Η κ. Βεργοπούλου σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Καταρχάς θέλω να τονίσω και να γνωστοποιήσω ότι παρότι προβλέπεται νομικά για οποιονδήποτε κρατούμενο να ορίσει τον προσωπικό του ιατρό ούτως ώστε να τον εξετάσει και να τον παρακολουθεί στην προκειμένη περίπτωση και παρά την σχετική άδεια, δεν μου επετράπη η κλινική εξέταση εκ του σύνεγγυς, η επικοινωνία μας ήταν ανάμεσα από κάγκελα και με την παρουσία του αστυνομικού ακριβώς δίπλα μου, καταργώντας έτσι το ιατρικό απόρρητο αφού άκουγε κι έβλεπε όλη μας την επικοινωνία.

»Τα λευκά αιμοσφαίρια του Γιάννη έχουν πέσει τόσο κάτω από το κατώτερο φυσιολογικό όριο, που πλέον αποτελούν απειλή για τον απεργό. Η Λευκοπενία οδηγεί σε σοβαρή ανοσοανεπάρκεια. Τα αιμοπετάλια επίσης είναι πολύ χαμηλά κι η Θρομβοπενία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και απειλητικές αιμορραγίες. Συνυπάρχει αναιμία που όλο και επιδεινώνεται, διαταραχή στην λειτουργία του ήπατος, υπασβεστιαιμία.

»Κλινικά ο απεργός πλέον αναφέρει ότι στην παραμικρή προσπάθεια αισθάνεται οξύ προκάρδιο άλγος (σημάδια ισχαιμίας μυοκαρδίου) και έντονο πόνο στον αριστερό νεφρό. Οι θεράποντες ιατροί ενημέρωσαν τον ίδιο πως κινδυνεύει πλέον από βαριά οστεοπόρωση.

»Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο Γιάννης και ο αγώνας που δίνει, επιβαρύνονται από τις συνθήκες κράτησης του. Πλήρως απομονωμένος σε ένα θάλαμο – κελί με τέσσερις τοίχους. Χωρίς παράθυρο, εκτός από έναν μικρό φεγγίτη στη μία πλευρά και χωρίς τηλεόραση (παρόλο που η ψυχιατρική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε όταν έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν χωρίς παθολογικά ευρήματα). Βρίσκεται δηλαδή φυσικά και αισθητηριακά απομονωμένος, χωρίς να μπορεί να έχει την παραμικρή συνεχή στήριξη, επίβλεψη και φροντίδα από τους οικείους, τον δικηγόρο και τη γιατρό του.

»Όλα αυτά είναι επιβλαβή για τον απεργό, του επιφέρουν πρόσθετο άγχος και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση του οργανισμού του, καθώς αποτελούν ένα είδος ιδιότυπου βασανισμού.

»Και το παράδοξο ότι όλα αυτά επιβάλλονται να γίνονται με αυτόν τον βασανιστικό τρόπο, μέσα στον χώρο του νοσοκομείου, όπου πρέπει δεοντολογικά και ηθικά να μην παραβιάζονται οι κανόνες νοσηλείας και να παρέχονται σε όλους τους ασθενείς αξιοπρεπείς συνθήκες.

»Εγώ από την πλευρά μου θα τονίσω για άλλη μια φορά την σοβαρότητα της υγείας του απεργού Γιάννη Μιχαηλίδη κάνοντας έκκληση προς κάθε αρμόδιο φορέα να δώσει άμεσα μια λύση ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε μοιραία έκβαση της απεργίας».

Παρέμβαση αντιεξουσιαστών στο 22ο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων

Σήμερα, επίσης, ομάδα αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε παρέμβαση στο 22ο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων, που διεξάγεται στην Πάτρα. Δεκάδες άτομα μπήκαν στην αίθουσα πετώντας τρικάκια και αναρτώντας πανό μπροστά από το βήμα των ομιλητών, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της αποφυλάκισης του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη.

Η ομάδα των αντιεξουσιαστών φώναξε επίσης συνθήματα εναντίον του Αλέξη Κούγια, που συμμετέχει στο συνέδριο.