της Γεωργίας Κριεμπάρδη
Η χειρότερη μέχρι σήμερα εφημερία στο νοσοκομείο «Αττικόν» ήταν η χθεσινή της 8ης Νοεμβρίου που έληξε σήμερα το πρωί, με αμέτρητα ράντζα να κατακλύζουν μέχρι και τους διαδρόμους, την ίδια στιγμή που για την κυβέρνηση όλα είναι καλώς καμωμένα. Ο πρόεδρος του πανελλήνιου σωματείου τραυματιοφορέων και αντιπρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν», Γιάννης Πλαγιαννάκος, μιλώντας στο TPP εξήγησε πως «υπάρχουν πολλά φορεία που νοσηλεύονται ασθενείς με ορούς ακόμα και στα επείγοντα. Δεν έχουμε χώρο. Υπάρχουν παντού ασθενείς, υπάρχουν 130 ράντζα στους διαδρόμους, δεν υπάρχει ούτε μισό μέτρο κενό».
Την ίδια κατάσταση επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν», Μιχάλης Ρίζος, χαρακτηρίζοντας στο TPP την κατάσταση «απελπιστική». «Υπάρχει ενδονοσοκομειακή διασπορά, δηλαδή κάποιος μπαίνει στο νοσοκομείο για άλλη αιτία και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας μολύνεται με covid, μέσω τρίτων. Τέτοια διασπορά υπήρχε και την προηγούμενη εβδομάδα και το καταγγείλαμε» σημειώνει.
Τόνισε δε πως αυτήν τη στιγμή «σε όλες τις πτέρυγες υπάρχουν περίπου 130 ράντζα, έχουν μπει και κρεβάτια στους διαδρόμους που υπήρχαν ειδικοί χώροι σαν σαλονάκια συνοδών. Μέχρι κι αυτοί οι χώροι επιστρατεύτηκαν για να μπουν ράντζα». Μάλιστα, επισημαίνει πως το βασικό είναι ότι «υπάρχουν 19 νομίζω φορεία που δεν έχουμε πού να τα βάλουμε».
Όσο για την απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο, ο πρόεδρος σχολιάζει: «σάμπως μας απαντούν; Ό,τι θέλουν λένε στους δημοσιογράφους, κι ακόμη σκεφτείτε ότι δεν έχει έρθει το πιο σφοδρό κύμα που περιμένουμε σε 15 μέρες». Το υγειονομικό προσωπικό είναι εξαντλημένο. «Όλα είναι στον αυτόματο. Απορώ πώς τα καταφέρνουμε» τονίζει ο κ. Ρίζος και καταλήγει: «Το 90 % της δουλειάς πέφτει στους νέους, που κάνουν 6 εφημερίες, 12ωρα… Πόσο να αντέξουν; Είναι δυνατόν να έχεις μέσα στην κλινική σου 120 ασθενείς; Τι να πρωτοκάνεις;».
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννακός «τα νοσοκομεία λόγω αυξημένης διασποράς του κορονοϊού δεσμεύουν συνεχώς κλινικές για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού. Έτσι δεν υπάρχουν κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών άλλων παθήσεων που αυξάνονται συνεχώς λόγω της άρσης των περιορισμών. Επίσης άλλος σοβαρός λόγος είναι η νοσηρότητα που διαμορφώθηκε δύο χρόνια τώρα από φόβο να επισκεφθούν οι πολίτες υγειονομικές μονάδες και αναστολή υπηρεσιών υγείας λόγω προσαρμογής των νοσοκομείων αντιμετώπισης περιστατικών κορονοϊού. Επίσης το λουκέτο στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής το 2014 και σε άλλα που αποφόρτιζαν το μεγάλα εφημερεύοντα Νοσοκομεία».
Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας ερωτηθείς το πρωί της Τρίτης για τις αναφορές με στοιβαγμένους ασθενείς σε ράντζα, κυνικά προέκρινε ότι «οι εικόνες που κυκλοφόρησαν είναι από νοσοκομεία της Αθήνας, και προήλθαν από την πίεση εφημερίας από non covid περιστατικά». «Τα ράντζα που βλέπουμε στα νοσοκομεία υπάρχουν μόνο στις εφημερίες. Μετά όλοι μεταφέρονται σε κλίνες», επέμεινε ο Θάνος Πλεύρης, τη στιγμή που οι γιατροί της πρώτης γραμμής καταγγέλλουν τις ελλείψεις και την ασφυκτική πίεση που ήδη έχει περιέλθει το ΕΣΥ.