X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Σε γαλλογερμανικό «τείχος» η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Επιβεβαιώθηκε με τον πιο απόλυτο τρόπο και σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής η μαγική εικόνα που παρουσίαζαν τα φιλοκυβερνητικά δημοσιεύματα για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» και την επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόταση των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών και των αεροπορικών εταιρειών, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε να έρθει αντιμέτωπος με την αρνητική στάση Γάλλων και Γερμανών, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως είναι πολύ νωρίς για την υιοθέτηση ενός τέτοιου μέσου. «Το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό πολιτικής ανικανότητας» το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Με την απόρριψη της πρότασής του, τουλάχιστον προς το παρόν, από τα ισχυρότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάστηκε να έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης για την πρόταση για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που επί μία και πλέον εβδομάδα προωθούσε, παρά το πλήθος δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου και τις δηλώσεις αξιωματούχων πως μία τέτοια συζήτηση είναι πολύ πρώιμη.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός «έδωσε τα ρέστα του» την Πέμπτη, ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη, με σχετικό άρθρο του που επέλεξε να δημοσιεύσει στα αγγλικά στην πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv και στα γερμανικά στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing. «Με το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είμαστε σε θέση να κινούμαστε ελεύθερα» έγραψε, ενώ και λίγο πριν την συνάντηση επανήλθε μέσω κοινωνικών δικτύων, με ανάρτησή του στην οποία ανέφερε πως «Αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας των μετακινήσεων, χρησιμοποιώντας μια απλή, ψηφιακή λύση που μπορεί να κάνει τις οικονομίες μας να κινηθούν ξανά».

Τελικά, η συζήτηση που έλαβε χώρα λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την επανέναρξη των ελληνοτουρκικών συζητήσεων, ο Κ. Μητσοτάκης άκουσε ακόμα και τη Γαλλία και τη Γερμανία να του γυρίζουν την πλάτη, διαμηνύοντας πως είναι πολύ νωρίς για ένα τέτοιο μέτρο.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, Γαλλία και Γερμανία τάχθηκαν με την άποψη που υποστηρίζει πως είναι πολύ πρώιμο το στάδιο της διαδικασίας ανοσοποίησης, την ώρα μάλιστα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωράει εξαιρετικά αργά. Άλλωστε, μία ακόμα απογοητευτική ενημέρωση από την Pfizer, πως θα μειώσει τις παραδόσεις εμβολίων έως και στο 50% σε αρκετές χώρες της Ένωσης. «Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμέντ Μπουνέ.

Μετά την τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ των ανοιχτών συνόρων, αλλά απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Σ. Μισέλ υπογράμμισε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους και σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί «εάν και κάτω από ποιες συνθήκες» το πιστοποιητικό αυτό «θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί» ευρύτερα.

Μπλόκο της «πραγματικότητας» στην πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά της ότι πρέπει να αποθαρρύνονται τα μη απαραίτητα ταξίδια. Σημείωσε ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς γίνονται εμβολιασμοί, αλλά πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε όλο και περισσότερο» για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ πιο μολυσματικά.

Ακόμη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκρινε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι χρήσιμο από ιατρικής άποψης, ωστόσο πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως «εάν το εμβόλιο αναστέλλει τη μετάδοση του ιού» από όσους έχουν ανοσοποιηθεί και «για πόσο καιρό είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός». Η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι «αργότερα θα χρειαστεί συζήτηση σε βάθος και ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών για πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά την περί του αντιθέτου καλλιέργεια κλίματος από τον ελληνικό Τύπο, Γάλλοι και Γερμανοί είχαν ξεκαθαρίσει το προηγούμενο διάστημα την αντίθεσή τους στην πρόταση Μητσοτάκη, που έχει ως βασικούς υποστηρικτές τους τεχνολογικούς κολοσσούς και τις αεροπορικές εταιρείες, διαμηνύοντας τόσο πως είναι πολύ νωρίς για μία τέτοια απόφαση, όσο και εκφράζοντας προβληματισμό για τη διακριτική μεταχείριση σε βάρος πολιτών που θα συντελούσε η θέσπιση ενός τέτοιου πιστοποιητικού.

«Μπλόκο της “πραγματικότητας” στην πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού» έγραψε πριν μόλις δύο ημέρες το TPP, επικαλούμενο εκτός των παραπάνω, και την επιφυλακτικότητα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, αλλά και τις αναφορές της ηγεσίας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για δύο «επείγοντα ζητήματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή», με τον πρόεδρο Γκεμπρεγέσους να αναφέρεται τόσο στην «πρόσφατη εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού Sars-Cov-2», όσο και στο γεγονός πως «δεν μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα ή να τιμωρήσουμε ορισμένες ομάδες ή χώρες».

«Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει» οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις στο πιστοποιητικό εμβολιασμού του Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό πολιτικής ανικανότητας

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αξιωματική αντιπολίτευση, που άκουσε τον πρωθυπουργό να διαφημίζει την πρότασή του και στην πρόσφατη συνεδρίαση στη Βουλή, τον κατηγόρησε για ανικανότητα και του άσκησε δριμύα κριτική.

«Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αντί να αποφασίσουν να δώσουν μια μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων, την εξασφάλιση της πατέντας ώστε να παραχθεί μαζικά και γρήγορα το εμβόλιο και να μην κρέμεται όλος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός από το πλάνο παραγωγής τριών βιομηχανιών, επέλεξε να κάνει απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, μόνο και μόνο για να ακουστεί ότι κάτι έκανε» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψε την καταφανώς προβληματική από πλευράς θεμελιωδών δικαιωμάτων πρότασή του και το μόνο που του μένει είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις