Παράνομη αλλά όχι καταχρηστική η μεγαλειώδης απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, με αφορμή το νομοσχέδιο Κεραμέως, το οποίο φέρνει σχολεία πολλαπλών ταχυτήτων με εξεύρεση χορηγών και πόρων, διευθυντές manager με υπερεξουσίες, επιπρόσθετες ευθύνες στους εκπαιδευτικούς, αρμοδιότητες στους δήμους για τη διοίκηση των σχολείων και διπλή αξιολόγηση εκπαιδευτικών υπό την απειλή μισθολογικών κυρώσεων.
Την ημέρα εκείνη, το ποσοστό απεργίας των δασκάλων και των καθηγητών έφτασε στο 70%, ενώ πάνω από 25.000 εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα. Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, άσκησε έφεση, με την οποία ζητούσε να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, αλλά και να κριθεί άμεσα εκτελεστέα. Την ίδια στιγμή, όλες οι Ομοσπονδίες υπέβαλλαν αίτημα αναβολής της συνεδρίασης, προκειμένου να δικαστεί σε αίθουσα δικαστηρίου κι όχι σε γραφείο, να τηρηθούν οι διατυπώσεις δημοσιότητας καθώς και να εκδικασθεί από φυσικό δικαστή. Το Εφετείο, έκρινε σήμερα, Τετάρτη, 13/10/2021 την απεργία παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική. Η απόφαση, κρίθηκε άμεσα εκτελεστή, και όπως και στην περίπτωση της ΑΔΕΔΥ, προβλέπει ακόμη ποινή 3.000 ευρώ για για κάθε παράβασή της.
ΟΙΕΛΕ: Η διαδικασία θύμισε σκοτεινές εποχές για τη χώρα
Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, οι διαδικασίες που έγιναν φάνηκαν προκατασκευασμένες και οι αποφάσεις προειλημμένες, δεδομένου ότι το δικαστήριο με την απόρριψη του αιτήματος της αναβολής που έθεσαν οι Ομοσπονδίες, παραβίασε τρεις θεμελιώδεις αρχές του Δικαίου: Την αρχή του φυσικού δικαστή, της αμεροληψίας και της δημοσιότητας.
Και εξηγεί:
Η αρχή του φυσικού δικαστή: Μια υπόθεση δικάζεται μεν σε καθορισμένο δικαστήριο (Εφετείο), αλλά από το φυσικό δικαστή, ο οποίος δεν είναι ορισμένος αλλά προκύπτει από την ημερομηνία εκδίκασης. Στην περίπτωση της Έφεσης της Υπουργού Παιδείας, αυτή θα έπρεπε να εκδικαστεί κανονικά την επόμενη Τρίτη, 19/10 σε πινάκιο με άγνωστο δικαστή (καθώς οι δικαστές ορίζονται σε σειρά που καθορίζεται με βάση τις αναβολές κ.λπ.).
Ωστόσο, άγνωστο για ποιο λόγο, η υπόθεση ορίστηκε για τη συγκεκριμένη ημέρα, με καθορισμένο δικαστή, με αποτέλεσμα να δίδεται η αίσθηση έκτακτου ειδικού δικαστηρίου!
Η αρχή της αμεροληψίας: Σχετίζεται με την προηγούμενη αρχή. Από τη στιγμή που ο δικαστής είναι καθορισμένος και δεν είναι άγνωστος, όπως επιβάλει η αρχή του φυσικού δικαστή, χάνεται η αίσθηση της αμεροληψίας που τραυματίζει βαρύτατα τη διαδικασία, ιδίως όταν πρόκειται για μια υπόθεση με μεγάλη κοινωνική σημασία και απήχηση σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Η αρχή της δημοσιότητας: Μια τέτοια υπόθεση όπου εμπλέκονται το Υπουργείο Παιδείας και όλες οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, θα έπρεπε να δικαστεί σε κανονική αίθουσα με ακροατήριο. Αντιθέτως, οι διάδικοι μεταφέρθηκαν στο γραφείο της Προέδρου του Εφετείου στριμωγμένοι κόντρα ακόμη και στο υγειονομικό πρωτόκολλο σε μια απαράδεκτη διαδικασία fast track. Αρκεί να αναφερθεί ότι το αίτημα της αναβολής συζητήθηκε και απορρίφθηκε (με σοβαρότατους ισχυρισμούς από την πλευρά μας) εντός δεκαλέπτου!
Η απάντηση των εκπαιδευτικών
Υπενθυμίζεται, ότι οι εκπαιδευτικοί έστειλαν το δικό τους τελεσίγραφο προς την υπουργό, μιλώντας στην κάμερα του TPP. «Η κυβέρνηση ξέρει ότι υπάρχει τρομερή οργή σε όλο το λαό, σε γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς για την άθλια κατάσταση που βρίσκεται το δημόσιο σχολείο, και ξέρει ότι θα έχει συνεχείς εκρήξεις. Προσπαθεί με την ποινικοποίηση να μας στείλει μήνυμα τιμωρητικό, για να φοβηθούμε. Αλλά δε φοβόμαστε, συνεχίζουμε. Δεν φοβηθήκαμε τις απειλές για πειθαρχικά, ότι θα μας διώξει, ότι θα μας απολύσει. Συνεχίζουμε και θα νικήσουμε γιατί είμαστε πολλές χιλιάδες», ανέφεραν, διαμηνύοντας τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους, «Με το κεφάλι ψηλά!».