«Kαταγγέλλουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως σύμφωνα με τις οποίες, τα παιδιά που με ευθύνη των γονέων τους, όχι μόνο δεν εμβολιάζονται αλλά δεν υποβάλλονται σε τεστ, θα στερούνται το συνταγματικό δικαίωμα της μόρφωσης. Αντί δηλαδή η Πολιτεία να αντιμετωπίσει τη συμπεριφορά μικρού αριθμού γονέων που επιλέγουν να αφήσουν απροστάτευτα τα παιδιά τους απέναντι στον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, προχωρά σε μια ακραία τιμωρητική πράξη απέναντι σε εφήβους και παιδιά, λες και ευθύνονται αυτά για την ανεύθυνη στάση των γονέων τους» τονίζουν στην κοινή τους δήλωση ο Νίκος Φίλης και Αν΄δρεας Ξανθός.
Αναφέρουν επίσης πως στη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς, η Ελλάδα κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη ως προς το διάστημα που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα:
«Πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν μέτρα όπως η αραίωση των πολυπληθών σχολικών τμημάτων, η διενέργεια αξιόπιστων τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στα σχολεία και πολλά άλλα που έχουν προτείνει οι επιστήμονες, οι εκπαιδευτικοί φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μέτρα που αν είχαν εφαρμοστεί πέρυσι, η Ελλάδα δε θα κατέγραφε αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη αναφορικά με το διάστημα που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Το υπουργείο Παιδείας, έχοντας «στην πλάτη του» την κολοσσιαία αυτή αποτυχία, νομίζει ότι με «πρωτόκολλα» όπως το 50%+1, θα πετύχει καλύτερες επιδόσεις τη φετινή χρονιά. Ένα ακόμη λάθος σε βάρος της υγείας των παιδιών και της εκπαίδευσής τους»
«Αντί λοιπόν η υπουργός Παιδείας να περιφέρεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς και να γίνεται κήρυκας διχασμού και κοινωνικού αυτοματισμού, ας αποδεχτεί άμεσα την πρότασή μας: να συγκληθούν σε κοινή συνεδρίαση οι Επιτροπές Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ώστε να συζητηθεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, παρουσία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών» συνεχίζουν οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγουν:
«Η υγειονομικά ασφαλής έναρξη της σχολικής χρονιάς χρειάζεται άμεσες και σοβαρές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Πολύ περισσότερο φέτος που οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα σχολεία ενδέχεται να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης. Η ανάγκη να λειτουργήσουν κανονικά φέτος τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι περισσότερο από επιτακτική. Τρίτη χρονιά με την εκπαίδευση «κλειστή» θα είναι μια παιδαγωγική και κοινωνική καταστροφή».
Υπενθυμίζεται ότι την εμμονική στάση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει για δεύτερη χρονιά πανδημίας σε ακατανόητα μέτρα με το νέο εφεύρημα του «50%+1», δηλαδή να κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν καταγραφεί αριθμός κρουσμάτων μεγαλύτερος από τον μισό αριθμό των συνολικών μαθητών ανά τμήμα, που κινδυνεύει να λειτουργήσει ως μηχανισμός εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, έχει σχολιάσει και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Τα παιδιά είναι είναι πολύ δύσκολο να τηρήσουν μέτρα και δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στη σύνθεση των τμημάτων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι ένα τμήμα θα μεταφέρει τη νόσο σε 100-150 άτομα. «Από τα 100 παιδιά που θα νοσήσουν, ένα 10% θα νοσήσει πάρα πολύ σοβαρά» διευκρίνισε και υπογράμμισε πως «θα δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση στην καθημερινότητα των οικογενειών».