Από τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του «σχεδίου Ελευθερία», οι ειδήσεις που αφορούν «εκτός σειράς» εμβολιασμούς σε διάφορα μέρη της χώρας αποτελούν πλέον μέρος της ημερησίας, ή έστω της εβδομαδιαίας διάταξης. Χωρίς μέχρι σήμερα να έχει τιμωρηθεί κάποιος υπεύθυνος για οποιαδήποτε από αυτές τις καταγγελίες, οι πολίτες παρακολουθούν με πικρία και ειρωνική διάθεση την μετουσίωση του «κομματικού ρουσφετιού» στην εμβολιαστική εποχή, που σημαίνει πως «αν γνωρίζεις τα σωστά πρόσωπα, τότε δεν σε αφορούν οι ηλικιακοί περιορισμοί του εμβολιαστικού προγράμματος».

Ωστόσο, η υπόθεση των εμβολιασμών «εκτός κάθε λίστας», όπως γράφει ο τοπικός τύπος, στα Γιάννενα αποτελεί μία εξέλιξη που δεν αφορά απλώς την λογική του «ρουσφετιού», αλλά αποκαλύπτει πως το κατά τα άλλα «αδιάβλητο» σύστημα της ψηφιακής πλατφόρμας του emvolio.gov.gr κάθε άλλο παρά προστατεύεται, με τα ερωτήματα να ρίχνουν βαριές σκιές στις τοπικές αρχές, στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έως και σε ολόκληρη την κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, μία υπόθεση εμβολιασμών «εκτός σειράς» προκάλεσε την αντίδραση της Εισαγγελίας, που έδωσε εντολή για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από την αστυνομία. Η υπόθεση δεν αφορά κάποιους… γνωστούς κάποιου τοπικού άρχοντα που βρέθηκαν τη στιγμή που έπρεπε στο σωστό σημείο για να απολαύσουν τα προνόμια των γνωριμιών τους. Τουναντίον, πρόκειται για περιπτώσεις δεκάδων ατόμων, ηλικίας από 25 έως και 55 και ουχί μελών ευπαθών ομάδων, που τις τελευταίες 15 ημέρες φέρονται να εμβολιάστηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα του νομού. Οι εμβολιασμοί αυτοί φέρονται να έγιναν με ραντεβού, κανονικά καταχωρημένα στο σύστημα, και σύμφωνα με πληροφορίες του TPP και του τοπικού Τύπου, φέρονται να ξεπερνούν ακόμα και τις 100 περιπτώσεις. Και επειδή η είδηση δεν είναι ακόμα αρκετά προκλητική, αυτή συμπληρώνεται με την πληροφορία πως στην πλειοψηφία τους, αρκετοί από αυτούς τους πολίτες φέρονται να είναι εργαζόμενοι τουλάχιστον μίας συγκεκριμένης εταιρείας της περιοχής.

Πριν δούμε τα όσα έχουν γίνει γνωστά στον «σκοτεινό χώρο» και στα «τάρταρα» -κατά τον πρωθυπουργό- του διαδικτύου, και με δεδομένο πως από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τηρείται σιωπή ιχθύος από την ώρα που παρενέβη εισαγγελέας, ας δούμε τι από τα παραπάνω έχει φτάσει μέχρι στιγμής στην τηλεόραση, γιατί από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι εύκολο. Καμία αναφορά στα σημερινά πρωτοσέλιδα, εκτός από ένα. Το πρωί της Παρασκευής λοιπόν, στην τηλεόραση του Open εμφανίστηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιος Γεωργαντάς, με τα παρακάτω να είναι μερικά από τα κυριότερα σημεία των απαντήσεών του:

«Σε εμάς δεν έχει έρθει ακόμα κάποια επίσημη καταγγελία, αλλά να σας πω το εξής, λαμβάνοντας γνώση αυτή τη στιγμή. Η διαδικασία είναι απόλυτα ψηφιοποιημένη. Και αυτό το κάναμε όχι απλά για τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας, αλλά και για την απόλυτη διαφάνεια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες που επιτρέπεται να εμβολιαστούν. Και μόνο αυτές, και μόνο με τον ΑΜΚΑ τους, μπορούν να μπουν στο σύστημα του emvolio.gov.gr, όπως και τα φαρμακεία, ή οι υπάλληλοι των ΚΕΠ, και αυτοί μέσα από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορούν να μπουν. Αλλά υπάρχουν και κάποιες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες είναι ανεξαρτήτου ηλικίας, οι οποίες εμβολιάζονται αυτή τη στιγμή. Είναι περίπου 250.000 […] Το μόνο που ξέρω, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι, ότι συνέβη έχει αποτύπωμα. Αλλά θεωρώ ότι είναι απόλυτα διασφαλισμένος ο τρόπος με τον οποίο γίνονται και γίνεται εμβολιασμός μόνο στις ηλικιακές ομάδες που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ορίζει ότι πρέπει να εμβολιαστούν, ή σε ευπαθείς ομάδες […] Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα. Όχι δεν έχει έρθει σε εμάς. Ξέρω ότι είναι απόλυτα κλειδωμένη και διασφαλισμένη η διαδικασία. Και δεν είναι απίθανο, υπάρχουν και ζητήματα προσωπικών δεδομένων, ίσως να ήταν ένας 30χρονος που είχε ένα σοβαρό νόσημα […] Διερευνώνται τα πάντα […] Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία από κανέναν, πρέπει αυτή την απόλυτα διασφαλισμένη διαδικασία, πρέπει να αφήνουμε τέτοιες υπόνοιες»

Ακόμα πιο αποκαλυπτική, η υπεύθυνη κέντρου υγείας της πόλης και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Σταυρούλα Τσιάρα, που από το διπλανό τηλεοπτικό παράθυρο δέχθηκε και πιεστικές ερωτήσεις από τον υφυπουργό, για να δώσει… σαφείς απαντήσεις. Όταν την ρώτησαν από το πάνελ για το «πόσοι ήταν» που εμβολιάστηκαν με τον τρόπο αυτόν, η ίδια απάντησε «Κοιτάξτε, νομίζω ήταν 20 σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της πόλης». Όταν αμέσως μετά την ρώτησε ο υφυπουργός Γεωργαντάς «σε εσάς πόσοι ήταν, μπορείτε να πείτε», αφού ο ίδιος είχε επαναλάβει πως «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο», η πρόεδρος των γιατρών της πόλης απάντησε 25!

«Δεν ήταν όλοι νεαροί, κάποιοι ήταν και ηλικίας 50 ετών, και 40 ετών, πάντως δεν ανήκαν στις κατηγορίες… Προ του εμβολιασμού λαμβάνεται ένα ιατρικό ιστορικό στοιχειώδες, και αργότερα, ερωτώνται οι ασθενείς εάν έχουν κάποιο ιδιαίτερο ιστορικό, για την αποφυγή ανεπιθύμητων παρενεργειών» αποσαφήνισε απέναντι στις γενικόλογες υποθέσεις του υφυπουργού για κάποιον που μπορεί να απέκρυψε το ιστορικό του λόγω προσωπικών δεδομένων, συμπληρώνοντας πως «Οι ίδιοι οι συμπολίτες μας μας είπαν ότι είναι εργαζόμενοι σε μία εταιρεία, όταν ρωτήθηκαν» ξεκαθάρισε η ίδια με απόλυτο τρόπο.

Μία πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση

Μία υπόθεση για την οποία από την Πέμπτη τουλάχιστον, η πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται σε αναβρασμό, έχει ήδη προκαλέσει εισαγγελική παρέμβαση, ενώ οι πληροφορίες για το πως κατάφεραν δεκάδες πολίτες ηλικίας από 25 έως 55 ετών που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δίνουν μία ακόμα πιο ζοφερή διάσταση και προκαλούν εκκωφαντικά ερωτήματα. Όχι μόνο για το τι συνέβη στα Ιωάννινα στην προκειμένη περίπτωση, αλλά ακόμα και για το εάν η περίπτωση των Ιωαννίνων έχει επαναληφθεί από τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, όταν και ξεκίνησε το «σχέδιο Ελευθερία», μέχρι και σήμερα. Και για την οποία όπως φαίνεται και παραπάνω, το αρμόδιο υπουργείο αποκρίνεται στο πανελλήνιο πως «σε εμάς δεν έχει έρθει ακόμα κάποια επίσημη καταγγελία».

Η σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που σε αντίθεση με άλλες τις οποίες σπεύδουν να αναπαράξουν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης παρέμεινε δημοσιευμένη στα στενά όρια του τοπικού Τύπου, είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτική για το τι ακριβώς έχει συμβεί:

«Στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων εμβολιάσθηκαν περί των 50 ατόμων που δήλωναν εργαζόμενοι σε συγκεκριμένη πτηνοτροφική μονάδα της περιοχής με κανονικά ραντεβού από το ηλεκτρονικό σύστημα (…) Ευτυχώς έγιναν αντιληπτοί από τους συναδέλφους των εμβολιαστικών κέντρων επειδή ήταν εμφανώς σε μικρότερες ηλικίες. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων σταμάτησαν τους εμβολιασμούς των εν λόγω ατόμων και έστειλαν την υπόθεση στον εισαγγελέα. Από τις ακυρώσεις των ραντεβού διαπιστώνει κανείς ότι είχαν κλείσει ραντεβού πάρα πολλά άτομα από την εν λόγω επιχείρηση. Είναι πολύ σοβαρή η υπόθεση».

Πράγματι, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Μία υπόθεση που γίνεται ακόμα πιο σκοτεινή από τη στιγμή που όπως έχει γίνει γνωστό, η πλειοψηφία των πολιτών που εμβολιάστηκαν εκτός σειράς ήταν εργαζόμενοι συγκεκριμένης εταιρείας της περιοχής, γεγονός που επιβεβαιώνει και το σχετικό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη:

«Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από εκτός λίστας εμβολιασμούς, στους οποίους φέρεται να εμπλέκεται η μεγαλοεργοδοσία της ΑΠΣΙ «Πίνδος» στα Γιάννενα. Η συγκεκριμένη επιχείρηση, με μήνυμα στις 19 Μάρτη, καλούσε τους εργαζόμενους να κλείσουν ραντεβού στην πλατφόρμα (emvolio.gov.gr), ενημερώνοντάς τους ότι “άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό όλων των εργαζομένων μας”. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη πλατφόρμα γίνονται δεκτοί μόνο όσοι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια (άνω των 60) και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τον κρατικό εμβολιαστικό σχεδιασμό. Κι όμως, μπαίνοντας οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης εταιρείας στην πλατφόρμα διαπίστωναν ότι μπορούσαν να κλείνουν ραντεβού κανονικά. Μάλιστα, για τμήμα εργαζομένων που δεν χειρίζονται διαδικτυακά μέσα, το ραντεβού κλείστηκε από εξουσιοδοτημένη υπάλληλο της εταιρείας».

Μετά την παράθεση των παραπάνω, η υπόλοιπη ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ νοηματοδοτείται ακόμα περισσότερο, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα απέναντι στην εκκωφαντική σιωπή των αρμόδιων υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που προκαλεί ακόμα και τον πιο καλοπροαίρετο αναγνώστη:

«Τα Νοσοκομεία έπραξαν παρά πολύ σωστά. Θα πρέπει όμως να διερευνηθεί πως έκλεισαν ραντεβού τα εν λόγω άτομα για εμβόλιο εκτός σειράς; Μάλιστα κάποιοι έλεγαν ότι έκλεισαν ραντεβού μέσω της επιχείρησης; Ποιοι μεσολάβησαν για τον εμβολιασμό των εργαζόμενων της εν λόγω επιχείρησης εκτός σειράς; Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά. Πόσοι άλλοι κλείνουν ραντεβού εκτός σειράς την ώρα που δεν εμβολιάσθηκαν ακόμη οι ευπαθείς ομάδες;» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται πλέον τόσο από τη σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ, που επίσης καταγγέλλει τη διαδικασία και την συγκεκριμένη εταιρεία, όσο και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατέθεσε ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία.

