Η εκδικητική πορνογραφία, μία μορφή έμφυλης βίας, είναι ένα φαινόμενο που λαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις, την ώρα που στην Ελλάδα δεν υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο. Τον περασμένο Δεκέμβριο το θέμα άνοιξε με μαζικές αντιδράσεις στο διαδίκτυο και αίτημα να πέσει η ιστοσελίδα chatpic.org, στην οποία ανέβαιναν προσωπικά αρχεία χιλιάδων γυναικών, πολλές από τις οποίες από την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι αντιδράσεις οδήγησαν την ιστοσελίδα να σταματήσει απλά την πρόσβαση από την Ελλάδα, ωστόσο η λειτουργία συνέχισε κανονικά.
Όπως είχε αναφέρει το ΤPP σε αναλυτικό ρεπορτάζ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε πολλές ακόμα αντίστοιχων ιστότοπων, οι χρήστες φαίνεται να έχουν φτιάξει μια «κοινότητα» που λειτουργεί ως αγέλη απέναντι στις πρώην οικείες τους, δημιουργώντας μεταξύ τους ένα άτυπο παζάρι φωτογραφικού υλικού. «Κάποιος να ανεβάσει περισσότερες φωτογραφίες από την **» ζητά κάποιος σε ανοιχτή συνομιλία που υπάρχει στο σάιτ, ενώ κάποιος άλλος απαντά ότι θα ανεβάσει περισσότερα από εκείνη αν κάποιος άλλος ανεβάσει από μια άλλη συγκεκριμένη.
Παράλληλα, ο αριθμός των ιστότοπων που συνδέονται με εκδικητική πορνογραφία αυξάνεται συνεχώς. Στους ιστότοπους αυτούς οι χρήστες μπορούν να αναρτήσουν εικόνες που συνοδεύονται από προσωπικές πληροφορίες όπως είναι η διεύθυνση του θύματος, ο εργοδότης του και σύνδεσμοι που παραπέμπουν στα διαδικτυακά προφίλ του. Μια ακόμα σχετική τάση με εξίσου καταστροφικές συνέπειες για τα θύματα είναι η ζωντανή αναμετάδοση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πριν μερικές μέρες, η Σοφία Α., μια γυναίκα που ενημερώθηκε και βρήκε πρωσοπικές της φωτογραφίες στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, μίλησε δημόσια για το γεγονός, ενώ κατέθεσε την πρώτη μήνυση εναντίον του chatpic.org στην Ελλάδα. «Ήρθα σε επαφή με δικηγόρο για να μάθω πώς μπορώ να κινηθώ νομικά και μαζί αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μήνυση και αγωγή κατά του Ωρίωνα και μήνυση κατά του site. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχω δεχτεί απειλητικά μηνύματα με βωμολοχίες από ψεύτικα προφίλ ατόμων που χρησιμοποιούν το chatpic, τα οποία εκτός από τις φωτογραφίες βρήκαν και άλλα προσωπικά μου στοιχεία, όπως το όνομά μου, το σχολείο που πήγαινα και την περιοχή που μένω. Αυτό δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο σε αυτό το site, καθώς οι χρήστες που ανεβάζουν το παράνομο υλικό ενηλίκων και ανήλικων ατόμων, στοχοποιούν τα θύματά τους αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες της ζωής τους, με σκοπό να τα διασύρουν και να τα εκθέσουν» ανέφερε στην καταγγελία της.
Με αφορμή τη μαρτυρία, έγινε ξανά γνωστό ότι το chatpic έγινε ξανά προσβάσιμο σε χρήστες από την Ελλάδα, με την ιστοσελίδα να ξανακλείνει την πρόσβαση εν μέσω έρευνας από την εφημερίδα Documento.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδα αναφέρεται ότι της εστάλη ένα αναλυτικό αρχείο με τα προσωπικά αρχεία 174 γυναικών, αρκετές από τις οποίες ανήλικες, το οποίο παραδόθηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδίκων Αθηνών.
«H Εισαγγελία θα πρέπει να ασκήσει αυτά που προβλέπονται από τη νομοθεσία, αφού αυτό το σάιτ κάνει hosting στην Ελλάδα. Οσο συνεχίζει αυτή η δραστηριότητα, αφορά την ελληνική έννομη τάξη» δηλώνει μεταξύ άλλων η δικηγόρος της Σοφίας, Αντωνία Λεγάκη, στην «Εφημερίδα των Συντακτών». «Θα έπρεπε αυτεπαγγέλτως, χωρίς δικαστήρια, το ελληνικό κράτος να φροντίζει τους πολίτες. Πρέπει a priori να θεωρείται πως οι φωτογραφίες αυτές δεν διαρρέουν με συναίνεση», προσθέτει.
Η εκδικητική πορνογραφία θεωρείται μεν στην Ελλάδα ποινικό αδίκημα, αλλά όπως σημείωναν δικηγόροι που είχαν μιλήσει στο ρεπορτάζ του ΤPP. δεν αντιμετωπίζεται όπως θα έπρεπε. Οι σχετικές διατάξεις που υπάρχουν, για προσβολή της τιμής ή παραβίαση ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων «βγάζουν το κομμάτι του έμφυλου στοιχείου, δηλαδή ότι αυτό γίνεται για τιμωρία, για διαπόμπευση, αποτυπώνει μια κοινωνική πρακτική υποβάθμισης του γυναικείου σώματος»
Η υπόθεση της 21χρονης Λίνας Κοεμτζή είναι μια από τις πιο πρόσφατες υποθέσεις που αναφέρεται όταν γίνεται πλέον κυοβέντα για την εκδικητική πορνογραφία.. Όπως είχαν μεταφέρει τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης τότε, στις 28 Νοεμβρίου του 2016 η Λίνα Κοεμτζή, φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, βούτηξε στο κενό από τον 9ο όροφο της φοιτητικής εστίας απειλούμενη από κάποιους ότι θα δημοσιεύσουν προσωπικά βίντεο και φωτογραφίες της.
«Με πράξη του εισαγγελέα Εφετών της Θεσσαλονίκης η υπόθεση αρχειοθετήθηκε καθώς θεωρήθηκε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια. Η υπόθεση ξεκίνησε από το 2016 λίγο πριν τον θάνατο της Γαλήνης είχαν δημοσιοποιηθεί φωτογραφίες της και βίντεο οι οποίες εξέθεταν το σώμα της και είχε υποστεί υπό μια έννοια ένα ανελέητο μπούλινγκ, τόσο από άτομα του κύκλου της, όσο και από κόσμο ο οποίος έλαβε γνώση, μέσω του διαδικτύου. Είναι πολλά τα μηνύματα που βρήκαμε έπειτα στον προσωπικό λογαριασμό της, μηνύματα που την εκφόβιζαν, την απειλούσαν, ζητούσαν περαιτέρω υλικό με την απειλή ότι αν δεν μας στείλεις και άλλες φωτογραφίες θα σου κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη διαπόμπευση. Φαίνεται να ζούσε με αυτόν τον βραχνά επί πάρα πολλούς μήνες πριν βρεθεί νεκρή» τόνιζε ο δικηγόρος της οικογένειας, Αντώνης Ξυλουργίδης, μιλώντας στο ΤPP.