Ξεκινώντας το σχολιασμό για την διεθνή επικαιρότητα, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «απεδείχθη ότι δεν έγινε κάτι …κοσμογονικό με την εκλογή της Μελόνι, κάπως περπατάνε τα πράγματα στην Ιταλία και στην Ευρώπη με την παρουσία της Μελόνι».
«Το σίγουρο είναι ότι μπαίνουμε σε μια περίπλοκη πολιτική κατάσταση» παραδέχτηκε και τόνισε τις δυσκολίες διακυβέρνησης που μπορεί να προκύψουν την επόμενη Κυριακή. Ακόμα, χαρακτήρισε «πολύ σκληρή» τη γαλλική Αριστερά, ενώ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, μίλησε και για την «ιστορική σχέση» που είχε με τον ιδρυτή του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος Ζαν Μαρί Λεπέν.
Σχετικά με τη συνεργασία της ελληνικής με τη γαλλική Κυβέρνηση Μακρόν, όπως για παράδειγμα στα ελληνοτουλκικά, ο κ. Βορίδης προχώρησε στην εκτίμηση «δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι», στην περίπτωση εκλογικής νίκης της Μαρίν Λεπέν. Αντιθέτως, «με την Κεντροαριστερά θα αλλάξει», τόνισε.
Όσον αφορά την εγχώρια πολιτική κατάσταση, ο Υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «μεγάλη επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, και είναι και ο τρόπος με τον οποίον πήραμε το 41%», καθώς όπως ισχυρίζεται «μπορεί και δίνει απαντήσεις στα προβλήματα του κόσμου».
Ταυτόχρονα, στην υπόλοιπη Ευρώπη, «ο κόσμος έχει συγκεκριμένα ζητήματα και θέλει να τα αναδείξει π.χ. τα θέματα της μετανάστευσης, της κοινωνικής συνοχής, της ταυτότητας, της υπεράσπισης των πολιτιστικών χαρακτηριστικών και στοιχείων του. Τα θέτουν αυτά οι πολίτες», κρίνει και συνεχίζει «αν το πολιτικό σύστημα παίρνει ολίγον… δασκαλίστικο ύφος», τότε δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση, όπως υπογράμμισε κάνοντας ειδική αναφορά στην σκληρή αντίμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη χώρα μας, διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μην κέρδισε η ΝΔ, όταν το δεύτερο κόμμα είναι 14 μονάδες πίσω. Μίλησε, όμως, και για τον χώρο δεξιότερα της ΝΔ στο σύνολό του: «Έχει αύξηση κατά 15.000 ψήφους σε απόλυτο αριθμό ψήφων από τις τελευταίες ευρωεκλογές». Παραδέχεται, βέβαια, «πράγματι υπήρξε σημαντική απώλεια των ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι στο μεγάλο κομμάτι τους μετακινήθηκαν στην αποχή, κάποιοι πήγαν προς τα δεξιά, κάποιοι πήγαν προς το Κέντρο».
«Ναι, ενόχλησε το ζήτημα της ακρίβειας, μας κόστισε, μας κόστισε το ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, μας κόστισε το ζήτημα του γάμου, μας κόστισαν σωστές πολιτικές, των οποίων η εφαρμογή τους είχε πάρα πολλές δυσκολίες, μας κόστισαν ορισμένοι τόνοι της μεταναστευτικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός μίλησε και υπήρξε και πολιτική απάντηση στον ανασχηματισμό. Τα προβλήματα δεν λύθηκαν, πρέπει να εφαρμοσθούν πολιτικές» σημείωσε.
Σχετικά, με τη σημερινή εκδήλωση, παρουσία των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο Βορίδης είπε πως δεν θα πάει. «Είναι η παρουσίαση ενός βιβλίου και έχω υποχρέωση στη Βουλή», αλλά «δεν θα πήγαινα ούτως ή άλλως» διευκρίνισε και εξήγησε ότι δεν θέλει να πάει στην παρουσίαση βιβλίου του διευθυντή της «Εστίας» Μανώλη Κοττάκη. Ωστόσο, «θα ακούσω τι θα πουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, πάντοτε τιμούμε, πάντοτε σεβόμαστε και πάντοτε ακούμε με πάρα πολλή προσοχή αυτά τα οποία λένε», τόνισε.
Σχετικά με τη συζήτηση περί του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι «όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να εκκινήσει τη διαδικασία θα το κάνει και θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει να γίνουν». Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, «τώρα είναι πρόωρη συζήτηση».
Στις δηλώσεις του Στ. Κασσελάκη για το μαύρο πολιτικό χρήμα απάντησε πως «αν ο κ. Κασσελάκης έχει σχετική γνώση, πρέπει να το πει». Να απαντήσει στα ερωτήματα, δηλαδή, «ποιος πήρε, πού, τι», πρόσθεσε.
Για την εκλογική επίδοση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι είναι «το χειρότερο εκλογικό ποσοστό που έχει πάρει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ευρωεκλογές που παραδοσιακά είναι δύσκολες εκλογές για τις κυβερνήσεις, γιατί η ψήφος είναι χαλαρή και αποσυσπειρωμένη. Και είναι εύκολες εκλογές για τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
Σε ερώτηση για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, ο Βορίδης σχολίασε «να κάνει πρώτα τον δήμαρχο και μετά βλέπουμε». Υποστήριξε, δε, ότι «οι Αθηναίοι έχουν σκυλομετανιώσει που ψήφισαν αυτόν τον δήμαρχο» γιατί, όπως υποστήριξε, «με τον Μπακογιάννη η Αθήνα ήταν καθαρή, ήταν φροντισμένη, τα πεζοδρόμιά της ήταν καλά, έκανε πάρα πολλή δουλειά στις γειτονιές. Ο Κώστας (Μπακογιάννης) πλήρωσε τον Μεγάλο Περίπατο, κυρίως αυτήν την ιστορία, αλλά το υπόλοιπο, που είναι και η βασική μέριμνα της δημοτικής Αρχής, ήταν κάτι το οποίο δούλευε. Η καθαριότητα διαλύεται σε μία εβδομάδα. Η εικόνα της πόλης αυτήν τη στιγμή είναι πραγματικά εντελώς διαφορετική. Προς το χειρότερο», έκρινε.
Καταλήγει ότι «δεν είναι σωστό όταν ο λαός σού αναθέτει μια δουλειά, αυτή τη δουλειά να την χρησιμοποιείς ως εφαλτήριο για να κάνεις μια άλλη δουλειά». Η δουλειά του προέδρου ενός κόμματος είναι, επίσης, «μια απαιτητική δουλειά. Η δουλειά του δημάρχου της Αθήνας είναι επίσης μια πολύ απαιτητική δουλειά», σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας. Έτσι, «εμένα ως δημότη της Αθήνας με ενδιαφέρει να κάνει τη δουλειά για την οποία εξελέγη. Βλέπω πρώτον ότι δεν την κάνει και δεύτερον ότι το μυαλό του είναι αλλού», επεσήμανε.
Ακόμα, στη συνέντευξη έγινε μία σύγκριση του 2019 και του 2024: Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της ακρίβειας και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ο κ. Βορίδης ζήτησε «να θυμηθούμε πού ήταν η φορολογία του 2019 και πόσοι φόροι έχουν μειωθεί. Να θυμηθούμε τι ΕΝΦΙΑ πληρώναμε το 2019 και τι πληρώνουμε σήμερα. Να θυμηθούμε ότι η ανεργία το 2019 ήταν στο 19% και τώρα είναι στο 10%. Να θυμηθούμε ότι το 2019 το μεγάλο πρόβλημά μας ήταν να βρούμε δουλειά στους ανθρώπους και το μεγάλο πρόβλημα το 2024 είναι ότι δεν έχουμε αρκετούς ανθρώπους για να δουλέψουν. Να θυμηθούμε ποια ήταν η προσέλκυση των επενδύσεων και ποια είναι σήμερα». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, πρέπει «να θυμηθούμε πού ήμασταν από πλευράς ελληνοτουρκικών σχέσεων. Να θυμηθούμε ποιες ήταν οι αμυντικές δυνατότητές μας. Να θυμηθούμε ποια ήταν η κατάσταση στη μετανάστευση».
«Τη λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν μας την κριτική, από όπου και αν προέρχεται» ισχυρίστηκε «αλλά να μη μηδενίζουμε ένα σημαντικό έργο που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.
Τέλος, για το ζήτημα των πυρκαγιών έκανε λόγο για «δύσκολο στοίχημα, μεγάλη μάχη. Μέχρι στιγμής δείχνει η Πυροσβεστική ότι τα καταφέρνει». Κρίνει ότι «όμως, έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο μπροστά μας. Το λέω αυτό για να ξέρουμε ότι απαιτείται εγρήγορση από όλους. Προφανώς από τις υπηρεσίες, την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία, τους δήμους αλλά και από τους πολίτες. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», κατέληξε ο κ. Βορίδης.