Σε μία απόφαση που ψευδεπίγραφα αναφέρεται στην ανάγκη να μπορούν τα μέλη των επιτροπών να καταθέσουν τις απόψεις τους απερίσπαστα, παρότι αυτή έρχεται 14 μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας και δεν εξαντλείται στην προστασία των μελών αυτών των επιτροπών προχώρησε με ταχύτατες διαδικασίες η κυβέρνηση το βράδυ της Πέμπτης, στον απόηχο -προφανώς- των αποκαλύψεων των προηγούμενων ημερών μέρους των πρακτικών της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων σε φύλλο της εφημερίδας «Δημοκρατία».

Με την τροπολογία ορίζεται ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορoνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπής».

Η τροπολογία δεν αφορά μόνο την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, που εκφέρει επιστημονική κρίση στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και την «Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας», την παράλληλη Επιτροπή που έχει συστήσει η κυβέρνηση με διορισμένα από την ίδια πρόσωπα, καθώς επίσης και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Η απόφαση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιχειρήσει επανειλημμένως να «καλύψει», κατά βάση την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, υποστηρίζοντας πως οι ευθύνες για τις αποφάσεις βαραίνουν την κυβέρνηση και όχι τους επιστήμονες, κάτι που έτσι και αλλιώς είναι γνωστό και δεν χρειαζόταν καμία νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο, εκτός του ακαταδίωκτου, οι προβλέψεις για να μην εξετάζονται τα μέλη των τριών επιτροπών προκαλούν τη λογική και τον κοινό νου, καθώς είναι ξεκάθαρο πως στοχεύει στην προστασία της ίδιας της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών που έλαβαν τις αποφάσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η ιδιότυπη αυτή ασυλία δεν προβλέπεται μόνο για τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας όπως αναφέρεται, αλλά και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, καθώς και στην Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, που είναι μία επιτροπή της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των μελών είναι διορισμένα κυβερνητικά στελέχη και όχι επιστήμονες που απλώς κατέθεταν προτάσεις. Μάλιστα, είναι γνωστό πως η τελευταία επιτροπή είναι αυτή που αναλάμβανε μέχρι σήμερα τις «δύσκολες αποστολές», όπως οι γνωμοδοτήσεις για τις απαγορεύσεις συναθροίσεων της 17ης Νοεμβρίου και της 6ης Δεκεμβρίου.

Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης

Η ψήφιση αυτή από την κυβέρνηση, που έφερε την τροπολογία εκτάκτως και την ψήφισε μόνο με τις δικές της ψήφους μέσα στη νύχτα της Πέμπτης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αποχώρησε από το κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενη, το Κίνημα Αλλαγής απείχε της ψηφοφορίας, το ΜέΡΑ25 και ο Βελόπουλος καταψήφισαν, και το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

«Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτό, που μέχρι τώρα αποτελούσε την επιστημονική κοινότητα διαχείρισης της πανδημίας» δήλωσε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης και επισήμανε ότι η διάταξη, δεν καταλαμβάνει μόνο την επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων, αλλά και κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη. «Θα είμαστε οι πρώτοι που θα υπερασπιστούμε την επιστημονική κοινότητα για την ελευθερία έκφρασης επιστημονικής γνώσης έναντι οποιουδήποτε μπορεί να στραφεί εναντίον τους και είναι κακόπιστος, είναι ανορθολογικός […] βεβαίως και θα μπούμε εμείς μπροστά να τους προστατεύσουμε σε αυτή την περίπτωση. Αλλά δεν μιλάμε για αυτό, μιλάμε για μια γενική διάταξη που λέει ότι δεν διώκονται, δεν ευθύνονται και δεν δίνουν εξηγήσεις» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης.

«Πρόκειται για παραδοχή ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κρυφτούν» σχολίασε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας «Στο Κόκκινο», εξηγώντας πως «είναι μια τροπολογία που αφορά τρεις επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν και πολιτικά πρόσωπα». «Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει πολιτικά πρόσωπα, θέλει να μην αναγκαστούν μέλη της επιτροπής να βγουν και να μιλήσουν για παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο έργο τους από πολιτικά πρόσωπα», πρόσθεσε, «για αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι η τροπολογία έρχεται λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη αποσπασμάτων από τα πρακτικά της επιτροπής».

