Πέρα από την κατάργηση του 8ωρου και την πληρωμή με ρεπό αντί μισθό, η κυβέρνηση με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο προωθεί ρυθμίσεις που θα παρακωλύουν και τις απεργίες. Με αφορμή την πρόσφατη απεργία του μετρό, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «θα φέρουμε ρύθμιση με βάση την οποία δεν θα μπορεί να συνεχίζεται αυτό το γαϊτανάκι». Όπου «γαϊτανάκι» οι «παράνομες και καταχρηστικές απεργίες» που κατά τον ίδιο, δεν έχουν στόχο να στρέφονται κατά του κράτους και της εργοδοσίας, αλλά κατά του κοινωνικού συνόλου.
«Είναι ιερό το δικαίωμα της απεργίας, αλλά πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες ευρωπαϊκοί» είπε θέλοντας να υιοθετήσει το παράδειγμα της Γαλλίας, σε εκπομπή του ΑΝΤ1 ο υπουργός, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών.
Συγκεκριμένα, ο Κ. Χατζηδάκης είπε πως αν μια απεργία κρίνεται καταχρηστική από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλο δευτεροβάθμιο σωματείο, όπως συνήθως συμβαίνει μέχρι σήμερα και στήριξέ την απόφαση αυτή λέγοντας: «δεν είναι τρελά τα δικαστήρια όταν κηρύσσουν μια απεργία παράνομη και καταχρηστική. Οι όροι είναι ξεκάθαροι. Δεν είναι τόσο στη διακριτική ευχέρεια των δικαστηρίων».
Το 33% που «δεν υπονομεύει την αξιοπιστία του συνδικαλισμού»
Ο Κ. Χατζηδάκης παράλληλα, τόνισε ότι «θα πρέπει, όπως γίνεται σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, όταν γίνεται μια απεργία στην κοινή ωφέλεια, δηλαδή στο μετρό, στην ακτοπλοΐα, στα απορρίμματα, να δουλεύει το 33% των δραστηριοτήτων έτσι ώστε η απεργία να γίνεται μεν, αλλά να μην στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου, να στρέφεται κατά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας».
«Πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες διαφορετικά υπονομεύεται η αξιοπιστία του ίδιου του συνδικαλισμού και σίγουρα βλάπτεται το κοινωνικό σύνολο» πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως χρειάζεται «μία προειδοποίηση λίγων ημερών, ειδικά για τις ΔΕΚΟ».
Σε ότι αφορά την ψηφιακή κάρτα που εισάγεται με το νομοσχέδιο, τη χαρακτήρισε «επανάσταση» και είπε πως είναι ένα αίτημα που είχε διατυπώσει η ΓΣΕΕ και ήδη εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς όπως οι τράπεζες. Διευκρίνισε πως θα έχουν πρόσβαση τρεις πλευρές: ο εργαζόμενος, ο εργοδότης και η πολιτεία, ενώ την αποθέωσε λέγοντας πως είναι ένας ένας «υπερσύγχρονος και πρωτοποριακός μηχανισμός ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα». Τόνισε επίσης πως θα διαφοροποιείται ανάλογα με τη φύση της δουλειάς, καθώς σε χώρους δημοσίων έργων για παράδειγμα, θα μπορεί κανείς χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο σε συνδυασμό με τεχνολογίες γεωεντοπισμού, για να «περνάει» την κάρτα.
Πρόσθεσε δεικτικά, πως αν δεν συμφωνεί η αντιπολίτευση, μπορεί να προτείνει αλλαγές και τόνισε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψηφίσει, στην ουσία θα καταψηφίσει τις γονικές επιδοτούμενες άδειες και για τους δύο γονείς που στηρίζουν τον νέο πατέρα για πρώτη φορά από απόλυση, γιατί «σχεδόν όλο το νομοσχέδιο είναι αυτό».
Τέλος, ο υπουργός είπε: «και στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά πρέπει να ακούμε την πραγματική κοινωνία και όχι τις φωνές του ενός και του άλλου» αγνοώντας πως τα σωματεία και τα συνδικάτα έχουν κηρύξει απεργία κατά του νομοσχεδίου που έχει εισαγάγει.
Οι αντιδράσεις του νομοσχεδίου
Και από αριστερά και από «δεξιά» έρχονται αντιδράσεις για το νομοσχέδιο. Η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους, ασκεί κριτική για το εργασιακό. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών δεν το θεωρεί αρκετό αφού σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα «προβληματικά σημεία» του νομοσχεδίου, αναφορικά με την μεταρρύθμιση της ψηφιακής κάρτας και πως ακόμα και αυτή η «διευθέτηση» θα πρέπει και τυπικά να επιβάλλεται από τον εργοδότη και όχι κατόπιν της όποιας συμφωνίας με τον εργαζόμενο.
Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ εντοπίζει την κριτική του στα εξής σημεία:
- Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, που είναι ένα μέτρο που νομοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2011, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια ελέγχου της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, απαιτεί πολλές επιμέρους διευκρινήσεις και προσδιορισμό λεπτομερειών σχετικά με την ορθολογική εφαρμογή της, καθώς και την απαλλαγή των επιχειρήσεων από το γραφειοκρατικό και διοικητικό βάρος που προκαλεί το υφιστάμενο πλαίσιο του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, με τρόπο πάντα που διασφαλίζει τον εργαζόμενο.
- Η πρόταση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν λαμβάνει υπόψη τις ευρωπαϊκές πρακτικές, τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων και τα σύγχρονα οργανωτικά μοντέλα, αλλά και τις ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων, αφού οι επιχειρήσεις δεν έχουν καν τη δυνατότητα να προτείνουν στους εργαζόμενους τους διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους, κατά τρόπο που και οι δύο πλευρές να μπορούν να επωφεληθούν από τα ευεργετικά αποτελέσματα μίας τέτοιας ρύθμισης.
- Το προτεινόμενο πλαίσιο για την τηλεργασία απέχει από τις ευρωπαϊκές πρακτικές, την πρόσφατη συμφωνία των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων για την ψηφιοποίηση της εργασίας και δυσχεραίνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι επιχειρήσεις στερούνται το δικαίωμα της εφαρμογής συστήματος τηλεργασίας βάσει των επιχειρησιακών και οργανωτικών αλλαγών τους, με όρους προφανώς ευελιξίας και συμφιλίωσης του επαγγελματικού και ιδιωτικού χρόνου των εργαζομένων τους.
- Εισάγονται ριζικές αλλαγές στο δίκαιο της καταγγελίας της αορίστου χρόνου σύμβασης εργασίας, οι οποίες θα δημιουργήσουν σοβαρά δικονομικά προβλήματα.
Διαμαρτύρονται για την ψηφιακή κάρτα και απαιτούν «διευθέτηση» κατ’ εντολήν εργοδότη οι Βιομήχανοι
Παράλληλα, έχει προκηρυχθεί πλήθος απεργιών και αντιδράσεων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα σωματεία. «Το αντεργατικό νομοσχέδιο πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια!» λέει το ΠΑΜΕ που θα συμμετέχει στην πανελλαδική 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί για την Πέμπτη 10 Ιουνίου μαζί με ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και ΕΚΑ.