Χωρίς τέλος συνεχίζονται οι αδιαφανείς διαδικασίες κατά τον εμβολιασμό στη χώρα μας, με την τελευταία εξέλιξη να αποκαλύπτει πως το σύστημα δεν είναι διάτρητο μόνο απέναντι σε κομματικά στελέχη και οικείους τους που «ειδοποιούνται» για να πάρουν τη θέση άλλων σε υποθέσεις «ακυρωμένων» ραντεβού, όπως είδαμε το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ιωαννίνων, δεκάδες πολίτες νεαρής ηλικίας φέρονται να εμβολιάστηκαν, και μάλιστα, με τα ονόματά τους κανονικά εγγεγραμμένα στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Όπως αναφέρεται, δεκάδες άτομα, με πληροφορίες του TPP να κάνουν λόγο ακόμα και για περισσότερα από 100, τις τελευταίες 15 ημέρες φέρονται να εμβολιάστηκαν σε τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα του νομού. Τα συγκεκριμένα άτομα φέρονται να είναι νεαρής ηλικίας, να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να μην είχαν κανένα δικαίωμα να εμβολιαστούν σε αυτή τη χρονική περίοδο.  Τα ραντεβού φέρονται να ήταν κανονικά καταχωρημένα στο σύστημα και όχι ως «κατ’ εξαίρεση», δηλαδή στη θέση ραντεβού που ακυρώθηκαν.

«Από τις πληροφορίες που είναι σε γνώση μας, προκύπτει ότι το πρόβλημα δεν είναι τοπικό. Οι άνθρωποι που προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα, είχαν πάρει κανονικά τα ραντεβού τους από την πλατφόρμα, αν και δεν ανήκαν στις προβλεπόμενες ηλικιακές κατηγορίες ή σε ευπαθείς ομάδες. Το πώς ξεκλείδωσαν τα ΑΜΚΑ τους και μπόρεσαν να κλείσουν ραντεβού, είναι θέμα που ήδη διερευνάται και αναμένουμε και εμείς τις απαντήσεις» φέρεται να δήλωσε στον τοπικό Ηπειρωτικό Αγώνα ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Θεόδωρος Παπακώστας.

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, η είδηση προκάλεσε ακόμα και εισαγγελική παρέμβαση, και σύμφωνα με τον τοπικό τύπο έχει ήδη ξεκινήσει η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, για το θέμα είναι ενήμερο και το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως σταματούν οι εμβολιασμοί ατόμων που δεν ανήκουν στις προβλεπόμενες ηλικιακές κατηγορίες ή σε ευπαθείς ομάδες σταματούν, ακόμα και εάν έχουν στα χέρια τους κλεισμένα ραντεβού.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να εξεταστούν ένας προς έναν οι εμβολιασμοί που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και τα ΑΜΚΑ που καταχωρήθηκαν για να ταυτοποιηθούν με τα πρόσωπα και να εντοπιστούν οι εκτός σειράς εμβολιασθέντες. Με την παραγγελία της η προϊσταμένη της Εισαγγελίας ζήτησε σε πρώτη φάση να εξεταστεί πώς παραβιάστηκε το σύστημα των ραντεβού και να ερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ή όποια άλλα αδικήματα προκύψουν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Αυτό το τελευταίο εμφανίζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, ειδικά συνδυάζοντάς το με ρεπορτάζ όπως του newsit.gr, που κάνει λόγο για «χάκερ» που φέρεται να μπήκε στο σύστημα για να προσθέσει τα ονόματα των νεαρών ατόμων. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρεται σε ιδιωτική εταιρεία παραγωγής τροφίμων που φέρεται να πήρε «προτεραιότητα» για να ξεκινήσουν εμβολιασμοί του προσωπικού της, σημειώνοντας πως η εν λόγω επιχείρηση είχε αναγκαστεί να βάλει λουκέτο στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, καθώς αρκετοί υπάλληλοί της είχαν χτυπηθεί από τον ιό. Το δημοσίευμα δεν αναφέρει το όνομα της επιχείρησης, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως  τον περασμένο Οκτώβριο, ήταν η εταιρεία «Πίνδος» που είχε αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία της, με τους υπαλλήλους να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα και τις εγκαταστάσεις να κλείνουν.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ανταγωνιστική εταιρεία που δραστηριοποιείται ακριβώς στον ίδιο τομέα φαίνεται να μπαίνει σφήνα και με κάποιο αθέμιτο τρόπο να εξασφαλίζει επίσης πρόσβαση στο σύστημα. Όλα τα παραπάνω προκαλούν έκπληξη και μεγάλα ερωτήματα, καθώς πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με απλώς με τον παραγοντισμό κάποιων τοπικών αρχόντων, αλλά για μία απόδειξη πως το σύστημα είναι διάτρητο, με τοπικές και κρατικές υπηρεσίες να καλούνται να δώσουν άμεσα και καθαρές απαντήσεις για το τι συνέβη.