
Με ομόφωνη απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής δηλώνει την αντίρρηση του στο νομοσχέδιο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας. Οι δήμοι ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, την ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων καθώς και την ίδρυση σώματος οικογενειακών κοινωνικών λειτουργών, που σε συνεργασία με τον δικαστικό διαμεσολαβητή, θα λειτουργήσουν ουσιαστικά και προωθητικά στην εμπέδωση μιας ουσιαστικά συναινετικής κουλτούρας σε ό,τι αφορά στη μέριμνα και την επιμέλεια των παιδιών.
Ομόφωνα «Όχι« λένε όλοι οι Δήμοι της Αττικής στο νομοσχέδιο Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, ζητώντας την άμεση απόσυρσή του. Με ομόφωνη απόφαση στη συνεδρίαση της 27ης Απριλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής απέστειλε τετρασέλιδη επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με την οποία ζητά:
- Την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου.
- Την ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων.
- Την ίδρυση σώματος οικογενειακών κοινωνικών λειτουργών, όπως προβλέπεται από το Ν. 2447/1996, που σε συνεργασία με τον δικαστικό διαμεσολαβητή, θα λειτουργήσουν ουσιαστικά και προωθητικά στην εμπέδωση μιας ουσιαστικά συναινετικής κουλτούρας σε ό,τι αφορά στη μέριμνα και την επιμέλεια των παιδιών.
Στην επιστολή αναφέρονται εκτενώς οι προβληματικές διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου, τόσο στο γενικό του πνεύμα όσο και στις επιμέρους προβλέψεις αλλά και οι διεθνείς συμβάσεις οι οποίες παραβιάζονται με τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου και κλείνει ίσως με το πιο σημαντικό σημείο: «Οι Δήμοι, ως ο εγγύτερος φορέας του Κράτους στους πολίτες, έχουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και την προστασία των παιδιών, αλλά και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων αντιμετωπίζουν πολύ συχνά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και παραμέλησης ανηλίκων, διαμεσολαβώντας προς τις εισαγγελικές αρχές για αυτά τα περιστατικά. Τα στελέχη των Κοινωνικών Υπηρεσιών γίνονται μάρτυρες των προβλημάτων και των επιπτώσεων που δημιουργούνται σε γονείς και παιδιά, εξαιτίας μη συναινετικών διαζυγίων, αλλά πρωτίστως των βλαβών, σωματικών και ψυχικών, που οι κακοποιητικοί γονείς προκαλούν».
Το νομοσχέδιο είναι σωστό και προωθεί την ισότητα των δύο φύλων.
Όχι δεν προωθεί καμία ισότητα όταν η συνεπιμέλεια είναι υποχρεωτική, δηλαδή αναγκαστική. Οι απλές περιπτώσεις είναι αν π.χ. ο ένας γονέας δεν θέλει να έχει επαφή με το παιδί του θα τον εξαναγκάζει το δικαστήριο ενώ θα ήταν καλύτερο για την ψυχολογία του παιδιού να μην έχει την επιμέλεια του ένας άνθρωπος που δεν ενδιαφέρεται για αυτό. Οι χειρότερες περιπτώσεις που θα έρθουν με αυτό το νομοσχέδιο είναι όταν ο ένας γονιός είναι κακοποιητικός και ενώ θα πρέπει να έχει απομακρυνθεί από το οικογενειακό περιβάλλον θα απολαμβάνει την συνεπιμέλεια μέχρι και αν καταδικαστεί αμετάκλητα από το εξαιρετικά αργό δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα. Αυτό το νομοσχέδιο είναι δημιούργημα ενός άρρωστου ανθρώπου.
στην ευρωπη πως το κανουν ρε πουστη μου και εχουν λυσει τετοιου ειδους θεματα και εμεις κρυβομαστε πισω απο την ταλιμπανικη αποψη οτι η γυναικα πρεπει να ειναι στο σπιτι ε;;;
μαλλον θεωρουμε την ισοτητα οπου μας βολευει ε;;;
Στην Ευρώπη γενικά δεν το έχουν λύσει. Σε κάποιες χώρες ναι, κυρίως γιατί η κουλτούρα είναι διαφορετική και ο κόσμος λιγότερο ούγκανα. Δεν βλέπουν τα παιδιά σαν μέσο για να εκβιάσουν μετά το πέρας του αποτυχημένου γάμου/σχέσης είτε στερώντας χρόνο, είτε μην πληρώνοντας διατροφή.
Δεν είπα ποτέ ότι η γυναίκα πρέπει να μένει στο σπίτι, ούτε να έχει υποχρεωτικά την επιμέλεια του παιδιού. Ιδανικά θα υπάρχει συνεπιμέλεια με ισόποσο χρόνο και στους δύο γονείς ή ακόμα καλύτερα ό,τι αποφασίσουν ότι είναι καλύτερο οι ίδιοι για την οικογένεια τους. Αυτό βέβαια προυποθέτει και οι δύο να είναι ενήλικες νοητικά το οποίο δεν το βλέπεις ιδιαίτερα στην Ελληνική κοινωνία. Επίσης προυποθέτει συζήτηση και συναίνεση για ένα υγιές περιβάλλον ανατροφής του παιδιού.
Αυτό το νομοσχέδιο ΔΕΝ μιλάει για συναίνεση ούτε την ευννοεί. Αναγκαστικά θα υπάρχει συνεπιμέλεια και το παιδί θα πρέπει να περνάει το 1/3 του χρόνου του ακόμα και με γονείς που είναι κακοποιητικοί ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ. Αν ένα παιδί το βιάσει ο γονιός του και το καταγγείλει δεν αλλάζει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Θα πρέπει να περνάει το 1/3 του χρόνου του ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ μέχρι αυτός ο γονέας να καταδικαστεί ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ από το δικαστήριο. Αμετάκλητα καταδικάζει ΜΟΝΟ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει μέχρι και 10ετια.
Για ποια ισότητα μου μιλάς; Εδώ θα αναγκάζουν τα θύματα να είναι με τους θύτες. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα ήθελε να περάσει κάτι τέτοιο. Μόνο πραγματικά άρρωστοι άνθρωποι σαν τον Λιγνάδη.
Το δσ της ΠΕΔΑ το αποφασισε, οχι ολοι οι δημοι της Αττικης. Και εξ οσων γνωριζουμε, το νομοσχεδιο δεν διατασσει καμια "υποχρεωτικη συνεπιμελεια".
Την υποχρεωτικη συνεπιμελεια την εφεραν στον προσκηνιο καποιοι αριστοι κακοποιητες κολληταρια των καθαρματων της ΝΔ...ειπαν ευκαρια ειναι μιας που κυβερνουν τα καθικια να αποκτησουμε ισα δικαιωματα με οσους κακοποιήσαμε...Φυσικα και η υποχρεωτικη συνεπιμέλεια καταργείται ευκολα γιατι αυτο ειναι το ΗΘΙΚΟ σε αυτην την περιπτωση.