Τα μέτρα της κυβέρνησης ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς στη σκιά της δεύτερης χρονιάς πανδημίας σχολίασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, απαντώντας μονολεκτικά και κάθετα «Καθόλου!» στην ερώτηση αν συμφωνεί με την λογική του «50%+1», δηλαδή να κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν καταγραφεί αριθμός κρουσμάτων μεγαλύτερος από τον μισό αριθμό των συνολικών μαθητών ανά τμήμα (π.χ. ένα τμήμα με 20 παιδιά θα μείνει ανοιχτό αν νοσήσουν ως 10 και θα κλείσει εάν εντοπιστεί 11ο κρούσμα).«Όταν ξέρουμε ότι έχουν νοσήσει 11 παιδιά, πιθανότατα άλλα 5 τουλάχιστον νοσούν επίσης. Τελικά, αυτά τα 20 παιδιά θα πάνε σπίτι, θα μεταφέρουν τη νόσο σε αδέρφια και γονείς, παπούδες, γιαγιάδες, φίλους, μία γυναίκα που ίσως βοθάει στο σπίτι, σε μια γειτόνισσα. Δηλαδή, ένα τμήμα θα μεταφέρει τη νόσο, με τη μεταδοτικότητα που έχει το νέο στέλεχος, σε 100-150 άτομα. Συν τα φροντιστήρια και τις δραστηριότητες», εξήγησε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Ant1 .

«Δεν είναι μόνο το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στα παιδιά ηλικιών 12-17 ετών που πρέπει να προβληματίζει ενόψει ανοίγματος των σχολείων την επόμενη εβδομάδα» τόνισε και πρόσθεσε πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς «είναι όλα τα παιδιά από 3 ετών, που συνήθως πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς και μετά στο νηπιαγωγείο, μέχρι τα 12, δηλαδή όλο το Δημοτικό, που δεν έχουν καμία δυνατότητα εμβολιασμού και είναι πάρα πολύ δύσκολο να τηρήσουν μέτρα, δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στη σύνθεση των τμημάτων, λιγάκι έχουμε όλοι χαλαρώσει». Όπως υπογράμμισε, «ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην κλείσουν τα σχολεία, είναι απαραίτητο να πάνε όλα τα παιδιά, για ποικίλους λόγους».

Οι γονείς θα πρέπει «από σήμερα να αγοράσουν τις μάσκες που θα φοράνε τα παιδιά και να κάνουν “πρόβες” ώστε να συνηθίσουν, να τους είναι εύκολο στο σχολείο να τις φοράνε συνεχώς», προσέθεσε, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό της για το φαινόμενο παιδίατροι, όπως και γυναικολόγοι, που αντί να προωθούν τον εμβολιασμό προβάλλουν τις επιφυλάξεις τους. «Δεν έχουν σκεφτεί τις συνέπειες της νόσου. Από τα 100 παιδιά που θα νοσήσουν, ένα 10% θα νοσήσει πάρα πολύ σοβαρά. Και ένα ποσοστό είτε νοσήσει σοβαρά είτε όχι θα έχει μακροχρόνια υπολείμματα, για ένα χρόνο, για δύο χρόνια. Θα δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση στην καθημερινότητα των οικογενειών», προειδοποίησε.