«Με σκανδαλώδη τροπολογία-πρόκληση, της τελευταίας φυσικά στιγμής, η Κυβέρνηση νομοθετεί το πλήρες ακαταδίωκτο της επιτροπής των ειδικών. Φαίνεται πως η επιχείρηση μετάθεσης των ευθυνών από τον κ. Μητσοτάκη και την εγκληματική Κυβέρνηση του, ολοκληρώνεται πλήρως, όχι μόνο με την μετακύληση των ευθυνών της ίδιας της Κυβέρνησης στους πολίτες, αλλά και με την θέσπιση ενός ιδιότυπου “ανεύθυνου” μιας επιτροπής που πολλές φορές έχει γίνει αποδεδειγμένα εργαλείο για την επιβολή των πολιτικών της Κυβέρνησης και τα πρακτικά της οποίας ακόμα αγνοούμε» η αντίδραση από πλευράς ΜέΡΑ25, την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή επανήλθε.

«Η συγκεκριμένη διάταξη δεν προστατεύει τους επιστήμονες, αντιθέτως τους εκθέτει, αφού ουσιαστικά η Κυβέρνηση είναι σαν να λέει ότι τις μέρες που δεν θα φταίνε οι πολίτες, οι νέοι και οι πλατείες, θα ευθύνονται οι ειδικοί, οπότε θεσπίζουμε ένα ακαταδίωκτο ώστε εύκολα η Κυβέρνηση να μπορεί να τους «κατηγορεί» πολιτικά, χωρίς κάποιος να μην μπορέσει να αναζητήσει δικαστικά αυτές τις ευθύνες. Μιλάμε βέβαια για την ίδια Κυβέρνηση που είτε η ίδια, είτε οι διορισμένες διοικήσεις της, διώκουν καθημερινά γιατρούς και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία επειδή με τα μέσα προστασίας που δεν είχαν από την πολιτεία, “διασπείρουν τον ιό στα νοσοκομεία”. Τόσο ξεδιάντροπα λειτουργεί η “Μητσοτάκης Α.Ε.”, μη διστάζοντας και μη δειλιάζοντας μπροστά σε τίποτα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Από πλευράς ΚΚΕ, που για τυπικούς λόγους δήλωσε «παρών», ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει τις αποφάσεις που έχει λάβει για τη διαχείριση της πανδημίας, διαμορφώνοντας έναν οδικό χάρτη για το άνοιγμα δραστηριοτήτων που εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους, φορτώνοντας τη διαχείριση στην «ατομική» ευθύνη», δηλαδή στις πλάτες του λαού και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την επιστήμη για να περάσει την πολιτική της. Ο ίδιος σημείωσε πως είναι αυτονόητο πως δεν πρέπει να διώκεται η έκφραση γνώμης και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή των επιστημόνων εισηγείται, τις αποφάσεις όμως τις λαμβάνει η κυβέρνηση, που προσπαθεί να τις θωρακίσει, διότι η τροπολογία προβλέπει ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν πρέπει να εξετάζονται σε περίπτωση κάποιας έρευνας. Τόνισε ακόμα πως η τροπολογία κατατέθηκε την τελευταία στιγμή για να μη γίνει συζήτηση και για να μην αναδειχθούν οι μεγάλες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

Αναλυτικά τα μέλη των Επιτροπών που εξασφαλίζουν ασυλία

Τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας είναι τα εξής:

