Με την θερινή περίοδο να έχει ξεκινήσει και τους πρώτους τουρίστες να έρχονται στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε σήμερα το «πράσινο» πιστοποιητικό το οποίο θα αποτελέσει, κατά την κυβέρνηση, τη «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» για τα ταξίδια των Ευρωπαίων πολιτών και έχει ως στόχο να διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους.

Σε μία εκδήλωση που έλαβε μέρος το πρωί της Παρασκευής και με τον πρωθυπουργό να καρπώνεται την πρωτοβουλία και τη σύλληψη της ιδεάς, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, παρουσίασαν το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό (EU Digital Covid Certificate), το οποίο η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να ενεργοποιήσει νωρίτερα από την 1η Ιουλίου.

Το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μια ενιαία βάση δεδομένων, όπου θα φαίνεται εάν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, εάν και πότε έχει ασθενήσει η αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου, ενώ όπως σχολίασε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, θα λειτουργεί ως μια «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους», ενώ αναμένεται να διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους.

Ο Κ. Πιερρακάκης εξήγησε πώς ακριβώς λειτουργεί το ψηφιακό πιστοποιητικό μέσω του gov.gr, ενώ υπενθύμισε πως το σύστημα εμβολιασμού αποτελείται από τέσσερις τρόπους για να κλειστεί το ραντεβού: είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης είτε μέσα από την πλατφόρμα του emvolio.gov.gr είτε με φυσική παρουσία σε φαρμακεία και σε ΚΕΠ. Χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο ανέφερε πως οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr, και να εκδίδουν αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

«Όταν το έγγραφο έχει εκδοθεί, θα υπάρχει πλατφόρμα εξακρίβωσης, το οποίο μας το παρείχε η ΕΕ. Επομένως θα υπάρχει QR code που θα δείχνει πως το έγγραφο είναι αυθεντικό και σωστό», εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Διευκρίνισε επίσης ότι υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση, ενώ πρόσθεσε ότι θα έχουν και οι τουρίστες δυνατότητα μέσα από την πλατφόρμα του Plf, εφόσον κάνουν τεστ στην Ελλάδα, να παίρνουν το πιστοποιητικό. «Αποτελούν πρόκληση εκείνοι που έχουν ήδη κάνει μοριακό τεστ και δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε νοσήσει», προσέθεσε ο υπουργός.

Τέλος, τόνισε πως «η ΕΕ έδειξε ηγεσία στην ανάδειξη αυτού του συστήματος. Ήταν μία ευρωπαϊκή ψηφιακή χορογραφία. Αυτή η αρχιτεκτονική διάδραση εμπεριείχε μία στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών» και σημείωσε πως η διαμόρφωση του ψηφιακού πιστοποιητικού δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία, καθώς έπρεπε να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα εξακρίβωσης, ώστε να αποδεικνύεται πως το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ο Κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να επενδύσει στην επικείμενη τουριστική περίοδο, είχε προτείνει την εισαγωγή πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19» με επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά από αντιδράσεις και διαφωνίες κατά τον τέταρτο γύρο διαβουλεύσεων ήρθε και η συμφωνία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν μόλις λίγες ημέρες.