Οι πανεπιστημιακοί μάλιστα υπογραμμίζουν την «εκκωφαντική» σιγή των Πρυτανικών Αρχών, λέγοντας πως «η ευθύνη, εκτός της ίδιας της αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας της, βαρύνει εξίσου τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις, που έχουν παραδώσει τη διοίκηση του Ιδρύματος στις αρχές καταστολής».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Τα αποτρόπαια γεγονότα της 16ης Σεπτεμβρίου 2022, με την επίθεση της αστυνομίας με χημικά στους χιλιάδες συγκεντρωμένους φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες, γονείς με παιδιά και πολίτες, που παρακολουθούσαν μια ειρηνική συναυλία σε υπαίθριο χώρο του ΑΠΘ, είναι η ατράνταχτη απόδειξη ότι η κατάσταση στα πανεπιστήμια έχει φτάσει πια στα όριά της. Το πλήθος πανικόβλητο στην προσπάθεια του να γλυτώσει από την καταδίωξη και τα χημικά των ΜΑΤ, στριμώχτηκε επικίνδυνα στα κλιμακοστάσια του κτιρίου διοίκησης, με κίνδυνο να ποδοπατηθεί. Διέφυγε σκαρφαλώνοντας και υπερπηδώντας την καγκελόφρακτη περίφραξη του ΑΠΘ, με κίνδυνο τραυματισμού από πτώση. Είναι θαύμα ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Για αυτή την εγκληματική ενέργεια των ΜΑΤ θα έπρεπε να είχε παρέμβει εισαγγελέας.
Εκκωφαντική είναι και πάλι η σιγή των Πρυτανικών Αρχών. Η ευθύνη, εκτός της ίδιας της αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας της, βαρύνει εξίσου τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις, που έχουν παραδώσει τη διοίκηση του Ιδρύματος στις αρχές καταστολής. Τα χθεσινά γεγονότα ήταν το αποτέλεσμα μιας κλιμακούμενης σειράς ενεργειών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που στόχο έχουν την εφαρμογή του δόγματος «Νόμος και Τάξη» στα πανεπιστήμια και την κοινωνία γενικότερα. Ο απώτερος σκοπός είναι η μετάλλαξη του σημερινού πανεπιστημίου σε ένα εκπαιδευτήριο υποχείριο των επιχειρήσεων και της αγοράς.
Η κατάσταση στο ΑΠΘ έχει γίνει αβίωτη και επικίνδυνη για φοιτητές και προσωπικό με τη μόνιμη στρατοπέδευση για περισσότερο από 9 μήνες ένοπλων αστυνομικών, διμοιριών των ΜΑΤ και μηχανοκίνητων (Αύρα, κλούβες, μοτοσυκλέτες) στους πανεπιστημιακούς χώρους, που παραπέμπει σε στρατό κατοχής. Η εξεταστική του Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και το χειμερινό εξάμηνο δεν μπορεί να ξεκινήσει, εάν δεν αποχωρήσουν άμεσα από το ΑΠΘ τα ΜΑΤ, οι ΟΠΠΙ και οι αστυνομικοί με πολιτική περιβολή που έχουν κατακλύσει το ΑΠΘ.Έχει γίνει φανερό ότι οι Πρυτανικές Αρχές στο ΑΠΘ, ευθυγραμμιζόμενες πλήρως με την κυβερνητική πολιτική, δεν μπορούν πλέον ή δεν θέλουν να εγγυηθούν την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος, ούτε να διασφαλίσουν τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών, των διδασκόντων και των εργαζομένων του ΑΠΘ.
Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ το ελάχιστο που μπορούν να πράξουν είναι να διευκολύνουν το Ίδρυμα με την παραίτηση τους, ώστε το ΑΠΘ να επανέλθει στην δημοκρατική και ακαδημαϊκή ομαλότητα. Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ απαιτεί την άμεση και οριστική απομάκρυνση όλων των αστυνομικών δυνάμεων και των ΟΠΠΙ από τους χώρους του ΑΠΘ. Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουμε ευθύνη απέναντι στους φοιτητές/φοιτήτριες, στους γονείς και στην ελληνική κοινωνία. Η Σύγκλητος, οι Κοσμητείες, τα Τμήματα και οι Σύλλογοι Διδασκόντων (ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ) πρέπει να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες και να λάβουν συλλογικές αποφάσεις, ώστε αυτή η ανωμαλία να σταματήσει. Αποτελεί δημοκρατική επιταγή».
«Οι δυνάμεις του Κακού στοχεύουν στη δημιουργία κοινωνικού ζόφου»
Θυμίζουμε πως σκληρή ανακοίνωση είχε εκδώσει και η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ για τα γεγονότα στο ΑΠΘ κατά τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας το γεγονός της ψύχραιμης στάσης των διοργανωτών και την «ψυχωμένη επιμονή των απτόητων καλλιτεχνών και των συνεργατών τους, που συνέχισαν το πρόγραμμά τους».
Κυρίως όμως τόνιζαν τη «συνολικά άφοβη και πειθαρχημένη κίνηση του πλήθους και τη μετατροπή της συναυλίας σε μαχητική, μαζική αντικατασταλτική νυχτερινή διαδήλωση, που δείχνει τα όρια της διαλεκτικής του φόβου».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Οι δυνάμεις του Κακού (κατά τις ανιούσες):
-Τα κατ’ εξοχήν εκτελεστικά κρατικά όργανα. Δηλαδή πάνοπλα, νοητικά και ηθικά αλλοτριωμένα άτομα που σχηματίζουν βάναυση και κακοποιητική, συχνά δολοφονική, ορδή lumpen ένστολων (ή και όχι) που βυσσοδομούν εναντίον όσων δεν τους μοιάζουν, εν προκειμένω εναντίον των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ συλλήβδην.
-Οι υποδυόμενοι τις πρυτανικές αρχές. Εναλλασσόμενοι σε ρόλους Νέρωνα και Καλιγούλα, εκπονούν κουτοπόνηρα και μοχθηρά σχέδια (βλ. «σχέδιο βιβλιοθήκη» στη ΣΘΕ, όπως ανενδοίαστα το αποκάλυψε συνεντευξιαζόμενος ο Παπαϊωάννου προ μηνών) διαρκούς επιτήρησης και καταστολής, με μόνιμη στρατοπέδευση ορδής ενόπλων που παραπέμπει σε στρατό κατοχής. Ξεπέρασαν σε κακότητα τον πρύτανη των τανκς, Σδράκα, και ζήλωσαν τη δόξα του ναζιστή κατοχικού πρύτανη Βυζουκίδη.
-Οι κυβερνώντες, ηθικοί αυτουργοί και εντολείς των δύο προηγούμενων κατηγοριών. Υπερέβησαν το κλασικό μείγμα νεοφιλελεύθερης οικονομίας και αυταρχικής πολιτικής που κυριαρχεί στην Ευρώπη και προσχώρησαν στην κατηγορία των φασιζόντων καθεστώτων, που διατηρώντας κοινοβουλευτικά προσχήματα επιχειρούν τη σύντηξη των τυπικά διακριτών αστικοδημοκρατικών εξουσιών, με υπαγωγή της νομοθετικής και της δικαστικής στην εκτελεστική εξουσία.
Οι δυνάμεις του Κακού στοχεύουν στη δημιουργία κοινωνικού ζόφου με βασικό εργαλείο την τρομοκράτηση και δια της άμεσης χρήσης κτηνώδους βίας αλλά και δια της καταστολής ακόμη και της διάθεσης εξέγερσης ή έστω απλής εναντίωσης στο φασίζον καθεστώς. Είναι η μηχανική του φόβου. Μόνο που η μηχανική του φόβου ξεφεύγει από τη νευτώνεια αιτιοκρατική γραμμικότητα και διέπεται εν τέλει από απρόβλεπτη ενδεχομενικότητα. Κι εδώ είναι που ο φόβος μπορεί να μετατραπεί σε θυμό, σε οργή.
Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 17-9-2022 στη συναυλία κατά της αστυνομοκρατίας στο ΑΠΘ, με συμμετοχή πολλών χιλιάδων ανθρώπων, οι δυνάμεις του Κακού αποπειράθηκαν να ενεργοποιήσουν τη μηχανική του φόβου. Η ψύχραιμη στάση και η ανθρώπινη αλληλεγγύη των διοργανωτών, η ψυχωμένη επιμονή των απτόητων καλλιτεχνών και των συνεργατών τους, που συνέχισαν το πρόγραμμά τους και κυρίως η συνολικά άφοβη και πειθαρχημένη κίνηση του πλήθους και η μετατροπή της συναυλίας σε μαχητική, μαζική αντικατασταλτική νυχτερινή διαδήλωση, δείχνει τα όρια της διαλεκτικής του φόβου.
Οι δυνάμεις του Κακού, ή θα ξεκουμπιστούν οικειοθελώς (σχεδόν απίθανο, δεδομένης της ξετσίπωτης χοντροπετσιάς τους που λειτουργεί και αποβλακωτικά) ή θα εξαναγκαστούν να το κάνουν κάτω από την οργή του πλήθους, καθώς: πάσσαλος πασσάλω εκκρούεται».