Από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο πως το σκάνδαλο δεν αφορά ακόμα μία περίπτωση τοπικών αρχόντων που απλώς εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους για να πουλήσουν εκδούλευση και δημόσιες σχέσεις σε συμπολίτες τους. Όπως προαναφέρθηκε, η ελπίδα πως τέτοιες συμπεριφορές θα τιμωρηθούν έχει ήδη εγκαταλειφθεί εδώ και μήνες για την πλειοψηφία των πολιτών. Το σκάνδαλο των εμβολιασμών στα Ιωάννινα αφορά ολόκληρο το εμβολιαστικό πρόγραμμα, και το κατά πόσο αυτό προστατεύεται από τέτοιες εξωφρενικές παραβιάσεις. Είτε αυτές προέρχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες που το διαχειρίζονται, είτε από «χάκερ», στον οποίο αναφέρθηκαν δημοσιεύματα του συστημικού Τύπου, επιχειρώντας προφανώς να υπονοήσουν πως ένα… ρακούν πήγε και δήλωσε τόσες δεκάδες εργαζόμενων συγκεκριμένων επιχειρήσεων που βρέθηκαν να λαμβάνουν προτεραιότητα εμβολιασμού, την ώρα που πλήθος ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων περιμένουν καρτερικά τη σειρά τους.

Στο διά ταύτα, καταγγέλλεται πως δεκάδες εργαζόμενοι συγκεκριμένης επιχείρησης δηλώθηκαν κανονικά στην πλατφόρμα εμβολιασμού χωρίς να είναι η σειρά τους, ούτε από πλευράς ηλικίας ούτε από πλευράς ευπαθών ομάδων. Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας χάρη στην παρατηρητικότητα, την ευθιξία και το ήθος κάποιων υγειονομικών που το κατήγγειλαν στις αρμόδιες αρχές, προκαλώντας την παρέμβαση εισαγγελέα και τις έρευνες της αστυνομίας, και όχι από τον αυστηρό έλεγχο της διαδικασίας από κάποιον ελεγκτικό κρατικό μηχανισμό. Μέχρι στιγμής, το «πέπλο μυστηρίου» που καλύπτει την όλη υπόθεση από πλευράς αρμόδιων υπουργείων, αρχών και κυβέρνησης αποτελεί ουσιαστικά πέπλο ενοχής. Είναι απαράδεκτο, μία διαδικασία που θα πρέπει να περιβάλλεται με εμπιστοσύνη να δέχεται τόσο καίριο πλήγμα, και οι υπεύθυνοι για την λειτουργία του συστήματος να σιωπούν τόσο προκλητικά.

Σιωπή που δεν αφορά απλώς το τι συνέβη τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες στα Γιάννενα, αλλά σκιάζει ολόκληρο το εμβολιαστικό πρόγραμμα, και δεν αρκεί ένα «συγγνώμη, λάθος»: Με το πρόγραμμα να τρέχει εδώ και τέσσερις μήνες, είναι οι εμβολιασμοί των Ιωαννίνων οι μόνοι που έγιναν με τον τρόπο που καταγγέλλεται; Μπορεί κάποια αρμόδια υπηρεσία να επιβεβαιώσει πως τέτοιοι εμβολιασμοί δεν έχουν λάβει χώρα στην υπόλοιπη επικράτεια το προηγούμενο διάστημα; Τι λέει για όλα τα παραπάνω η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών;

«Σήμερα ξεκινά και η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Είναι ακόμα μια ελληνική καινοτομία. Θα καταχωρείται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει. Είναι, δε, και μια δικλίδα ασφαλείας, διότι μόνον έτσι θα επιβεβαιώνεται ο νόμιμος εμβολιασμός» δήλωνε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Ιανουάριο, υπερηφανευόμενος για το αδιάβλητο του πιστοποιητικού με τη χρήση QR code, μοναδικού κωδικού και ψηφιακής σφραγίδας για τους εμβολιασμένους.

Τελικά, αυτό είναι το μοναδικό αδιάβλητο που απασχολεί την κυβέρνηση;