της Γεωργίας Κριεμπάρδη
Το πρόγραμμα «Ένα Μουσείο για… την ισότητα των φύλων!» υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εd.G.E.», που στόχο έχει να συμβάλει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση των παιδιών και των εφήβων σχετικά με την ισότητα των φύλων, μέσω πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων διαδικτυακών παιχνιδιών / εφαρμογών που βασίζονται στην τέχνη αλλά και της συμμετοχής παιδικών μουσείων και σχολείων.
«Παπούτσια ποδοσφαίρου και πουέντ! Τακούνια και βατραχοπέδιλα! Μικροσκόπια, μπάλες, κούκλες και κουζινικά ξεπηδούν από τα κουτιά των συλλογών του Παιδικού Μουσείου και χίλιες δυο ιστορίες ζωντανεύουν! Σε ποιον ή σε ποια ανήκαν; Ελάτε να τα ανακαλύψουμε, να φανταστούμε, να ονειρευτούμε, να εκφραστούμε και να συν-δημιουργήσουμε ένα έκθεμα απ’ όλες και απ’ όλους για όλες και για όλους!» αναφέρουν οι διοργανωτές στο κάλεσμά τους.
Συντονιστής του έργου είναι το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ). Διαχειρίστρια της πρωτοβουλίας η κοινωνιολόγος Παναγιώτα Κοκολιού που μίλησε στο ΤΡΡ για τη δράση αλλά και την ανάγκη ύπαρξης ανάλογων πρωτοβουλιών. «Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η εμπλοκή τόσο των παιδιών, όσο και γονέων και εκπαιδευτικών στις έννοιες των έμφυλων ζητημάτων» εξηγεί, τονίζοντας πως «στο ΚΜΟΠ υλοποιούμε πολλά χρόνια προγράμματα και παρατηρούμε ότι υπήρχε πάντα ένα κόλλημα από εκπαιδευτικούς και γονείς να μιλήσουν γι’ αυτά τα ζητήματα της ισότητας των φύλων, της διαφορετικότητας, της ορατότητας τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τα στερεότυπα». Το πρόγραμμα έχει στόχο όλο αυτά τα ζητήματα να μπορούν να τα αντιληφθούν δάσκαλοι, γονείς και παιδιά πιο εύκολα, «να τους είναι πιο εύπεπτα, να μην τους τρομάζουν», όπως επισημαίνει.
Η Παναγιώτα προσπαθεί να βρει λόγια για να επισημάνει ότι εν έτει 2022 δεν υπάρχει στο σχολείο το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής, ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει αποδεσμευτεί από ταμπού άλλων σκοτεινών εποχών. «Έχουμε παρατηρήσει ότι ενώ γινόταν προσπάθεια μέσω άλλων προγραμμάτων και ειδικών εγχειριδίων που μοιράζονταν στα σχολεία να μιλήσουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς γι’ αυτά τα θέματα, δεν το έκαναν, ένιωθαν μια αγκύλωση» λέει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η απάντηση που δίνουν είναι πως «τα παιδιά έχουν τα μαθήματά τους, έχουν σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθούν», και πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεται φόβος για μια ανοιχτή συζήτηση.
«Είναι σημαντικό να μιλάμε» λέει και ξαναλέει στη συζήτησή μας. «Να δίνουμε στα παιδιά το ερέθισμα, με έναν πίνακα, μια ζωγραφιά, ένα έργο τέχνης να κατανοήσουν τη βία, την ανισότητα, θέματα αποδοχής και συμπερίληψης». Αν και όπως σημειώνει, «τα παιδιά δεν τρομάζουν, δε φοβούνται να μάθουν και να μιλάνε γι’ αυτά. Ίσα ίσα παιδιά 10 και 12 χρονών μας λένε ότι δε γίνεται να μιλάμε ακόμη για το αν η γυναίκα έχει ίσα δικαιώματα με τον άντρα».
Μέσω του προγράμματος, παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις, ερεθίσματα, εργαστήρια και συζήτηση θα ανοίξουν τον φάκελο της ισότητας και των έμφυλων ζητημάτων.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί τις κάτωθι ημερομηνίες:
- Σάββατο 9 Απριλίου 2022
- Σάββατο 7 Μαΐου 2022
- Σάββατο 14 Μαΐου 2022
- Σάββατο 21 Μαΐου 2022
- Σάββατο 28 Μαΐου 2022
και οι ώρες διεξαγωγής είναι 11:45-13:00 και 13:30-14:45.
Info
- Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2103312995-6, Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00-16:00.
- Δεν απαιτείται οικονομική συμμετοχή.
- Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
- Για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, απαιτείται επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού αποτελέσματος self-test (για τα παιδιά) που έχει διεξαχθεί εντός 24 ωρών. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
*Συντονιστής του έργου είναι το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ) και συνεργάτες το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, το Center for the Advancement of Research & Development in Educational Technology (CARDET) από την Κύπρο, το Alchemilla Società cooperativa sociale (ASC) από την Ιταλία, το DISCOVER Children’s Story Centre από τη Μ. Βρετανία και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Παιδικών Μουσείων HANDS ON! International.