Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση, για πρώτη φορά, πρακτικών από συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, την περασμένη Κυριακή από την εφημερίδα «Δημοκρατία», που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και νέα αιτήματα από την αντιπολίτευση για δημοσίευση των πρακτικών των συνεδριάσεων, δέκα υπουργοί της κυβέρνησης, κατέθεσαν μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε άσχετο νομοσχέδιο, σε αυτό του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων.

Με την τροπολογία ορίζεται ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορoνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπής».

Η τροπολογία δεν αφορά μόνο την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, που εκφέρει επιστημονική κρίση στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και την «Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας», την παράλληλη Επιτροπή που έχει συστήσει η κυβέρνηση με διορισμένα από την ίδια πρόσωπα.

Όπως σημειώνει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, Πάνος Παπανικολάου, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ασυλία λαμβάνουν δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υγείας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο διοικητής του ΕΚΑΒ, πρόσωπα που μέχρι τώρα δνε καλύπτονταν από τον νομο «περί ευθύνης Υπουργών», όπως οι προϊστάμενοί τους.

Ακόμη περισσότερη εντύπωση από το δικαστικό ακαταδίωκτο, προκαλεί πάντως η πρόβλεψε ότι τα μέλη της Επιτροπής «δεν εξετάζονται», που σημαίνει ότι δεν μπορούν καν να κληθούν από δικαστικές αρχές ή κάποια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής στο μέλλον, για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Η τροπολογία προκάλεσε τη άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητάει την απόσυρσή της και τονίζει ότι «η αιφνιδιαστική τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ότι μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων».

Προσθέτει ότι «επιβεβαιώνει δε την κριτική μας πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων. Η διάταξη αυτή προσβάλλει το κύρος της επιτροπής στη κοινή γνώμη και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της».

Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει: «Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ο ρόλος της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικός, συνεπώς οι όποιες ευθύνες για τα εγκληματικά λάθη που έχουν οδηγήσει στο 6μηνο αποτυχημένο λοκντάουν, στην κατάρρευση του ΕΣΥ και της οικονομίας, είναι αποκλειστικά του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του.

Αναμένουμε την άμεση απόσυρση της αντισυνταγματικής αυτής διάταξης και την άμεση δημοσίευση των πρακτικών από όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής ώστε να κατανοήσουμε για ποιες παρεμβάσεις υπουργών του κ. Μητσοτάκη ζητείται σήμερα η ασυλία».