  18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Την Τετάρτη 21 Απριλίου πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και τα άτομα ηλικίας 55-59 ετών, ενώ το Σάββατο 24 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα 50-54 ετών.

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων στη χώρα, ο Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το επόμενο τρίμηνο οι Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραδώσουν 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο, και η Moderna θα παραδώσει 354.000 δόσεις τον Μάιο και 408.000 τον Ιούνιο. Από την Johnson & Johnson η χώρα έχει ήδη παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένονται 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο. Σημείωσε πως η AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα τις δόσεις που αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο, οι οποίες ανέρχονται σε 450.000 έως 500.000 δόσεις για κάθε έναν από τους επόμενους δύο μήνες

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της ματαίωσης της έναρξης του εμβολιασμού με το σκεύασμα της Johnson & Johnson αυτή την εβδομάδα, ο Μ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε πως «η επίδραση που έχει στο πρόγραμμα και στην επιχείρηση “Ελευθερία” σε σχέση με τους εμβολιασμούς είναι πολύ μικρή, γιατί πρόκειται για πολύ μικρή ποσότητα εμβολίων». Παραδέχτηκε πως οι ακυρώσεις ραντεβού των εμβολιασμών αυτόν τον μήνα είναι ελαφρά αυξημένες για το εμβόλιο της AstraZeneca σε σχέση με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, ωστόσο υποστήριξε πως αυτό δεν συμβαίνει λόγω της διστακτικότητας των πολιτών απέναντι στο συγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά προκύπτει επειδή τα περισσότερα ελεύθερα ραντεβού αυτή την περίοδο αφορούν στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο σκάνδαλο των εκτός σειράς εμβολιασμών που ήρθε στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων περιορίστηκε να αναφέρει μόνο ότι «κι εμείς έχουμε διερευνήσει, περιπτώσεις πολιτών που έλαβαν μήνυμα για να εμβολιαστούν πιστεύοντας ότι δεν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν διερευνηθεί πρόκειται για άτομα που στο ΑΜΚΑ τους εντοπίστηκε συνταγογράφηση, άρα δεν μιλάμε για άτομα που είναι απολύτως υγιή.  Στις πλείστες περιπτώσεις οι πολίτες δεν ήξεραν ότι δικαιούνταν τον εμβολιασμό είτε υπήρχε συνταγογράφηση σε παλαιότερο χρόνο» υποστήριξε. «Δεν μιλάμε ποτέ για άτομα που είναι  εντελώς υγιή, εκτός αν έχει προηγηθεί κάποια παράνομη συνταγογράφηση για το συγκεκριμένο ΑΜΚΑ» υπογράμμισε.

 

Απελπιστική κατάσταση με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων καταγγέλλει τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας. «Τα νοσοκομεία ανοίγουν αυτοσχέδιες ΜΕΘ, χειρουργικές αίθουσες, αίθουσες ανάνηψης, καρδιολογικές μονάδες, ακόμη και αίθουσες κλινικών και γεμίζουν αμέσως, ενώ εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα δικούς τους νοσηλεύομενους ασθενείς» υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ και καταγγέλλει πως οι γιατροί αναγκάζονται να αφήνουν εκτός τους «άτυχους ασθενείς που θα χρειασθούν διασωλήνωση σε νοσοκομείο που δεν διαθέτει ΜΕΘ».

Όπως επισημαίνει, σήμερα στην Αττική υπάρχουν τουλάχιστον 45 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ, Τουλάχιστον 49 άτομα βρίσκονται σε λίστα αναμονής, ενώ δεκάδες διασωληνωμένοι από αυτούς πάσχουν από άλλες νόσους. «Στο “Γεννηματάς” υπάρχουν τέσσερα περιστατικά εκτός ΜΕΘ από τρεις ημέρες έως μία εβδομάδα, ενώ στο “Ασκληπιείο”, 58χρονος διασωληνωμένος με κορωνοϊό βρίσκεται για 4η ημέρα εκτός ΜΕΘ» σημειώνει και παραθέτει τη λίστα με τους διασωληνωμένους ασθενείς που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας:

  • Σισμανόγλειο: 4 ασθενείς
  • Γεννηματάς: 9 διασωληνωμένοι με κορωνοϊό και 4 διασωληνωμένα γενικά περιστατικά (ο ένας ασθενής βρίσκεται εκτός ΜΕΘ επί μία εβδομάδα και οι υπόλοιποι για 3η μέρα)
  • Ελπίς: 1 ασθενής
  • Ερυθρός: 4 ασθενείς
  • Θριάσιο: 2 ασθενείς
  • Ιπποκράτειο:1 ασθενής
  • Ασκληπιείο: 2 ασθενείς, εκ των οποίων ένας 58χρονος για 4η ημέρα.
  • Τζάνειο: 3 ασθενείς
  • Νίκαια: 10 ασθενείς
  • Αλεξάνδρας: 9 ασθενείς

Σημειώνεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ έχει προαναγγείλει μεγάλη κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη 22 Απριλίου στην Αθήνα. Η πορεία θα ξεκινήσει από τη πλατεία Μαβίλη στις 9 π.μ. και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας, αφού περάσει από το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή και το υπουργείο Εργασίας.