Την παρέμβαση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Αστον, ζητεί με ερώτησή της η ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μαριλένα Κοππά, υπό τη σκιά της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Αγκυρα
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα με μονομερείς και εντελώς αυθαίρετες αποφάσεις. Η έναρξη γεωτρήσεων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ δυναμιτίζουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», ενώ «η ανοιχτή αμφισβήτηση του δικαιώματος των νησιών της Ρόδου και του Καστελόριζου σε υφαλοκρηπίδα είναι αντίθετη με τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», παρατήρησε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής. «Επιχειρούμε, λοιπόν», πρόσθεσε, «να υπάρξει παρέμβαση εκ μέρους της Ύπατης Εκπροσώπου για συμμόρφωση της Τουρκίας» και εκτίμησε πως «είναι εντελώς απαράδεκτο υποψήφια προς ένταξη χώρα να αμφισβητεί με αυτόν τον τρόπο κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε.».
Προκλητική η Τουρκία
Συνθήκες έντασης επιχειρεί να διαμορφώσει η Αγκυρα, λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην Ελλάδα, παραχωρώντας άδεια για σεισμικές και πετρελαϊκές έρευνες από τη Ρόδο έως τα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου.
Ηδη στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως δημοσιεύθηκαν χάρτες όπου θα διεξαχθούν οι έρευνες. Οι τουρκικές άδειες αφενός επεκτείνονται έως τη Ρόδο και αφετέρου τέμνονται με τις περιοχές που έχει καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ανατολική Μεσόγειο.
Πέντε συνολικά άδειες εξέδωσε η Αγκυρα για λογαριασμό της Ανώνυμης Εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) και σχετίζονται με τις θαλάσσιες περιοχές στα ανοιχτά των Αδάνων, της Αττάλειας, της Αντιόχειας και της Μούγλας που βρίσκονται εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Αμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με τον εκπρόσωπό του κ. Γρ. Δελαβέκουρα να κάνει λόγο περί πράξεων που αντιβαίνουν στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να θίξουν κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, τα οποία θεμελιώνονται από το Διεθνές Δίκαιο.
Η Τουρκία έδωσε άδειες για εκτέλεση πετρελαϊκών εργασιών σε διάφορες άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελορίζου. Οπως υπογραμμίζει ο κ. Δελαβέκουρας οι θέσεις της χώρας μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά: «Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη εργασιών για την ανεύρεση πετρελαίου στα Κατεχόμενα, παραμονές της έναρξης της εξαμηνιαίας προεδρίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όπως προαναφέρθηκε λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές στη χώρα μας. Αν και οι γεωτρήσεις στα Κατεχόμενα δεν αναμένεται να φέρουν αποτελέσματα, δεν συμβαίνει το ίδιο στα θαλάσσια οικόπεδα ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων.
Η Τουρκία προειδοποίησε παράλληλα την Κύπρο ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι η περιοχή είναι αμφισβητούμενη.
Οπως επίσης «Το Βήμα» πληροφορείται, Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό ώστε να καταγγείλουν με διαβήματα τις τουρκικές ενέργειες.