Με τις ψήφους αποκλειστικά των κυβερνητικών βουλευτών πέρασε εκτάκτως και μέσα στη νύχτα η τροπολογία που εξασφαλίζει μία πρωτοφανή ασυλία όχι μόνο στα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αλλά και στα μέλη των κατά βάση κυβερνητικών της Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, ενώ κατά προκλητικό και πραξικοπηματικό τρόπο, η διάταξη προβλέπει πως τα μέλη των επιτροπών δεν επιτρέπεται ούτε να εξεταστούν για γνώμη ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Με την τροπολογία ορίζεται ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορoνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπής». Η τροπολογία δεν αφορά μόνο την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, που εκφέρει επιστημονική κρίση στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και την «Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας», την παράλληλη Επιτροπή που έχει συστήσει η κυβέρνηση με διορισμένα από την ίδια πρόσωπα, καθώς επίσης και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Από το πρωί της Παρασκευής, την προκλητική αυτή νομοθέτηση άδειασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλογου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, που δήλωσε πως «Αποποιούμαι των προνομίων αυτών, τα υπόλοιπα είναι του πολιτικού διαλόγου». Όπως δήλωσε ο ίδιος, «μέχρι να προβλεφθεί ασυλία για όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας που εμπλέκονται στην πανδημία και δίνουν καθημερινά τη μάχη στα νοσοκομεία, αποποιούμαι των προνομίων που μου παρέχει η συγκεκριμένη τροπολογία για το ακαταδίωκτο, ως μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας».

Αντιδράσεις ειδικών για το ακαταδίωκτο: Αποποίηση προνομίων και «η κυβέρνηση πίσω από τις αποφάσεις της Επιτροπής»

Την ίδια ώρα, απέναντι στην απόφαση για την ασυλία όλων αυτών των μελών των επιτροπών στέκεται η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, η οποία ωστόσο επαναλαμβάνει την ανάγκη νομοθέτησης αντίστοιχης προστασίας για τους γιατρούς που βρίσκονται στο πεδίο.

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ θεωρεί απαράδεκτη τη ρύθμιση που νομοθετήθηκε μέσω αιφνιδιαστικής τροπολογίας “περί του ακαταδίωκτου των μελών τριών επιτροπών” (Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών). Σημειώνουμε μάλιστα ότι η επιτροπή που αναφέρεται πρώτη στην τροπολογία (Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έναντι στον κορονοϊό covid 19) δεν είναι συμβουλευτική επιτροπή επιστημόνων αλλά κυβερνητικό όργανο. Επίσης, στην τροπολογία αναφέρεται ότι όλοι οι παραπάνω απαγορεύεται να εξετάζονται ακόμα και ως μάρτυρες» κατακεραυνώνουν την προκλητική ασυλία που προσφέρεται από την κυβέρνηση, καταγγέλλοντας το γεγονός πως την ίδια ώρα, οι γιατροί έχουν μείνει εκτεθιμένοι.

«Δε μπορεί να θεσπίζεται ακαταδίωκτο για την έκφραση “επιστημονικής γνώμης” όπως θεωρητικά είναι ο ρόλος της δεύτερης επιτροπής (Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, η λεγόμενη “Επιτροπή Λοιμωξιολόγων”. Επισημαίνουμε ότι η ρύθμιση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς» συνεχίζουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ, διαμαρτυρόμενοι για τις διώξεις που υφίστανται την ίδια ώρα εργαζόμενοι και εκπρόσωποί τους.

«Για εμάς όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα απολύτως «ακαταδίωκτο» αλλά ήδη εκπρόσωποί μας διώκονται για διεκδικήσεις μας υπέρ των ασθενών. Επίσης κατά την άσκηση των ιατρικών μας καθηκόντων υπάρχει ακόμα σε ισχύ η απαράδεκτη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης (εγκύκλιος Χουλιαράκη) περί καταλογισμού αστικών αποζημιώσεων στους γιατρούς, την οποία η σημερινή κυβέρνηση δεν την έχει καταργήσει παρά τη σχετική της δέσμευση εδώ και 15 ολόκληρους μήνες. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω αυτή η χθεσινή αιφνιδιαστική ρύθμιση δεν αρμόζει σε επιστημονικό ιατρικό όργανο, το οποίο θα πρέπει να εισηγείται τις επιστημονικές του απόψεις χωρίς κανένα φόβο» καταλήγουν, απαιτώντας την άμεση κατάργησή της.

«Η ψήφιση της τροπολογίας σχετικά με το ακαταδίωκτο των μελών της Εθνικής επιτροπής για τον covid19,της επιτροπής εκτάκτων συμβάντων και της Εθνικής επιτροπής εμβολιασμών για λόγους ισότητας και ισονομίας πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους γιατρούς που ασχολούνται με τον covid19 και τους εμβολιασμούς» αναφέρουν την ίδια ώρα στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ).

«Σε αντίθετη περίπτωση οι παρενέργειες της απόφασης θα επηρεάσουν αρνητικά και τις σχέσεις των γιατρών δημιουργώντας γιατρούς δυο ταχυτήτων (επιστημονική ανισότητα) και δίδοντας αφορμή για σωρεία αγωγών κατά των λειτουργών υγείας, αγωγές που ήδη έχουν ξεκινήσει» προειδοποιεί η ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ.

Αντιδράσεις για το ακαταδίωκτο στις επιτροπές κορονοϊού και πολιτική σύγκρουση

Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννακός, ο οποίος δήλωσε πως «η κυβέρνηση ανταμείβει τα μέλη της επιτροπής για την αφωσίωσή τους στο κυβερνητικό αφήγημα αντιμετώπισης της πανδημίας» και προσθέτει πως «επιδιώκει τη σιωπή τους για τις πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη διαχείριση. Εξασφαλίζει την επιστημονική κάλυψη σε λάθη και παραλείψεις σε επίπεδο πρόληψης και νοσοκομειακής περίθαλψης. Μέχρι και για τις μάσκες μας λέγανε ότι δεν χρειάζονται στη πρώτη φάση, επειδή πωλούνταν στη μαύρη αγορά».

«Με τις αντικρουόμενες οδηγίες που εξέδιδαν για τους υγειονομικούς που αφορούσαν τα μέσα ατομικής προστασίας, την πρόληψη, την καραντίνα μας έστελναν ως πρόβατα επί σφαγή στη νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού. Την ώρα που τα μέλη της επιτροπής απαλλάσσονται συνδικαλιστικά στελέχη και υγειονομικοί διώκονται υπηρεσιακά και ποινικά από τους διοικούντες το σύστημα. Επαγγελματίες υγείας καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά με αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που καταλογίσθηκαν σε βάρος των νοσοκομείων σε προσφυγές συγγενών ασθενών. Εδώ καμία ευαισθησία η κυβέρνηση» τονίσε ακόμα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.