ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ είχαν ασκήσει επίσης έφεση, με τις δύο πρώτες να λαμβάνουν ημερομηνία εκδίκασης στις 25 Ιανουαρίου 2022, επειδή όμως πρόκειται για εφέσεις επί της ίδιας πρωτόδικης απόφασης, είναι πιθανό ο ή η πρόεδρος του δικαστηρίου να αποφασίσει τη συνεκδίκασή τους σήμερα.

Τις τελευταίες μέρες, σύλλογοι εκπαιδευτικών απηύθυναν επιστολές προς τους γονείς των μαθητών εξηγώντας τους λόγους της απεργίας και καλώντας τους σε συμπόρευση.

Οι εκπαιδευτικοί βάφουν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση: τα χιλιάδες κενά σχεδόν ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων –κενά για τα οποία η υπουργός κατηγόρησε τους εκπαιδευτικούς που παίρνουν άδειες τοκετού ή ασθενείας (!)–, τη σαρδελοποίηση 25 και 30 μαθητών στις αίθουσες εν μέσω πανδημίας, τη διαχρονική έλλειψη εκπαιδευτικών η οποία, μετά μία δεκαετία αδιοριστίας, έχει διογκωθεί σε βαθμό που οι 11.700 μόνιμοι διορισμοί φάνηκαν σταγόνα στον ωκεανό, τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων που αποκλείουν χιλιάδες υποψηφίους από την Τριτοβάθμια, μετατρέποντάς τους σε πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων αλλά και την τηλεκπαίδευση η οποία χρησιμοποιείται ακόμη και ως μέτρο διάσπασης του αγώνα των μαθητών.

Σε αυτή τη βάση, το υπουργείο φέρνει την αξιολόγηση ως «βελτιωτικό», όπως λέει, μέτρο, η οποία όμως θα κατηγοριοποιήσει τα σχολεία σε «καλά» και «κακά», με τον κίνδυνο «λουκέτων» να είναι πλέον εμφανής, αναγκάζοντας τις οικογένειες των μαθητών να αναζητήσουν αλλού λύσεις και διευρύνοντας έτσι τις κοινωνικές ανισότητες. Οπως αναφέρει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ): «Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών έχει ως αποκλειστικό στόχο να μεταφερθούν οι ευθύνες του κράτους στους εκπαιδευτικούς και να στοχοποιηθούν τα δημόσια σχολεία και οι εκπαιδευτικοί για τις διαχρονικές ελλείψεις και αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, που στην ουσία αποτελούν πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων».

Το κάλεσμα για συμμετοχή στη σημερινή απεργία είναι ευρύ, αφού δεν αφορά μόνο το ζήτημα της αξιολόγησης αλλά και το δικαίωμα των εργαζόμενων στην απεργία. «Ο αυταρχισμός τους, η πολιτική τους επιλογή να συρρικνώσουν, να απαξιώσουν και στο τέλος να διαλύσουν τα συνδικάτα δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό από κανέναν δημοκράτη πολίτη» σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Γιώργος Τρούλης.