  1. Βατόπουλος Άλκης, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ
  2. Γαργαλιάνος Παναγιώτης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων
  3. Γιαμαρέλλου Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας
  4. Γώγος Χαράλαμπος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Παν/μίου Πατρών
  5. Δαϊκος Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ
  6. Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
  7. Ζαούτης Θεοκλής, Καθηγητής Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας – University of Pennsylvania – School of Medicine
  8. Καραϊσκου Αγγελική, Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Γ.Ν.Ε. «ΘΡΙΑΣΙΟ»
  9. Λάγιου Παγώνα, Παθολόγος, Καθηγήτρια Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, -Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard, ΗΠΑ
  10. Λαζανάς Μάριος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS
  11. Λουρίδα Αθανασία, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ – Α’ Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν.Π. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
  12. Μαγιορκίνης Γκίκας, Καθηγητής, Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων και των εξελίξεων της επιδημίας του κορονοϊού 2019-nCoV
  13. Μεντής Ανδρέας, Διευθυντής Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Ε.Ι. PASTEUR
  14. Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης, Καθηγητής Επιδημιολογίας ΠΑΔΑ (πρώην ΕΣΔΥ)
  15. Παπαευαγγέλου Βασιλική, Καθηγήτρια Γ’ Παιδιατρικής, Γ.Ν.Θ. «ΑΤΤΙΚΟΝ»
  16. Παππά – Κονιδάρη Άννα, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Διευθύντρια Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών & Αιμορραγικών Πυρετών
  17. Σαρόγλου Γεώργιος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ. τέως Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ
  18. Σύψας Νικόλαος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ
  19. Τολούμης Γεώργιος, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ
  20. Τσακρής Αθανάσιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ
  21. Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος
  22. Τσολιά Μαρία, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ
  23. Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας
  24. Χατζηχριστοδούλου Χρήστος, Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας, Τμήμα ιατρικής, Παν/μιο Θεσσαλίας
  25. Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Eργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
  26. Βάνα Σύψα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ

Τα μέλη της Επιτροπής Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19:

  1. Παναγιώτης Πρεζεράκος, γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, επικεφαλης
  2. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας.
  3. Βασιλική Καραούλη, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του υπουργείου Υγείας.
  4. Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
  5. Δημήτρης Φιλίππου, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
  6. Νικόλαος Παπαευσταθίου, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).
  7. Κωνσταντίνος Γκογκόσης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας.
  8. Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ – “Αττικόν”, παθολόγος – λοιμωξιολόγος.
  9. Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, αντιπρύτανης ΕΚΠΑ.
  10. Γεώργιος Τολούμης, υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ.
  11. Δημήτρης Χατζηγεωργίου, υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας.

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών:

  1. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως Πρόεδρος.
  2. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Οικονομολόγος Υγείας, Συνεργάτης της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής-Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας.
  3. ΓΚΟΥΡΑ ΠΑΝΤΕΛΙΑ, Διευθύντρια Διεθνούς Ελέγχου, Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.
  4. ΚΑΡΝΕΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ, Γενικός Αρχίατρος, Διευθυντής Α΄ Παθολογικής Κλινικής, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
  5. ΛΑΓΙΟΥ ΠΑΓΩΝΑ, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  6. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
  7. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  8. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  9. ΡΟΗΛΙΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Καθηγητής Παιδιατρικής -Λοιμωξιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
  10. ΣΚΟΥΤΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, τ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.
  11.  ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Γενικός Ιατρός, Επίκουρος Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-Ιατρικής Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
  12. ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Καθηγητής Παιδιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  13. ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, με βαθμό Διευθυντή, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
  14. ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) – Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ».
  15. ΤΣΟΛΙΑ ΜΑΡΙΖΑ, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  16. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Ειδικός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος.
  17. ΧΡΟΥΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  18. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΑΝΩ, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος MPH, MSC, PHD, Προϊσταμένη του Τμήματος Νοσημάτων που προλαμβάνονται με Εμβολιασμό και Συγγενών Λοιμώξεων, ως εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
  19. ΣΓΟΥΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, PHD Χημικός, Διευθυντής Ερευνών Εργ. Ιατρικής Μικροβιολογίας, Υπεύθυνος Μονάδας Εμβολίων, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.
  20. ΓΚΟΥΡΑ ΠΑΝΤΕΛΙΑ, Χημικός MSC, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων, ως εκπρόσωπος του Eθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
  21. ΚΑΛΥΒΑ ΦΩΦΩ, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ με βαθμό Διευθυντή, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας.